ŠTO JE REALNO?

Dubrovčanin prodavao maslinovo ulje po cijeni od 300 kuna za litru, provjerili smo koliko traže drugi

Kako je rodilo na splitskom području i kakve su cijene doznali smo iz prve ruke.

Ulje je ove godine odlične kvalitete

 Nikolina Vuković Stipaničev/cropix

Vrijeme je od berbe i prerade maslina. Odužilo se ove godine mnogima zbog kiše. Nedavno je post u grupi "Virtualna Dubrovačka pjaca" izazvao veliku raspravu, a glavna tema bila je cijena maslinovog ulja. Jedan Dubrovčanin oglasio je prodaju svog ulja, a cijena prava sitnica – 300 kuna po litri, piše Slobodna Dalmacija.

Naredali su se komentari, pogađate već kakvi, iako je to sve bio samo "škerac", ali smo svejedno odlučili provjeriti kakva je ponuda "pravoga" domaćega ulja u Splitu, točnije u Facebook grupi "Virtualni pazar Split". Nisu nas zanimale cijene maslinova ulja u trgovinama, nego baš ovako iz prve ruke: dake, litra se kreće od 65 pa sve do 130 kuna.

image

Cijena za ulje od sorte oblica naveo je prodavač iznosi 100 kuna po litri, a za levantinku i lastovku 130.

Nikolina Vuković Stipaničev/cropix

Jedan post o prodaji ulja, izazvao je najviše rasprave, ali ni približno kao onaj u Dubrovniku.

Cijena za ulje od sorte oblica naveo je prodavač iznosi 100 kuna po litri, a za levantinku i lastovku 130.

"Liči li taj od korone od 130 kuna?", "Luda svita s cijenama, ništa drugo ne bi da je od zlata" – samo su neki od komentara.

Drugi su pak savjetovali gdje oni kupuju ulje po nižim cijenama. Većina malih proizvođala ga nudi po cijeni od 80 do 90 kuna, a jedan od njih nam je pojasnio da ga ni ni u ludilu ne bi prodao ispod te cijene.

- Samo prerada dođe po kunu i deset po kilu maslina, a di su svi ostali troškovi... Tko prodaje ispod 80 kuna, sumnjam da prodaje pravo ulje - govori nam solinski maslinar.

Cvita Vukšić iz uljare "Vukšić", koja je nedavno besplatno preradila i marjanske u Solinu nam je objasnila kakva je situacija na terenu.

- Kada gledamo područje Kaštela, Klisa, Kučina, Mravinaca i dio Žrnovnice, plod je ove godine popriličan, dok na područje Marine gdje gravitira taj dio maslinara kako čujemo s terena i nije nešto. Desetak dana prije ovih kiša berba je bila iznimna i radili smo dan i noć. No, vrijeme je omelo berbu pa tako i preradu. Do kada će biti prerade ne znamo, ovisi o vremenu – objasnila nam je gospođa Cvita.

Istaknula je da je ulje ove godine iznimne kvalitete, a litra ulja kod njih košta 80 kuna.

image

Prizor s berbe.

Nikolina Vuković Stipaničev/cropix

Udruga "Zlatna Šoltanka" broji 27 članova, a predsjednik Zlatko Burić nam je kazao kakva je situacija na Šolti.

- Na Šolti je ove godine urod na trećini do polovice uroda od prosječnih godina. Između nas je dogovor da nitko neće povećavati cijene. Cijena našeg ekološkog ulja sa zaštitom izvornosti, koje je jedno od najnagrađivanijih, iznosi 130 kuna za pola litre, kazao nam je Burić.

Kakva je situacija na otoku Braču i kako se cijene kreću pitali smo Edu Majića iz OPG-a Jadranka Majić.

- Urod je ove godine čak i malo bolji nego lani i mogu reći da smo na razini uroda od prije dvije godine. Plod je izuzetno zdrav i to zasigurno pospješuje kvalitetu. Što se samih cijena tiče, sigurno je da je došlo do poskupljenja. Kako čujem od kolega cijena se kreće preko 110 kuna. Svaki ozbiljni maslinar, koji ima registrirani OPG i u sustavu je poreza i PDV-a, zasigurno neće ostati na starim cijenama. Brač i Dalmacija imaju posebno kvalitetna ulja.

image

Prizor s berbe.

Nikolina Vuković Stipaničev/cropix

S druge strane, kada je riječ o podizanju cijena nije riječ da netko želi 'oderat' kupca već je sve poskupilo. Riječ je tu o velikom radu, ulaganju i trudu, poskupila su gnojiva, ali i sama ambalaža. Svaki taj segment proizvodnje košta i to je još jedan od razloga zašto cijena ulja ne može ostati na prijašnjim razinama – objašnjava nam gospodin Majić.

Ističe kako se na tržištu može naći svega, ali kako ozbiljni proizvođači drže svoje cijene jer je ipak riječ o vrhunskim uljima, savršene voćnosti i arome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2022 11:05