TURBOFOLK NA PLAŽI

Dubrovnik: Zapovjednik topnika 163. brigade na godišnjicu početka 'Oluje' dovodi pevaljku Anu Nikolić

DUBROVNIK - Onaj tko još nije čuo za pjevačicu Anu Nikolić , sada će čuti! Najava njezina koncerta na dubrovačkoj plaži Copacabana na godišnjicu početka vojne akcije “Oluja” i činjenica da će biti prva srpska pjavačica koja će nakon Domovinskog rata zapjevati u Dubrovniku, uzburkala je strasti. Štoviše, o prosvjedima koji su rezultirali i akcijom prosvjeda najavljenog preko popularnog Facebooka, raspisali su se i srpski mediji.

Grupa “Okupljanje građana za zabranu pevaljke Ane Nikolić na Copacabani” raste iz sata u sat, a kreatori grupe pozivaju sve branitelje, članove udruga proizišlih iz Domovinskog rata, udruge navijača te sve ljude kojima je stalo do “Hrvatske bez cajki” da prosvjeduju u Lapadu. Ističu, boli ih činjenica što se koncert održava na dan kada je u Dubrovniku prije 19 godina od neprijateljske granate poginulo i bilo ranjeno nekoliko mladih Dubrovčana.

- Pevaljka ili ne, ovo je vrsta glazbe koju su odavno prihvatili u Hrvatskoj od Zagreba, pa sve do Makarske. Prije dvije godine u Factoryju je nastupio i Saša Matić, također srpski pjevač. Ovo nema nikakve veze sa svima nama dobro poznatom prošlosti i svim ostalim tragedijama koje su uzrokovane. Ona je tu zbog imena i pjesama kojima se proslavila, ne zbog državljanstva - izjasnio se o koncertu jedan od organizatora, što su prenijeli i svi srpski mediji.

Javnost je zaintrigirala i činjenica da koncesiju nad plažom ima tvrtka čiji je stopostotni vlasnik bivši branitelj i zapovjednik 163. dubrovačke brigade Ivica Sentić, koji je ujedno i organizator ovog koncerta. Da je vrstan organizator sličnih priredaba Sentić se već dokazao: jedan je od onih koji je u Dubrovniku organizirao koncert Thompsona, doveo u Dubrovnik velečasnog Zlatka Sudca, organizirao potpore za obranu generala Gotovine... Sada je na red došla i Ana Nikolić.

-Organizatori ove, nazovimo je, manifestacije upravo su oni isti koji su zagovarali suprotne stavove naspram ovakvih događanja te su u ime demokracije stvarali zabrane “balkanizaciji” hrvatske države i hrvatskoga juga. Sve bi to bilo donekle u redu jer se na takav način, manje-više, štitio hrvatski interes i održavala hrvatska nacionalna svijest, da se nije dogodio ovaj slučaj koji je nastao upravo od tih istih “dubrovačkih domoljuba”, jer oni sebe tako vole predstavljati u javnosti, koji kažu kako danas ne vide ništa loše u ovakvim glazbeno-medijskim prekograničnim nastupima što u prijevodu znači “interes je jači od domoljublja” - kaže predsjednik Zbora narodne garde Dubrovnik Mladen Jurković.

Jurković je kao čelnik jedne od braniteljskih udruga u Dubrovniku prvi i jedini poslao priopćenje o tome što misli o organiziranju koncerta Nikolićeve dva dana prije proslave Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti. Teško je vjerovati da je organizatora prvog dubrovačkog koncerta na kojem će nastupiti jedna srpska pjevačica na ovaj korak natjerao (samo) financijski interes. Ako je pak želio dobiti i medijski prostor i uzburkati uspavale duhove prošlosti, u tome je svakako uspio, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 09:43