MUČAN DOGAĐAJ

Dubrovačka bolnica se posula pepelom: Naši su djelatnici učinili propuste; Obitelj: Sve znaju već danima

Snaha pokojnika potvrdila je da ju je nazvao ministar zdravstva Vili Beroš. ‘Zvali su nas i iz bolnice, ali usred sprovoda‘, rekla je
Opća bolnica Dubrovnik
 Tonci Plazibat/Cropix

Opća bolnica Dubrovnik u subotu je u poslijepodnevnim satima izvijestila da je Povjerenstvo za unutarnji nadzor na sjednici koja se održala istog dana utvrdilo da su djelatnici bolnice učinili propuste jer nisu obavijestili obitelj pokojnog paciijenta o njegovoj smrti te jer su prilikom izvršavanja uobičajenih radnji oko pokojnika bez dozvole obitelji bacili dio osobnih stvari istog.

- Iako je bacanje stvari pokojnika rezultat objektivnih okolnosti ovog slučaja, ne umanjujući time ozbiljnost propusta, najdublje izražavamo žaljenje zbog ovog događaja. Opća bolnica Dubrovnik poduzeti će mjere sukladno internim aktima, te će o svemu izvijestiti Ministarstvo zdravstva i nadležne komore. Zbog navedenog neželjenog događaja Opća bolnica Dubrovnik iskazuje svoje žaljenje i iskrenu sućut obitelji - stoji u priopćenju bolnice.

Dnevnik.hr ranije je u subotu izvijestio da je Opća bolnica Dubrovnik pokrenula unutarnji nadzor nakon što je utvrđeno da je na odjelu patologije muškarac ležao četiri dana bez da je o tome obaviještena njegova obitelj. Snaha preminulog muškarca rekla je za Dnevnik.hr da je postupak bolnice zgrozio cijelu obitelj pokojnika.

- Moj je svekar zbog moždanog udara u bolnicu primljen 2. siječnja ove godine. Zbog situacije s koronom posjeti nisu dopušteni, znate kako je... Moja svekrva je više puta zvala bolnicu, ali joj je rečeno da će je, ako bude što novoga, netko nazvati. Čula se s doktorom tog 11. siječnja tijekom dana. Kad je nazvala 14. i pitala kakvo je stanje njezinog supruga, liječnik je pitao: "Kako vi ne znate?". Pita ona: "A što ne znam?". Rekao joj je da joj je suprug umro 11. siječnja - rekla je snaha preminulog muškarca.

Pokojnikova snaha nadalje je rekla je da su iz bolnice obitelji rekli da mogu doći po njegove stvari. Za smrt člana obitelji doznali su u četvrtak, 14. siječnja, a u bolnicu su po stvari došli u petak, 15. siječnja.

- Rečeno nam je da glavna sestra, koja ima stvari, radi od 8 do 3. Kad smo u petak došli, ona nam je rekla da je stvari bacila - rekla je snaha te dodala: "Nema nikakve ljudskosti. Ovo ne radim ni iz jednog drugog razloga nego zbog jednostavnog ljudskog dostojanstva. Ovo nije fer, nije ljudski i nije normalno."

Snaha pokojnog muškarca rekla je da je njegov liječnik kasnije nazvao obitelj te da joj rekao da oproste jer je liječnica koja je taj dan bila dežurna imala puno posla, piše Dnevnik.hr.

Ravnatelj bolnice Marijo Bekić u subotu je rekao da će Povjerenstvo za unutarnji nadzor ispitati sve okolnosti slučaja te da će više saznanja o svemu imati sljedeći tjedan.

- Ono što već sada mogu reći jest da se radi o previdu od strane dežurne liječnice. Kazne za ovakav propust su predviđene, ali ne bih volio o tome govoriti dok Povjerenstvo na završi svoj posao. Liječnica se ispričala obitelji. Žao mi je što se to dogodilo u našoj bolnici. Ispričavam se obitelji, a isprike ću uputiti i njima osobno - rekao je Bekić za 24sata.

Povodom ovog događaja, snaha muškarca pismom se obratila ministru zdravstva Viliju Berošu te drugim djelatnicima Ministarstva. Ministar je u subotu rekao da je nazvao obitelj pacijenta te da joj se ispričao, prenosi N1.

- Nisam primio pismo, ali sam jutros, kad sam vidio u medijima, nazvao obitelj i ispričao se zbog te pogreške, izrazio sućut i rekao da ćemo istražiti situaciju - rekao je ministar te dodao da je u bolnicu upućena inspekcija Ministarstva zdravstva.

Snaha pokojnog muškarca potvrdila je u subotu u poslijepodnevnim satima za Dnevnik.hr da je ministar Beroš nazvao obitelj.

- Ministar je zaista zvao. Svaka mu čast, njemu jedinom. Iz bolnice je zvao ravnatelj Bekić i to usred sprovoda. Imao je pravo nazvati u četvrtak, kad se sve dogodilo, a ne danas. Oni su za sve već tad znali, a tek danas zovu nakon što je priča objavljena. Ravnatelj je pozvao moju svekrvu da dođe u bolnicu i bude na Povjerenstvu - rekla je pokojnikova snaha te dodala da je sigurna da će ministar Beroš pročitati njezino pismo.

- Jasno mi je da nema vremena, ali sam sigurna da će ga pročitati u dogledno vrijeme. Zaista vjerujem da će napraviti sve što može da se ovo više nikada nikome ne dogodi. Ali ne vjerujem nikome u dubrovačkoj bolnici. O njemu sam i prije čula dobre stvari, a pismo sam naslovila Hvala vam na svemu, u nadi da će ga prije pročitati. Ovo nitko nije zaslužio, a pogotovo moj svekar - rekla je za Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:12