BIJES U ĐURI ĐAKOVIĆU

ĐURI ĐAKOVIĆU PROPAO POSAO STOLJEĆA? MORH odbio vatrene stanice koje bi hrvatsku firmu izvele na svjetsko tržište

Ministarstvo obrane trebalo je naručiti osam stanica kalibra 30 milimetara koje bi se integrirale na borbena oklopna vozila Patria
 Vlado Kos / EPH

Američka je vojska krajem prošle godine objavila da će svoja borbena vozila Stryker opremiti vatrenom stanicom Protector MCT 30 norveške tvrtke Kongsberg. Vijest je iznimno zanimljiva jer je riječ o stanici koju je s Kongsbergom razvijao Đuro Đaković iz Slavonskog Broda. Naime, 2012. predsjednici uprava dviju tvrtki potpisali su sporazum o partnerstvu za oružane stanice srednjeg kalibra prema kojem je Đuro Đaković trebao biti nositelj proizvodnje, sudjelovati u razvoju te je integrirati na borbeno oklopno vozilo. Sporazum se prije svega odnosio na proizvodnju stanica za potrebe HV-a. Ministarstvo obrane trebalo je naručiti osam stanica kalibra 30 milimetara koje bi se integrirale na borbena oklopna vozila Patria.

Veći udio u poslu

Ta proizvodnja ‘Đakoviću’ bi omogućila pozicioniranje na tržištu te izlazak na strana tržišta s Kongsbergom. Prema dostupnim informacijama, Đ. Đaković će u manjoj mjeri sudjelovati u proizvodnji dijelova za stanicu za američku vojsku. No, da je MORH prije pet godina naručio tu stanicu, ‘Đaković’ bi zasigurno dobio puno veći udjel u poslu.

Lobiranje iz Izraela

Planovi o nabavci stanica datiraju još od 2011., kad su počeli prvi razgovori Kongsberga i ‘Đakovića’. Norveška tvrtka tada je jedina na svijetu razvijala vatrenu stanicu kojom vojnik upravlja iz borbenog vozila i potpuno je zaštićen. Vodstva dviju tvrtki brzo su dogovorila projekt koji je predstavljen tadašnjem ministru obrane Davoru Božinoviću, koji se složio s time da MORH sudjeluje u razvoju i naruči osam komada od domaće tvrtke. Za ministra ubrzo dolazi Ante Kotromanović, koji daje podršku projektu i u lipnju 2012. pomoćnik ministra Viktor Koprivnjak predstavnicima dviju tvrtki potvrđuje da je odluka donesena i da MORH ulazi u projekt. No, iz Ministarstvu obrane tada se inzistira na raspisivanju natječaja za nabavu stanice te se govori da MORH neće podržati razvoj. Prema neslužbenim informacijama, tada je krenulo žestoko lobiranje jakog izraelskog lobija koji je htio izgurati konkurenta izraelskom Elbitu koji je također u međuvremenu počeo razvijati takvu stanicu. Da se situacija drastično promijenila, bilo je vidljivo za pokaznog testiranja stanice na vojnom poligonu u Gašincima. Stanica je postavljena na vozilo Patria, sva je gađanja odradila perfektno, ali to nisu vidjeli ni ministar obrane ni načelnik Glavnog stožera koji nisu došli na poligon. Bio je to očigledan znak da MORH neće sudjelovati u razvoju stanice. Nakon toga, MORH 2014. određuje tehničko-taktičke zahtjeve za pozivni natječaj, među koje su uvršteni i oni koji u potpunosti eliminiraju Kongsberg i ‘Đakovića’. Naime, određeno je da protuoklopna raketa, koja mora biti integrirana sa stanicom, treba imati minimalni domet od 4500 metara. Taj uvjet mogu ispuniti samo izraelske tvrtke Rafael i Elbit, koje koriste raketu Spike. Kongsberg koristi raketu Javelin, čiji je službeni domet 2500 metara iako su testiranja pokazala da i ona može letjeti do 4500 metara. Ipak, na zahtjev GS-a uvjet je promijenjen jer se time pogoduje jednom proizvođaču.

Bijes u ‘Đakoviću’

No, lobisti Elbita nisu mirovali. Ubrzo su iz Sektora naoružanja MORH-a obavijestili tvrtke Rafael, Elbit, Đuro Đaković, Otto Melara i Rheinnetall da će se održati testiranje vatrenih stanica te da će se potom odlučiti tko će biti pozvan na natječaj. Iz Elbita su od MORH-a zatražili da im se priznaju rezultati testiranja iz 2009. Iz MORH-a su na to pozitivno odgovorili! To je izazvalo bijes u Đuri Đakoviću i Kongsbergu. Uvjeti testiranja, naime, moraju biti za sve jednaki. Ministar poništava odluku o testiranju. No, tada je Đuri Đakoviću i Kongsbergu upućen novi zahtjev o integraciji protuoklopnih raketa sa stanicom. I dok traju natezanja oko toga, američka vojska izabire upravo Kongsbergovu stanicu, koja je, ispada, njima dobra, ali Hrvatskoj vojsci nije.

Isporuka stanica do 30.11.2017.

Ministarstvo obrane na ljeto prošle godine objavilo je natječaj za nabavu osam stanica kalibra 30 mm s integriranim protuoklopnim raketnim sustavom. Procijenjena vrijednost iznosi 91,2 milijuna kuna. Rok prijave za natječaj istekao je u rujnu i sada se očekuje da MORH pozove tvrtke na testiranja. Krajnji rok isporuke stanica je 30. studenog 2017. godine.

Đ. Đaković: Proizvodnja komponenti za vatrene stanice ne ovisi o rezultatima MORH-ova natječaja

Holding Đuro Đaković priopćio je u četvrtak, vezano uz tvrdnje u medijima o opremanju oklopnjaka Hrvatske vojske vatrenim stanicama, kako njegov udio u proizvodnji komponenti za sada nije definiran ni ugovoren, te ne ovisi o rezultatima MORH-ova natječaja za opremanje vozila.

Iz te tvrtke reagirali su na napis u Jutarnjem listu u kojem se tvrdi da je zbog lobiranja izraelske tvrtke Elbit MORH odustao od razvoja vatrene stanice (za oklopna vozila) koje je norveški Kongsberg razvijao u suradnji s Đurom Đakovićem, istaknuvši kako žele jasno informirati javnost o bitnim činjenicama vezanim za kooperaciju Grupe Đuro Đaković s tvrtkom Kongsberg u proizvodnji daljinski upravljane stanice srednjeg kalibra MCT-30 Protector.

Prema informacijama javno dostupnim na internetskim stranicama tvrtke Kongsberg Protech Systems, stanica MCT-30 Protector izabrana je kao oružani sustav za prenamjenu oklopnih vozila Stryker, koja se nalaze u sastavu američkih snaga u Njemačkoj.

Đuro Đaković ima s Kongsbergom potpisan Sporazum o suradnji na razvoju, marketingu i proizvodnji toga oružnog sustava, navodi se u priopćenju u kojem se podsjeća da Đuro Đaković sudjeluje na natječaju MORH-a za opremanje vozila Patria AMV 8x8 stanicama srednjeg kalibra.

Napominjući kako svaka vojska ima specifičnosti i u skladu s time taktičko-tehničke zahtjeve, u priopćenju se dodaje kako Đuro Đaković nudi Hrvatskoj vojsci stanicu MCT-30 sukladno zahtjevima objavljenim u natječaju. Natječaj je u tijeku, rezultate očekujemo tijekom ove godine, a s istim sustavom Đuro Đaković u suradnji s Kongsbergom sudjeluje i na natječajima u drugim zemljama, kaže se u priopćenju.

Đuro Đaković je do sada s MORH-om i OSRH-om njegovao posebne i bliske odnose, te imao punu podršku njihovih čelnih ljudi u svim svojim projektima, ističe se u priopćenju i dodaje kako žele nastaviti takvu suradnju, imajući u vidu i značajan udio Republike Hrvatske u vlasničkoj strukturi Holdinga. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2022 10:39