RASPRAVA U OTVORENOM

DUEL EKONOMSKIH STRATEGA NAJJAČIH STRANAKA Grčićeva kriva računica zgrozila Ćorića: 'Ali ministre, uzmite kalkulator pa izračunajte!'

Zagreb, 070214.Markov trg, Banski dvori.Press konferencija Branka Grcica potpredsjednika Vlade na temu koristenja EU fondova.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

U emisiji Otvoreno na HRT-u u utorak su gostovali ekonomski stratezi najjačih hrvatskih stranaka, Branko Grčić (SDP) i Tomislav Ćorić (HDZ). Oni su gledateljima pokušali približiti planove gospodarskih programa svojih stranaka, a sa strane su sve promatrali i komentirali ekonomska analitičarka Vedrana Pribičević i prof.dr.sc. Luka Brkić.

Grčić je rekao da sadašnja Vlada ostvaruje dobre rezultate - usporio se rast javnog duga, industrija raste, ovogodišnja turistička sezona je bila najbolja, raste izbor roba i usluga te se smanjuje nezaposlenost u Hrvatskoj. Istaknuo je da je HDZ tijekom svojeg posljednjeg mandata "spržio" 93 milijuna kuna te smanjio BDP za 10,5 posto, dok je SDP-ova Vlada uspjela restrukturirati hrvatsko gospodarstvo, ostvariti preokret i pozitivne trendove, kao i rast BDP-a 'koji je srce našeg programa'.

Predsjednik Odbora za financije HDZ-a Tomislav Ćorić prigovorio je Grčiću da SDP nije ostvario predviđeni gospodarski rast od 5 posto u 2015. godini, zacrtan u Planu 21. Rekao je da je Hrvatska već četiri godine u dolini suza, a HDZ-ov gospodarski program će omogućiti da izađemo iz nje 'i da se svi zajedno smijemo'. Kao neke od mjera, Ćorić je spomenuo gradnju povoljnog poslovnog i investicijskog okruženja, smanjenje PDV-a, stimuliranje izlaska iz sive zone te nestandardne porezne olakšice. Spomenuo je i potrebnu afirmaciju hrvatskih poljoprivrednih potencijala, koja nikad nije napravljena. Na pitanje kome namjerava uzeti novac da bi se osiguralo funkcioniranje države s manjim PDV-om, Ćorić je odgovorio: 'Novac se može generirati povećanjem prihoda. Mi ćemo to smanjenje PDV-a pretvoriti u povećanje baze u drugim segmentima'.

U trenutku kada je Ćorić spomenuo smanjenje PDV-a, Grčić se pobunio da je to utopija i da je to nemoguće provesti.

- Znate koliko je dva posto PDV-a? Pa to je sedam milijardi kuna, to proračun jednostavno ne može izdržati!

Na tu izjavu Ćorić se prvo sablaznio, a potom se počeo smijati....

- Ali, gospodine ministre, vaša računica je potpuno kriva! Dva posto PDV-a je 3 milijarde kuna.

Ćorić ga je upitao zna li koliko država ubire novca od PDV-a, na što mu je Grčić odgovorio da je riječ o iznosu od 45 milijardi kuna te je ponovio da bi dva postotna poena manje značila 7 milijardi kuna manje u proračunu.

Ćorić mu je uzvratio da je riječ o nešto manje od 45 milijardi te mu, ponavljajući da bi proračun ostao kraći za nešto više od tri milijarde kuna, poručio da naprosto uzme kalkulator i izračuna.

Taj dio duela u emisiji počinje otprilike u 20. minuti, a cijelu emisiju možete pogledati na HRT -ovoj stranici.

Inače, dva postotna poena niži PDV značio bi smanjenje stope, a time i proračunskih prihoda, u iznosu od nešto više od 8 posto. Jednostavnom računicom može se utvrditi da je doista riječ o iznosu nešto većem od tri milijarde kuna.

Za kraj, Ćorić je istaknuo izmjenu zakonodavnih okvira i stvaranje pozitivne poslovne klime u Hrvatskoj kao prvi korak ako HDZ dođe na vlast; dok je Grčić rekao da je dolina suza već prevladana, sadašnja Vlada je osigurala rast BDP-a, a obećaje daljnji rast plaća za preko milijun građana i smanjenje PDV-a za poljoprivredu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:25