ISPITIVANJE U USKOKU

Dubravko Grgić: Odbio sam Sanaderu dati 100.000 DEM. Pa mi je prijetio i opsovao me

Sanader je tražio i milijun DEM za HDZ. Rekao je da su oni tako odlučili. Bojao sam se za sebe i Euroherc kad HDZ dođe na vlast pa sam im dao pola iznosa
 Arhiva EPH

ZAGREB - Ivo Sanader tražio je sto tisuća nekadašnjih njemačkih maraka za sebe i dodatni milijun za HDZ od Dubravka Grgića, vlasnika osiguravajućeg koncerna Agram, stoji u dosad neobjavljenom Grgićevu iskazu USKOK-u od 15. prosinca 2010. Dogodilo se to, prema njegovim riječima, tijekom predizborne kampanje 2003. godine na poslovnom ručku u VIP salonu u sjedištu Grgićeve tvrtke u Vukovarskoj 282.

Za Grgića je taj razgovor sa Sanaderom bio prilično neugodan jer je odbio budućeg premijera koji mu je, tvrdi, potom poručio da će mu “j... mater!”

Šapnuo mu na uho

- Sastanak sa Sanaderom dogovorio je Darko Tolić, direktor osječke podružnice Euroherca. Tema je bilo plaćanje donacije Euroherca HDZ-u. Uz Tolića, Ivu Sanadera i mene, na sastanku je bio Vladimir Šeks. Tada sam prvi put upoznao Sanadera i Šeksa.

S jedne strane stola sjedili smo Sanader i ja, a s druge Šeks i Tolić. Sanader je jasno rekao da su oni u HDZ-u odlučili da bi Euroherc trebao donirati milijun DEM HDZ-u. To me iznenadilo s obzirom na iznos koji je tražen, pa sam pitao je li Euroherc nešto dužan. Ivo Sanader je tada rekao da mi nismo ništa dužni, nego da su oni u HDZ-u tako odlučili.

Moram reći da je i Vladimir Šeks bio iznenađen iznosom koji je spomenuo Ivo Sanader te nakon toga više nije izgovorio niti riječ - rekao je u iskazu Dubravko Grgić i dodao kako je rekao Sanaderu da nije uobičajeno da Euroherc nekoj stranci donira tako velik iznos.

Prema Grgićevu sjećanju, taj je poslovni ručak bio po mnogo čemu neobičan. Naime, kako su Tolić i Šeks bili zaokupljeni međusobnim razgovorom, Sanader mu se, tvrdi Grgić, primaknuo i tiho na uho rekao da on osobno treba 100.000 DEM . (U vrijeme kad je Sanader navodno od njega tražio njemačke marke već gotovo četiri godine bio je u upotrebi euro jer je njemačka marka zamijenjena eurom 1. siječnja 1999., no ona je ipak bila u upotrebi i u to vrijeme.)

Knjige Franje Tuđmana

Grgić tvrdi da mu je Sanader taj zahtjev ponovio na uho barem pet puta, pazeći pritom da Šeks i Tolić ne čuju. Sanader je koristio trenutak kad je u VIP salon ulazio konobar i kad je on bio zaokupljen Šeksom i Tolićem. Na sastanku je pao dogovor, rekao je nadalje, da će Euroherc donirati nešto novca HDZ-u, a da će se stranka organizirati tako da iz koncerna izvuče 18 posto provizije na premije osiguranja u gradovima i općinama gdje je HDZ na vlasti, i to je mogao biti trajan način financiranja stranke.

TEKST U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:30