GRADONAČELNIK PETRINJE

Dumbović o prosvjedu građevinara: ‘To su nekorektna podmetanja pred drugi krug izbora‘

Dumbović je na konferenciji za novinare rekao kako ni jedan gospodarski subjekt, obrtnik ili poduzetnik izvan županije nije dobio posao
Darinko Dumbović
 Goran Mehkek/Cropix

Nakon prosvjeda građevinara s područja Sisačko-moslavačke županije, koji su izrazili nezadovoljstvo jer ne mogu sudjelovati u rušenju i čišćenju u potresu oštećenih objekata, reagirao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović ustvrdivši da su to nekorektna podmetanja.

Dumbović je na konferenciji za novinare rekao kako ni jedan gospodarski subjekt, obrtnik ili poduzetnik izvan Sisačko-moslavačke županije u Petrinji nije dobio posao. Izuzetak su Braniteljska zadruga iz Slavonije i tvrtka Strabag.

"Apeliram na njih da isplate poduzetnike koji su kao podizvođači radili za njih. Mnoge tvrtke imaju od njih velika potraživanja, pa tako i naša Privreda, od 2,9 milijuna kuna", kazao je Dumbović.

Od 15. travnja Petrinja potražuje od Ministarstva financija 44 milijuna kuna, no ni nakon dvije požurnice nije dobila ta sredstva. Zbog toga nije mogla servisirati ono što je do sada učinjeno.

"Oko 35 poduzetnika iz naše županije radilo je na montaži kontejnerskih naselja na temelju ugovora s Petrinjom. Dakle, nema govora da bi poslove davali bilo kome izvan Sisačko-moslavačke županije", ustvrdio je Dumbović.

Prosvjed je nazvao "nekorektnim podmetanjem ispod razine", uz napomenu da Stožer za uklanjanje posljedica potresa radi samo s vanjskim tvrtkama, za koje se u gradskoj upravi ne zna što rade i koliko to košta.

Grad je povukao velika sredstva iz intervencijskog pilot programa "Pet gradova", kojima se bespovratnim sredstvima od 25 milijuna kuna financira pomoć građanima. Osim toga, Petrinja s gotovo 10 posto gradskog proračuna pomaže male i srednje poduzetnike, po čemu je među vodećim gradovima u zemlji, napomenuo je.

Što se tiče drugog kruga lokalnih izbora, u koji je uz Dumbovića ušla i HDZ-ova Magdalena Komes, pozvao je protukandidatkinju na sučeljavanje, kako bi građani dobili informacije o njihovim razvojnim planovima.

"U nedjelju očekujem pobjedu, iako je to nova utakmica. Ja sam čovjek s kojim građani znaju što dobivaju, a za nove eksperimente Petrinja nije spremna, jer je upitno što oni donose", poručio je.

Mnogi su se gradovi, poput Vukovara, Gline, Knina, Siska, Sunje, Popovače i drugih riješili HDZ-a, pa to treba učiniti i Petrinja kojoj je HDZ ostavio socijalne i druge frustracije i probleme.

"Države je bilo svuda, samo ne ovdje gdje se stvarala", rekao je Dumbović dodavši kako s odlagalištem nuklearnog otpada na Banovini ovaj kraj postaje "nacionalno smeće", za razliku od drugih koji postaju regionalni i nacionalni parkovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2021 10:41