PARLAMENTARNI IZBORI

Dujmović nositelj HNS-ove liste na jugu: ‘U Saboru ću se zalagati za 5 ključnih projekata‘

Iz HNS-a su priopćili da je Dujmović jedini nositelj liste u X. izbornoj jedinici s adresom u Dubrovniku
Valentin Dujmović
 Niksa Duper/HANZA MEDIA

Hrvatska narodna stranka (HNS) predstavila je u utorak svoje kandidate iz Dubrovnika na listi za Sabor u X. izbornoj jedinici. Uz nositelja liste i predsjednika županijske organizacije HNS-a Valentina Dujmovića, na listi Dubrovnik predstavljaju i gradski vijećnici te potpredsjednici podružnice Marina Vučković Matić i Miho Obradović.

Iz HNS-a su priopćili da je Dujmović jedini je nositelj liste u X. izbornoj jedinici s adresom u Dubrovniku.

- Nije mi jasno kako će netko iz Zagreba nositi listu u Dubrovniku, biti izabran od strane građana Dubrovnika i desete izborne jedinice i onda srcem zastupati te iste ljude. Mislim da je vrijeme da Zagreb malo popusti u odnosu prema krajnjem jugu, ne samo u smislu činjenice da je vrijeme da se projekti prebace jedinim dijelom na krajnji jug, nego i u smislu da treba pustiti malo slobode, da na listama imamo ljude koji će u parlamentu RH srcem zastupati interese ljudi koji tu žive - izjavio Dujmović, dodavši kako primjećuje da će kampanja očito biti prljava, ali da on kao nositelj liste obećava da HNS u kampanji neće dijeliti ljude na lijeve i desne, ustaše i partizane, nego će se baviti projektima.

Ako bude izabran, Dujmović je rekao da će se u Saboru zalagati za pet ključnih projekata - vodoopskrbu i odvodnju u svrhu povećanja životnog standarda, ali i zaštite okoliša, zaštitu Malostonskog zaljeva, rješavanje problema zaslanjenja vode u dolini Neretve, uspješno provođenje projekta aglomeracije te uvođenje poticaja za sanaciju starih kamenih kuća u svrhu revitalizacije tradicije, ali i razvoja turističkih potencijala u zaleđu.

Vučković Matić istaknula je da je program HNS-a usmjeren upravo na građane.

- Kao ženi mi je prvenstveno važno pravo na izbor odlučivanja. Svjedoci smo vrlo štetnih poruka koje se u posljednje vrijeme šalju u javni prostor, gdje se na sve moguće načine žene želi degradirati i ograničiti njihovo pravo na izbor. Svaka žena ima jedan vrlo važan organ – mozak, i mora imati slobodu da razmišlja, planira i sama odlučuje o svome tijelu i o svojoj obitelji“ - rekla je Vučković Matić te dodala da je njoj kao edukacijskom rehabilitatoru od iznimne važnosti politika HNS-a prema manjinama, ali i osobama s invaliditetom te djeci s teškoćama.

- I dosad je HNS provodio tu politiku i nastavit ćemo i dalje, s naglaskom na obrazovanje, gdje je unutar sustava pružena pomoć i dane smjernice kako djeci bez teškoća, tako i djeci s teškoćama. Što se tiče kvalitete živote građana, program je uglavnom usmjeren na smanjenje poreza i davanja kako bi se rasteretile plaće građana“ - zaključno je izjavila Vučković Matić.

Obradović je izdvojio njemu bliske točke programa HNS-a.

- Treba hitno zaustaviti rasplamsalu i bespravnu gradnju, ali uzurpaciju pomorskog dobra. Ne samo u Dubrovniku već na cijeloj obali i u cijeloj Hrvatskoj. To podrazumijeva doradu Zakona o pomorskom dobru koji već pet ili šest godina čeka svjetlo dana i nikako da bude predstavljen - rekao je Obradović te dodao kako je druga njemu bitna tema prometna infrastruktura, za što je naglasio da u trenutku kada nemamo kruzere i avione, nikad nije bilo jasnije koliko je potreban završetak autoceste.

Obradović je najavio borbu za nastavak gradnje autoceste do Dubrovnika i brze ceste prema zračnoj luci, a potom se okrenuo gospodarskim temama.

- Moramo raditi na smanjenju poreznih rasterećenja na rad i kapital, jer time potičemo gospodarstvo, tj. investicije, proizvodnju, izvoz, pa i zaposlenost. Privremena mjera obračuna PDV-a po naplati treba postati trajna, evo sad smo svjedoci koliko je to olakšalo tvrtkama u ovoj situaciji. Trebamo kroz ovaj mandat razgovarati i o postepenom smanjenju stope PDV-a, povećanju neoporezivog dijela dohotka na minimalno pet tisuća kuna te treba ukinuti porez na reinvestiranu dobit. Moramo raditi i na transparentnosti svih prihoda i rashoda koji se tiču javnog novca jer moramo moći vidjeti u svakom trenutku kako se i na što novac troši - rekao je Obradović te zaključno dodao kako je potrebno redefinirati ulogu državnog inspektorata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:12