REAKCIJA

Đurđević: ‘Nigdje u svom programu se nisam zalagala za izbor sudaca od strane politike‘

‘Ja sam samo navela da u zapadnim demokracijama suce bira parlament ili izvršna vlast‘, rekla je Đurđević
Zlata Đurđević
 Srdjan Vrancic/Cropix

Zlata Đurđević, kandidatkinja predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića za predsjednicu Vrhovog suda za N1 je odgovorila na optužbe Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) da joj je program populističko-politički te da se zalaže za to da politika bira suce.

- Ja sam svoj program pisala kao pravna znanstvenica, smatram da je za rješavanje bilo kojeg problema, pa tako i problema u pravosuđu, bitno poznavati uzroke i analizirati sadašnje stanje u pravosuđu. I to ne samo normativno nego i poredbeno- pravno. Tako da, od 30 stranica moga programa, dvije se odnose na uzroke koji su se dogodili devedesetih, tri na opis sadašnjeg stanja u pravosuđu s komparativnom perspektivom, a ostatak predlaže mjere za uspostavljanje stručnog, odgovornog, učinkovitog, transparetnog i neovisnog sustava o čemu se nažalost ne priča u javnost - rekla je Đurđević za N1.

Zlata Đurđević ističe da nigdje u svom programu nije napisala da smatra da politika treba birati suce.

- Nigdje u svom programu se nisam zalagala za izbor sudaca od strane politike. Ja sam samo navela poredbeno-pravno da u zapadnim demokracijama, znači Njemačka, Francuska, Britanija, NIzozemska, Belgija i brojne druge države, suce bira parlament ili izvršna vlast. Zašto? Zbog toga što na takav način vrši ona suradnja koja mora postojati između grana vlasti i kontrola zakonodavne i izvršne vlasti nad sudskom, što je propisano i našim Ustavom u članku 4. stavku 2. Prema tome prednost toga postupka je svakako transparetnost i javnost kao i demokratska odgovornost koje ta tijela imaju pred građanima. Ono što jest ključno i zbog čega sam ja to navela je da se kod nas ne primjenjuje članak 4. stavak 2. kojim se garantira demokratska legitimacija i kontrola zakonodavne i izvršne vlasti u odnosu na sudove kao i da postupak izbora sudaca nije transparetan nije javan, ne može se otkriti kroz njega eventalne arbitrarne kriterije, nepotističke ili možda čak korupciju. I smatram da se to mora promijeniti i iz tog razloga sam navela ovaj komparativni prikaz - rekla je.

Kako to promijeniti, Đurđević kaže, ona u svom programu nije pisala.

- Taj recept ja nisam dala. O tome mora odlučiti naš parlament i svakako je bitno i ključan je transparentan postupak izbora sudaca, uvesti kontrolu sudske vlasti od strane druge dvije vlasti odnosno od strane građana i uvesti da kriteriji za izbor sudaca budu objektivni. O tome jesam govorila u svome programu, izričito sam navela zbog kojih razloga smatram da se ne primjenjuju objektivni kriteriji za izbor sudaca, da oni sada ne postoje. I to se mora promjeniti - rekla je.

Ideju Zorana Milanovića po kojoj bi se HDZ trebao izuzeti iz postupka biranja predsjednika Vrhovnog suda u Saboru, jer je stranka u slučaju Fimi medija, koji je pak u drugom stupnju na Vrhovnom sudu, Đurđević nije komentirala. Samo je kratko rekla: “To je čista politička borba, ne tiče se mog programa i ja tu nemam nikakvih komentara.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2021 18:55