REBALANS NA POMOLU

Dug za lijekove prešao šest milijardi, osam bolnica ove godine nije uplatilo ni kune!

Iz veledrogerija kažu da je situacija ipak malo bolja nego lani jer im skladišta nisu prazna

Vili Beroš i Zdravko Marić

 Ronald Gorsic/Cropix

Osam bolnica u četiri mjeseca ove godine gotovo da nije uplatilo ni kunu za potrošene lijekove, a ostatak obveze plaća sa zakašnjenjem od gotovo 200 dana unatoč 6,3 milijarde sanacijskih kuna iz državnog proračuna u prošloj godini.

Zakonsko plaćanje u roku od 60 dana u zdravstvu se gotovo niti ne očekuje, ali svi su sretni kad plaćanje padne ispod 150 dana u bolnicama i do 120 dana za ljekarne. Primjerice, OB Dubrovnik, OB Sisak, OB Varaždin, OB Zabok, OB Pakrac, OB Biograd, OB Knin i Specijalna bolnica za plućne bolesti u Rockefellerovoj od prosinca su gotovo "zaboravile" račune za lijekove, pa će ministar financija Zdravko Marić morati u rebalansu proračuna ponovno otvoriti državni "novčanik" jer su dugovi za potrošene lijekove upravo došli na 6 milijardi kuna, od čega je 4 milijarde dospjelih, odnosno već su trebali biti plaćeni.

Skladišta popunjena

Iz veledrogerija kažu da je situacija ipak malo bolja nego lani jer im skladišta nisu prazna, pa nema ni problema da svi pacijenti dobiju lijekove koje trebaju, ali naglašavaju da je ovakav način poslovanja u kojem se dugovi "prikupljaju", a onda čeka sanacija loša za sve.

Naime, treba podsjetiti da je zbog velikih dugova veledrogerijama Vlada prošle godine nekoliko puta ukupno isplatila bolnicama 4,4 milijarde kuna te za lijekove na recept 1,9 milijardi kuna ne bi li zdravstvo konačno došlo u situaciju da se ne stvaraju novi dugovi, odnosno da se smanje rokovi plaćanja.

No, troškovi za lijekove plaćali su se do kraja prosinca, a onda je dio bolnica ponovo gotovo prestao s plaćanjem, odnosno rok se produljio u prosjeku na 200 dana za bolnice, a za ljekarne na više od 180 dana. To znači da moguće prijeti lanjski scenarij kad se zaljuljala čak i redovita opskrba lijekovima ako se problem ne riješi rebalansom.

Valja podsjetiti da je Vlada lani u travnju osigurala 900 milijuna kuna, u svibnju i lipnju dodatnih 600 milijuna, i to dva puta, u srpnju i kolovozu 814 milijuna, u rujnu 495, a u prosincu 780 milijuna kuna. Osim za lijekove, bolnice su dobile i 259 milijuna za plaćanje dugovanja djelatnicima za prekovremeni rad koji im je prije nekoliko godina bio krivo obračunat, pa su na sudu dobili sporove. No, sva ta dodatna sredstva očito nisu dostatna da se ne bi stvarala nova dugovanja u sustavu i od oko 400 do 500 milijuna mjesečno. Samo u ovoj godini moglo bi se nagomilati više od 5 milijardi novog duga, a da se ništa u sustavu ne pomakne nabolje.

Zustavljanje opskrbe

"Plaćamo onoliko koliko imamo", kaže Pavo Perić, šef financija OB-a Dubrovnik. To znači da je bolnica trenutačno na oko 200 dana u plaćanju računa, a pritom se vodi uobičajenim načinom odabira. Naime, pazi se da se plati onim veledrogerijama koje bi mogle zaustaviti opskrbu.

"Čekamo i da nam se refundira 2,5 milijuna kuna koje smo do kraja prošle godine isplatiti djelatnicima po sudskim presudama koje su dobili na ime nepravilno obračunatih prekovremenih sati jer smo to platili iz stavke za plaćanje lijekove", objašnjava Perić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:16