PROBLEMI U PRAVOSUĐU

ĐURO SESSA OD MINISTRA TRAŽIO DA SE HITNO PROMIJENI ZAKON O SUDOVIMA 'Time bi se reguliralo postupanje u izvanrednim okolnostima'

 
Đuro Sessa
 Tomislav Krišto / CROPIX

Predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe, SDP-ov Peđa Grbin prije nekoliko dana je upozorio da je građanima otežan pristup sudovima, te da bi po uzoru na Europski sud za ljudska prava trebalo pod hitno donijeti mjere da se suspendiraju rokovi.

Reagirao je i predsjednik Vrhovnog suda, Đuro Sessa, koji se u srijedu dopisom obratio ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću i iz istih razloga mu predložio hitne izmjene Zakona o sudovima te naveo više konkretnih problema s kojima se susreće pravosuđe u okolnostima borbe protiv pandemije koronavirusa i ponudio rješenja.

Ministar Bošnjaković pak kaže da sve analizira, te da nije siguran u ustavnost prijedloga koji mu dolaze. Nije posebno ni zabrinut jer se donosi vrlo malo sudskih odluka koje za sobom povlače rokove.

Grbin je posebno upozorio da zbog toga što i dalje teku rokovi građanima prijeti gubitak ostvarenja njihovih prava. – Niz stvari u pravosuđu vezan je za prekluzivne rokove – to znači uz rokove koji se ne mogu produljivati. Oni koji propuste te rokove, gube svoja prava, a to se ne smije dogoditi – upozorio je predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe.

Predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu pitali smo što on predlaže.

- Ministru pravosuđa uputio sam dopis s prijedlogom da se u hitnom postupku promijeni Zakon o sudovima kako bi se reguliralo postupanje u izvanrednim okolnostima – kazao je Sessa.

Promjenama bi se, kaže, trebalo propisati da u izvanrednim okolnostima kao što su elementarna nepogoda, epidemija ili pandemija, a zbog boljeg pristupa sudovima i omogućavanja njihova rada u izvanrednim okolnostima samo na predmetima koji su hitni, te poduzimanju radnji koje ne trpe odgodu, ministar pravosuđa može poduzimati određene mjere.

Konkretno bi to, kaže Sessa, bilo da procesni prekluzivni rokovi ne teku, zatim da se obavljaju radnje u predmetima koji su po zakonu hitni i koje ne trpe odgodu. Ministar bi također mogao odrediti da se komunikacija sa sudovima obavlja isključivo e-poštom, osim ako to zbog posebnih okolnosti nije moguće, a tada se komunikacija može odvijati poštom.

Ministar bi nadalje mogao odlučiti da se u predmetima u kojima je to moguće, primjerice parničnim predmetima, privremeno stave van snage odredbe o javnim objavama odluka koje će strankama biti dostavljene e-poštom, a ako to nije moguće, onda poštom.

- Također bi trebalo unijeti mogućnost da je zbog izvanrednih okolnosti moguće održavanje sjednica vijeća elektroničkim putem (uključujući videolink ili korištenjem odgovarajućih aplikacija). To bi se ponajprije odnosilo na sjednice optužnog vijeća u kaznenom postupku ili sjednice izvanraspravnog vijeća kada odlučuju u stvarima iz njihove mjerodavnosti - kazao je Sessa.

Peđa Grbin također je predlagao da se izmijeni Zakon o sudovima, ali i Ustavni zakon o Ustavnom sudu kako bi se predsjednicima Vrhovnog i Ustavnog suda omogućilo donošenje odluke o suspenziji prekluzivnih rokova za vrijeme trajanja krize prouzročene koronavirusom.

- Tu odluku treba prilagoditi činjenici da se određeni kazneni postupci moraju odvijati. Moramo i kroz kazneno sankcioniranje pokazati da država ne tolerira neka ponašanja, ali za sve građanske, trgovačke, zemljišno knjižne, upravne postupke, građanima treba omogućiti da ne izgube prava bez obzira na krizu, a to se može samo suspenzijom prekluzivnih rokova do kraja ove katastrofe - kazao je Grbin.

Dražen Bošnjaković kaže da analizira mogućnosti. - Sudovi su odgodili puno rasprava i one se vode samo u hitnim predmetima, poput pritvora, zaštite maloljetnika, obiteljskim predmetima. Budući da se vode samo hitni postupci, nema puno odluka koje bi išle van prema odvjetnicima. Zato nema ni značajnog broja odluka koje zahtjevaju poduzimanje u prekluzivnim rokovima - rekao je ministar Bošnjaković.

Dodao je kako nemamo mogućnost jednim zakonom intervenirati u više drugih zakona. - Slovenci su na taj način riješili problem, ali mi ne možemo. Nisam siguran da li bi bilo ustavno riješti problem na način koji se predlaže - rekao je ministar.

Kaže da je Ministarstvo pravosuđa donijelo praktične mjere da manji broj predmeta bude u radu i da se donosi manji broj odluka, dok su ovrhe potpuno zaustavljene. Kaže da funkcionira elektronička komunikacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:43