RASPAD LIBERALA

Đurđa Adlešič naglo odlučila: I ja napuštam stranku

Da se nešto događa dalo se naslutiti kad je premijerka najavila da će Đurđa Adlešič u Vladi ostati do 1. kolovoza
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Đurđa Adlešič napušta HSLS. Odluku je, kako doznajemo, donijela iznenada kasno poslijepodne. Presudilo je to što je iz stranke otišao Antun Korušec njezina zamjena u Saboru i nasljednik na mjestu gradonačelnice Bjelovara, ali i zato jer se upravo njezina bjelovarska baza pobunila protiv HSLS-ove odluke o napuštanju HDZ-ove koalicije.

- Đurđa je odlučila ostati uz svoje ljude i Korušeca - rekao nam je jedan liberal.

Potpuno nova situacija

U utorak navečer bjelovarski HSLS imao je sjednicu na kojoj se ustali protiv izlaska stranke iz Vlade. Stoga je Korušec idućeg jutra izašao iz stranke iako je samo par sati ranije tvrdio kako to neće učiniti.

Pridružio se ipak Ivanu Čehoku i bivšem HNS-ovcu Zlatku Horvatu koji su objavli da će podržavati Vladu u Saboru. Poslijepodne je stigla vijest kako zbog svojih ljudi iz Bjelovara i Adlešič odlazi iz HSLS-a. Prije samo pet dana predsjednik HSLS-a Darinko Kosor tvrdio je kako neće doći do raskola stranke niti većih odlazaka zbog odluke o napuštanju koalicije. No, već danas potpuno nova situacija - HSLS je ostao bez oba svoja zastupnika, a po svemu sudeći i bez Đurđe Adlešič.

Da se ipak dvoumi oko ranijeg stava kako će ostati vjerna stranci te se vratiti ili u saborske klupe ili otići za savjetnicu na Pantovčak dalo se naslutiti već prekjučer oko podne. Tada je premijerka medijima najavila da Adlešič “ostaje u Vladi do 1. kolovoza jer mora zavšiti neke projekte”.

Mijenjanje mišljenja

Također se danas tijekom dana pojavila i špekulacija kako će stranku napustiti i ugledni zagrebački odvjetnik Marijan Hanžeković. Međutim, u kratkom telefonskom razgovoru on nam je to demantirao.

Liberali očito mijenjaju svoja mišljenja iz sata u sat, pa je tako i Dabiša Bučanac, član Uprave Plinacroa, navodno najavio izlazak iz stranke iako je dan ranije tvrdio kako ostaje će ostati vjeran HSLS-u.

Kalmeta lobira

HSLS je prvi napustio još u subotu državni tajnik Želimir Janjić koji je iskaznicu HSLS-a mijenjao za ostanak u fotelji Ministarstva obrazovanja. U utorak je otišao i Davor Štern. Navodno cijeli zadarski ogranak HSLS-a pregovara s ministrom Božidarom Kalmetom oko prelaska u redove HDZ-a. Iako se službene potvrde o tome jučer nisu mogle dobiti , upućeniji kažu kako će zasigurno doći do daljnjeg raslojavanja stranke. Ogranci bliži HDZ-u mogli bi vrlo lako priključiti toj stranci, a oni bliži lijevoj opciji SDP -u. Zanimljivo je i da je sporazum, kojim su Čehok, Korušec i bivši HNS-ovac Zlatko Horvat dali podršku premijerki potpisan u središnjici HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:10