DONIJELI ODLUKU

Dubrovačko-neretvanski stožer traži uvođenje novih mjera: Evo što bi se sve moglo promijeniti

Načelnik stožera Joško Cebalo kaže kako su mjere nužne radi održavanje stabilne epidemiološke situacije
 Božo Radić/Cropix

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije traži uvođenje novih epidemioloških mjera u županiji, a svoj prijedloge su uputili Nacionalnom stožeru civilne zaštite.

Načelnik Stožera civilne zaštite DNŽ Joško Cebalo kazao je da su u DNŽ zadovoljni epidemiološkom situacijom iako su očekivali da će se s otvaranjem gospodarstva početkom turističke sezone dogoditi povećanje oboljelih.

- Ono što nam je pokazalo iskustvo drugih je da su veća okupljanja poput svadbenih svečanosti i različitih obiteljskih okupljanja i manifestacija, upravo to situacije i mjesta koja su potencijalna žarišta i potencijalno se na taj način dodatno može širiti ova infekcija.

Upoznati ste da je u ponedjeljak bio sastanak svih načelnika Županijskih stožera s Nacionalnim stožerom na kojem je odlučeno da će Nacionalni stožer donositi odluke po prijedlogu Županijskih stožera.

Održali smo sjednicu našeg stožera i raspravljali o mjerama koje su nužne da bi očuvali stabilnom epidemiološku situaciju na našem području - kazao je Cebalo.

- Na području DNŽ se više od četvrtinu turističkog prometa odradi u pred i post sezoni. Svima nam je jasno koliko je važno da održimo stabilnom ovu epidemiološku situaciju i da turistička sezona potraje što duže - kazao je.

Hotelijeri, predstavnici HKG, kazao je Cebalo, dali su im podršku.

- Broj osoba na svadbenim svečanostima će se ograničiti na maksimalno 50. Broj osoba na komemoracijama i pogrebima ograničava se na 50 osoba uz napomenu da se ožalošćenim članovima sućut ne smije izraziti kontaktom.

Privatne svečanosti i proslave mogu se organizirati u krugu obitelji i na njima ne smije biti više od 20 osoba.

Ostala društvena okupljanja kao što su manifestacije, priredbe, vjerski obredi i slično mogu se organizirati uz pridržavanje epidemioloških mjera. Ako se iste održavaju u zatvorenim prostorima obavezno je nošenje maske i održavanje fizičke distance od dva metra.

Organizatori okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata zaduženi su za provođenje mjera, zadužuju se Stožeri jedinica lokalne samouprave za nadzor provođenja propisanih mjera.

Prijedlog je da se mjere primjenjuju od ponedjeljka 31. kolovoza na rok od 14. dana - kazao je Cebalo te dodao da su mjere nužne kako bi se održala povoljna epidemiološka situacija. Kazao je da će Nacionalni stožer odluku o mjerama na području Dubrovačko-neretvanske županije donijeti sutra.

- Imali smo svadbenu svečanost na području Neretve koja je bila manja, ne sa više stotina sudionika. Imali smo 15 pozitivnih osoba koje su nazočile svadbe ili kasnije bili kontakti osoba koje su bile pozitivne - kazao je Cebalo govoreći o novim ograničenjima po pitanju svadbenih svečanosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:46