SLUČAJ LORA

Duić i Bungur pušteni iz istražnog zatvora

 Tom Dubravec / CROPIX

Dvojica optuženih u slučaju Lori, Tomislav Duić i Emilio Bungur u srijedu su popodne, prvi poslije 11 mjeseci, a drugi nakon dvije godine i tri mjeseca, u pratnji članova obitelji napustili splitski zatvor na Dračevcu jer im je ukinut istražni zatvor.

Njima je sudac Županijskoga suda Vladimir Živaljić ukinuo istražni zatvor i odredio mjeru opreza zbog koje će se policiji do pravomoćnosti presude morati javljati svakih 15 dana.

Osim članova obitelji, dvojicu optuženika pred zgradom zatvora dočekao je i predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije Ivan Turudić, koji je bio sretan što su njegovi suborci ponovno na slobodi. Bungurova supruga Jagoda bila je najsretnija jer se, zajedno s njegovim braniteljem, velikogoričkim odvjetnikom Vinkom Burazerom, zauzimala za to da ga se pusti na slobodu jer mu je ugroženo zdravlje. Pred zgradom Županijskoga suda u posljednje dvije godine branitelji su nekoliko desetaka puta organizirali mirne prosvjede tvrdeći da Emilio Bungur nije kriv i tražeći da ga se oslobodi.

Sudac Vladimir Živaljić rekao je obrazlažući odluku o mjeri opreza da se policiji osobno moraju javljati svakih 15 dana, i to u vrijeme kada odrede načelnici postaje. "U slučaju nepridržavanja mjere opreza, ona će se zamijeniti istražnim zatvorom", istaknuo je te sljedeću raspravu u tom predmetu najavio za 17., 18. i 19. svibnja, kada će se ispitivati svjedoci.

Sudac je rekao i da je sudsko vijeće pri donošenju takve odluke vodilo računa o odredbama Zakona o kaznenom postupku te složenim obiteljskim odnosima, osobito kod Tomislava Duića, koji je otac trojice sinova u "formativnim godinama", ali i Emilia Bungura, koji treba svojoj obitelji. Vijeće je donijelo takvu odluku jer "duboko vjeruje da je zakonita i pravdena", a sud jedino tako i može postupati, istaknuo je sudac Živaljić.

Duiću i Bunguru na tom se sudu sudi s još trojicom vojnih policajaca, koji na suđenje dolaze sa slobode, za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u Vojno-istražnom centru Lori u kojem je Tomislav Duić bio upravitelj, a Emilio Bungur stražar.

U postupku Lori 1 bili su pravomoćno osuđeni za ratni zločin nad civilima pa je Tomislav Duić dobio osam godina zatvora, a Emilio Bungur šest godina.

Suđenje za Loru 1 je ponovljeno, a onda nakon nekog vremena na traženje pojedinih optuženika spojeno u jedan predmet zajedno s Lorom 2. Krajem siječnja ove godine ta su dva predmeta razdvojena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:34