NOVI ZAKON O TURIZMU

Dubrovnik, Pula i Rovinj smanjuju broj apartmana; Gradonačelnik Franković: ‘Nikad neću zaboraviti 2017. godinu...‘

Ako nastavimo ovim tempom, istjerat ćemo stanovnike iz grada. Pitanje je želimo li to, kazao je dubrovački gradonačelnik Franković

Ilustracija

 Jure Miskovic/Cropix

Dubrovnik, Pula i Rovinj će sigurno smanjiti broj apartmana, a to će im omogućiti novi Zakon o turizmu. Najavili su to gradonačelnici ovih gradova na otvorenju Dana hrvatskog turizma u Rovinju koji su posvećeni održivosti - no nisu rekli na koji točno način.

- Dubrovnik nije nikad ništa zabranjivao kroz povijest, pa neće ni danas, ali je regulirao. Nikad neću zaboraviti 2017. godinu kada se Dubrovnik našao na popisu 10 svjetskih gradova koje treba izbjegavati zbog prenapučenosti. O Dubrovniku se pisalo kao o gradu koji se raspada zbog velikog broja gostiju i kojim se ne upravlja. I tada je trebalo krenuti s reguliranjem i upravljanjem. Kada sam rekao da Dubrovnik više ne može podnijeti nove apartmane, naravno da tada ne dobivaš bodove. No nama je u konačnici bitno da imamo zadovoljnog stanovnika Dubrovnika, koji onda znači i kvalitetnu uslugu. Ako nastavimo ovim tempom, istjerat ćemo stanovnike iz grada. I onda će Dubrovnik biti grad turista. Jer u borbi između kapitala i demografije, uvijek će pobijediti kapital. Pitanje je želimo li to, kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

U ovom je gradu trenutno registrirano 48 tisuća ležajeva, od čega samo 25 posto čini hotelski smještaj.

image

Filip Zoričić, Marko Paliaga, Nikolina Brnjac i Mato Franković

Goran Sebelic/Cropix

- Nema mjesta za nove apartmane. Ako želite upravljate turizmom morate znati pravi omjer apartmanskog i hotelskog smještaja. A novi Zakon o turizmu dat će nam alate koje dosad nismo imali, kazao je Franković pred brojnim turističkim djelatnicima.

Rovinjski je pak gradonačelnik Marko Paliaga kazao da Rovinj ne može podnijeti više od 35 do 40 tisuća ljudi u destinaciji, a nekada ih bude i oko 50 tisuća. Glavni problem vidi u ilegalnoj izgradnji na poljoprivrednom zemljištu gdje je u zadnjem valu legalizacije legalizirano 3000 objekata, od čega se njih od 1500 do 1700 iznajmljuje. I to stvara gužvu i nekontrolirani promet koji zadaje problem šampionu hrvatskog turizma.

- Rovinj ima jako izražen problem s apartmanima na poljoprivrednom zemljištu i to je najgora stvar koja nam se dogodila. Morate znati da se svakodnevno gradi, i to nakon intervencija Državnog inspektorata. Legalizacija je nešto najgore što nam se dogodilo i na što nismo mogli utjecati. To smo dozvolili i opet ne interveniramo. Ako ovako nastavimo, za pet godina ćemo opet imati legalizaciju, a time onečišćujemo prostor i gubimo poljoprivredno zemljište, upozorio je Paliaga i ponovno zatražio da se na lokalnu razinu spuste ovlasti građevinske inspekcije.

image

Dani hrvatskog turizma

Goran Sebelic/Cropix

S druge strane pulski je gradonačelnik Filip Zoričić rekao da će se u Puli smanjiti broj apartmana kroz viši iznos boravišne pristojbe. A Pula je grad, kazao je, kojemu pod hitno trebaju hoteli više kategorije.

- Vjerojatno svi znate da se priprema dokumentacija za prvi hotel s pet zvjezdica. Isto tako, Končar gradi hotel s četiri plus zvjezdice, Arena Hospitality Group stalno ulaže. Sve su to investicije koje trebaju Puli. Jer trenutno radimo na Puli da bude destinacija kulturnog turizma, kazao je Zoričić. Dodao je kako je cilj i da Arena bude uvrštena na UNESCO-vu listu zaštićene svjetske materijalne baštine, a cilj je i da se u Areni, na Kaštelu te u Malom rimskom kazalištu održavaju top događanja i dovode svjetske zvijezde.

S druge strane ministrica turizma Nikolina Brnjac najavila je da Zakon o turizmu ide u drugo čitanje te da će biti sitnih izmjena u postojećem prijedlogu.

- Turizam nam se predugo događao i razvijao bez plana, a brojne destinacije su već postale ugrožene prekomjernim turizmom. Stoga smo od početka mandata, paralelno s rješavanjem aktualnih izazova, krenuli i sa sveobuhvatnom reformom upravljanja razvojem turizma. Danas, tri godine kasnije, imamo izrađen strateški i zakonodavni okvir te osigurana rekordna financijska sredstva od 1,3 milijarde eura za turistički sektor i mogu reći da je ova Vlada osigurala sve preduvjete za razvoj održivog turizma, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Istaknula je i važnost domaćeg gosta za razvoj hrvatskog turizma te predstavila nove aktivnosti oko Hrvatske turističke kartice.

image

Ministrica Nikolina Brnjac

Goran Sebelic/Cropix

- Ove jeseni smo intenzivirali aktivnosti oko Hrvatske turističke karticei osigurali velike popuste uz njeno korištenje. Kartica uistinu pruža pogodnosti za sve - od korisnika kartice, do pružatelja usluga u turizmu, ali i poslodavaca koji na ovaj način mogu nagraditi svoje zaposlenike, a iznos koji im uplate na karticu je neoporeziv. Pozivam i ovim putem sve građane da postanu korisnici Hrvatske turističke kartice i uživaju u putovanjima cijelom Hrvatskom, cijele godine, uz odlične popuste, zaključila je Brnjac.

Danas je u Rovinju započeo tradicionalni susret turističkih djelatnika te svih dionika u turističkom sustavu Republike Hrvatske - Dani hrvatskog turizma (DHT) koji se 9. i 10. studenoga održava u organizaciji Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske radiotelevizije. Dvodnevni program ove manifestacije donosi niz prezentacija, panela te svečanu dodjelu nagrada najuspješnijima i najzaslužnijima u turizmu u 2022. godini.

image

Ministrica Nikolina Brnjac na Danima Hrvatskog turizma

Goran Sebelic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:53