NIKOLA DOBROSLAVIĆ

Dubrovački župan: ‘Ma kakvo ublažavanje, idemo s pooštravanjem mjera, na okupljanjima najviše 15 osoba!‘

Županijski stožer najavio je postroženje mjera za koje se nadaju da bi mogle popustiti oko Uskrsa
Župan Nikola Dobroslavić
 Tonči Plazibat/Cropix

Župan Nikola Dobroslavić s načelnikom Stožera CZ DNŽ Joškom Cebalom i ravnateljem ZZJZ DNŽ dr. Matom Lakićem te čelnicima JLS rekli su na današnjoj tiskovnoj konferenciji dubrovačko-neretvanskog županijskog Stožera civilne zaštite koje su mjere koje je Županijski stožer predložio Nacionalnom stožeru za šire dubrovačko područje za idućih 14 dana, javlja Dubrovački Vjesnik.

- Imamo pogoršano epidemiološko stanje, od Konavala do Stona - rekao je župan. - To nam opterećuje bolnicu, svaki dan je sve više hospitaliziranih. Stoga smo odlučili postrožiti mjere, taj prijedlog je došao od struke i epidemiologa. Očekujemo da ćemo Uskrs dočekati u boljem stanju i da će biti moguće relaksirati ove mjere. Zdravlje naših sugrađana je na prvom mjestu. Sad smo daleko od žute zone, a da ne kažem koliko smo daleko od zelene zone koja nam treba za dobru pripremu turističke sezone. Nadam se da će se građani tih mjera striktno pridržavati da bismo dobili bolju epidemiološku sliku. Sad smo najlošija županija u epidemiološkom smislu.

Cebalo je rekao da se zabranjuju sva okupljanja više od 15 osoba, na privatnim 8 osoba iz 2 različita kućanstva, poslodavcima se predlaže rad od kuće gdje je to moguće.

image
Joško Cebalo
Tonči Plazibat/Cropix

- Apeliram na razumijevanje zbog odluka koje su trenutno na snazi, a sve zbog očuvanja zdravlja i života naših sugrađana te osiguravanje preduvjeta za uspješnu turističku sezonu. Ako naša epidemiološka situacija bude loša, o tome ne možemo ni razmišljati, piše Dubrovački vjesnik.

Škole su prešle na model C, odluka je na snazi do 8. ožujka, a vidjet ćemo hoćemo li je produžiti, što ovisi o epidemiološkoj situaciji.

Dr. Lakić je iznio da je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije i vrlo su zabrinuti zbog brojki koje trenutno imamo.

image
Mato Lakić
Tonči Plazibat/Cropix

- Posljednjih 7 dana je ta brojka narasla 130 posto u Konavlima, u Župi 150 posto, Dubrovniku za 44 posto, a brojke su narasle i u Dubrovačkom primorju i Stonu. Ono što nas najviše zabrinjava jest brz i rapidan porast u Konavlima. Ne znamo kako će se epidemija dalje ponašati pa smo se odlučili za nove mjere, da se ne bi proširila iz Konavala dalje i kako bi sačuvali zdravlje i bolnicu od preopterećenja, kao i da spasimo sezonu.

Mato Franković rekao je da nam brojke ne idu u prilog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:16