NIŠTA OD PRORAČUNA

Dubrovnik ide na prijevremene izbore?

Dubrovnik, 130214.Gradonacelnik Andro Vlahusic sastao se danas s predstavnicima Drustva prijatelja dubrovacke starine predsjednikom Denisom Orlicem i Marom Kapovicem na temu prakticne primjene Zakona o zastiti ugrozene spomenicke bastine Dubrovnika.Na fotografiji: Konferencija za medije gradonacelnika nakon sastanka.Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
 Tonči Plazibat / CROPIX / CROPIX

DUBROVNIK - Dubrovačko Gradsko vijeće na sjednici u petak nije prihvatilo proračun za 2015, jer 11 glasova podrške nije bilo dovoljno, s obzirom na to da se proračun mora donijeti većinom svih vijećnika GV-a, odnosno s najmanje 13 glasova.

Potporu proračunu gradonačelnika Andra Vlahušića nije dalo devet vijećnika, troje vijećnika koalicije HDZ-HSP AS, uključujući i predsjednika Gradskog vijeća Nike Bulića, dva vijećnika Hrvatskih laburista- stranke rada, jedan vijećnik HSLS-a te tri vijećnika liste Srđ je Grad. Europarlamentarka HDZ-ova Dubravka Šuica za govornicom je rekla kako ''neće glasovati za proračun jer HDZ teče njezinim venama i kako će biti suzdržana.''

''Mislim kako je ovaj proračun dobar i zato ću biti suzdržana'', rekla je Šuica koja se time suprostavila nedavnoj odluci Gradskog odbora zbog koje je HDZ jučer ostao bez vijećnice Dubravke Marunčić koja je nakon 22 godine odlučila istupiti iz stranke da bi danas podržala Vlahušića.

Primjer Dubravke Šuice slijedila su i dva vijećnika Dubrovačkog demokratskog sabora koji su također bili suzdržani.

Iako je Gradski odbor SDP-a odlučio uskratiti podršku proračunu, odnosno Vlahušiću, SDP-ov vijećnik Božidar Memed oglušio se na stranačku stegu i dao potporu Vlahušićevom prijedlogu proračuna, a isto je napravila i njihova druga vijećnica Tatjana Šimac Bonačić.

Povjerenje Vlahušiću dalo je tako 11 vijećnika, pet vijećnika koalicije HNS-HSS, jedan vijećnik HSU-a, tri nezavisna vijećnika, te spomenuti dvojac iz SDP-a. Sjednici danas nije nazočilo dvoje vijećnika.

Prema zakonskim propisima RH, ako se proračun jedinice lokalne samouprave za sljedeću godinu ne donese do 31. prosinca tekuće godine pokreće se procedura za prijevremene izbore, a Vlada imenuje povjerenika koji će u međuvremenu upravljati Gradom. Postoji mogućnost da se prijedlog proračuna još jednom do konca prosinca stavi na izglasavanje na Gradsko vijeće.

Također postoji i mogućnost izglasavanja Odluke o privremenom financiranju koja bi 'kupila' dodatna tri mjeseca vremena prije pokretanja procedure za prijevremene izbore. I tu odluku mora izglasati Gradsko vijeće, isto ono koje je danas odbilo izglasati proračun.

Današnja rasprava o proračunu trajala je više od pet sati.

Vlahušić: 'Ne bojimo se novih izbora'

Do Božića ćemo vijećnicima ponuditi Odluku o privremenom financiranju, ali vjerujem kako Dubrovnik ulazi u prijevremeno predizborno razdoblje, rekao je večeras dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić (HNS) nakon što u Gradskom vijeću nije uspio osigurati natpolovičnu većinu tj . 13 ruku za prihvaćanje proračuna za 2015. godinu.

''Gradski vijećnici su tako odlučili i mi to moramo poštivati, rekao je Vlahušić. Do kraja mjeseca ćemo ići s prijedlogom Odluke o privremenom financiranju da vidimo postoji li ta još jedna šansa. Ako postoji, dužni smo to napraviti zbog građana Dubrovnika '', rekao je dubrovački gradonačelnik.

''Što se mene tiče ne bojimo se novih izbora i smatram da je to najbolje za Dubrovnik", rekao je Vlahušić. Kako je istaknuo, proračun je najveći u RH po izdvajanju po glavi stanovnika.

"To je jedini proračun koji u krizi raste, a usvojio je prijedloge građana i amandmane stranaka, a gradsko vijeće ga je odbilo. Mislim da Grad Dubrovnik onda ne treba imati takvo Gradsko vijeće'', ocijenio je Vlahušić te ustvrdio kako Dubrovnik čeka neizvjesna politička budućnost.

''Skupiti 13 vijećnika u posljednjih nekoliko godina je bilo pravo umijeće, a 2015. godine će biti još i teže. Vlada međusobno nepovjerenje između velikih političkih stranaka i bilo koji oblik koalicije koja bi činila stabilnu većinu nije vjerojatan'', smatra dubrovački gradonačelnik te naglašava kako je uvjeren da je tu riječ ''o čistoj formi kako se kasnije ne bi moglo reći da nije pružena prilika.''

"Ne vjerujem u takav scenarij i smatram kako Dubrovnik ulazi u predizborno razdoblje'', zaključio je Vlahušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:14