PROJEKT VRIJEDAN 14. MIL. KN

'Dubrovački azil bit će najbolji u svijetu. Prije ćemo zadovoljiti uvjet potrebne kvadrature po psu, nego u predškolskim ustanovama za dijete'

dubrovački gradonačelnik Mato Franković (u krugu); ilegalni azil za pse na Žarkovici
 Tonci Plazibat / CROPIX

Dubrovački azil za nezbrinute životinje, vrijedan oko 14 milijuna kuna, bit će smješten na 20.504 četvorna metra, imat će kapacitet za 350 pasa, a po riječima dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića, trebao bi biti jedan od najboljih u svijetu.

Osim prostora (tzv. bokseva) za pse s prikladnom površinom za dnevno korištenje po najvišim standardima, vježbališne zone za istrčavanje te prostora za socijalizaciju i obuku pasa, planirani su i hotel za pse, veterinarska klinika, dio za 50 mačaka, kao i veliki parkovi s prostorom za jahanje konja i javne rekreacijske sadržaje. U posebnoj servisnoj zgradi svoj prostor će imati djelatnici, od veterinara do trenera i volontera.

Radovi na izgradnji planirani su za kraj godine, a azil će biti otvoren krajem 2020. godine.

Franković je na predstavljanju idejnog rješenja u utorak istaknuo kako je izgradnja azila zakonska dužnost Dubrovnika, a njime će upravljati posebna gradska ustanova s 35 zaposlenih.

- Otvorena je mogućnost da se zaposle i volonteri Društva za zaštitu životinja, ako udovolje uvjetima, jer imaju iskustvo, znanje i ljubav prema životinjama. Naravno da će moći nastaviti volontirati - rekao je Franković.

Veća kvadratura po psu nego za dijete

- Poštovani su i primijenjeni svi zakonski parametri o potrebnom prostoru za pojedinu životinju. Prije ćemo u novom azilu zadovoljiti uvjet potrebne kvadrature po psu, nego u predškolskim ustanovama za dijete - kaže Franković.

- Projekt je lijepo uklopljen u okoliš i više izgleda kao edukacijski centar, a manje kao mjesto za zaboravljene životinje. Njime će se Dubrovnik moći pohvaliti pred međunarodnom javnošću - istaknuo je.

Nada se da će Društvo za zaštitu životinja, koje već desetljećima u nelegalnom azilu skrbi o nekoliko stotina životinja na brdu Žarkovica ponad Dubrovnika, prepoznati kvalitetu projekta i izvedbe radova.

- Ovaj projekt donosi tim životinjama bolje nego što danas imaju. Za to nosi odgovornost cijeli niz administracija, uključujući i moju - naglasio je Franković i obećao da će Dubrovnik i dalje podupirati rad društva.

Azil će biti najveći u Hrvatskoj, a dubrovački gradonačelnik se nada kako neće biti jedini u županiji.

- Nevjerojatno je da su svi napušteni psi oko Dubrovnika, a nigdje drugdje nema više od 150 pasa. Kako je moguće da su naši ljudi toliko nehajni? Treba educirati ljude, posebno djecu - poručio je Franković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:15