NOVI PROBLEMI

Dugovi bolnica prema veledrogerijama opet premašili četiri milijarde kuna: ‘Na rubu smo sloma!‘

‘Vrlo je izgledan prekid isporuke lijekova već u narednih desetak dana‘, poručio je šef Udruženja trgovine farmaceutskim proizvodima
Ilustracija
 Jakov Prkic/Cropix

Unatoč izvanrednoj uplati od 500 milijuna kuna sanacijskih sredstava u srpnju, dug bolnica ponovno je premašio četiri milijarde kuna, upozorili su u petak iz Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Po podacima prikupljenim od 36 veledrogerija članica udruženja pri HGK-u, ukupni dug bolnica 31. kolovoza iznosio je 4.014.532.953 kuna. Evidentno je da dug raste mjesečno za više od 220 milijuna kuna, ističe Udruženje.

"Veledrogerije zahtjevaju hitnu uplatu dodatnih sanacijskih sredstava te dogovor oko otplate preostalog dijela duga kako bi mogle osigurati neprekinutu isporuku lijekova i drugog materijala. U suprotnom je vrlo izgledan prekid isporuke lijekova već u narednih desetak dana", poručuje predsjednik Udruženja Tomislav Kulić.

Ističe kako je trenutna situacija teža nego u srpnju s obzirom da je HZZO u zadnja dva mjeseca značajno smanjio mjesečne uplate prema ljekarnama.

Time je u potpunosti izgubljen pozitivni efekt sanacijske uplate iz srpnja, a veledrogerije su ponovo dovedene na rub likvidonosnog sloma, tvrdi Kulić.

Neke od veledrogerija već ostaju bez dijela asortimana uslijed nemogućnosti podmirenja obveza prema svojim dobavljačima pa je redovna opskrba lijekovima, medicinskim proizvodima i opremom ponovo dovedena u pitanje.

"Uzimajući u obzir do sad evidentirane dugove i trend rasta dugova do kraja godine bolnički sustav će ove godine generirati novi dug u visini 2,67 milijardi kuna. Reforma zdravstvenog sustava, a poglavito bolničkog segmenta, imperativ je koji se ne smije odgađati", ocijenio je Kulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 09:37