SLUČAJ PUKANIĆ

Đurović: Imam novca za dva života,ne može meni jedan Joca naređivati

Đurović demantira da mu je nadimak Kardinal, a za optužnicu tvrdi da se temelji na lažima maloumnika
 CROPIX

ZAGREB - Ja sam gospodin, bogat, poslovni čovjek. I nisam kriv - tako bi se moglo sažeti današnje iznošenje obrane Slobodana Đurovića, optuženog za organizaciju ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića.

Zagorca i ne poznaje

Đurović je u sudnici govorio pun samopouzdanja, siguran u sebe, ozbiljan, koncentriran, bez ijednog pokreta koji bi odavao bilo kakvu nervozu.

- S gnušanjem odbijam sve navode optužnice koja je bez ijednog dokaza protiv mene napravljena u dnevno-policijsko-političke svrhe. Napravljena je na lažima maloumnika kojeg je instruirao USKOK - izjavio je Đurović, aludirajući na iskaz krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića. Pokušavajući ukazati da je njegov iskaz nepouzdan, Đurović se osvrnuo na dio u kojemu je Marjanović govorio o otmici u Bugarskoj i kako je u gepek Golfa trojke utrpao dva oteta čovjeka.

- Pa ni dva patuljka iz cirkusa ne stanu u gepek Golfa trojke - naveo je Đurović.

Ustvrdivši također da ga je i prvooptuženi Robert Matanić u iskazu iz prosinca 2008. teretio po nagovoru USKOK-a, Đurović je dodao da Mataniću očito ni USKOK nije vjerovao jer mu nije dao poseban status.

- Kao naručitelja tada spominje gospodina Zagorca, da je naručio preko mene. Ja gospodina Zagorca i ne poznajem.

Svaki euro transparentan

Zagorec nije ni pozvan na ispitivanje, ni u policiju, niti na sud, nigdje. Zato što su znali da Matanić optužuje nevine ljude. A ja sam na osnovi te njegove izjave ovdje optužen. Kakva je to pravda na dva kolosijeka? To je diskriminacija. Da sam Amerikanac, Englez ili Nijemac, ne bih bio u zatvoru. USKOK ne bi imao snage da me optuži - naglasio je Đurović koji se pritom požalio na medijski linč i na kršenje prava u Remetincu.

- Zašto bih se ja u 55. godini počeo baviti kriminalom? Nisam u godinama kada bi me itko mogao nagovoriti na ubojstvo. Nemam ni godina ni vremena da idem u zatvor. Novac koji imam ne mogu potrošiti dok sam živ. Što bi onda bio moj motiv? Od 1976. sam živio u Parizu. Imao sam 17 butika s odjećom, trgovao sam nekretninama.

U Beograd sam se vratio 2005. i sudjelovao u privatizaciji. Osnovao sam brojna trgovačka društva i ulagao u nekretnine. Svaki moj euro je transparentan. Dvije godine živio sam u hotelu Internacional i tamo imao ured. Nijedan moj mjesečni račun nije bio ispod 10.000 eura. Sve se to može provjeriti - ispričao je Đurović.

Osvrnuo se i na poznanstvo sa Sretenom Jocićem potvrdivši da mu je vjenčani kum, ali je demantirao da su se družili.

- Stariji sam osam godina. Jocić iz poštovanja prema meni nikada ne bi predložio kazneno djelo. Da sam ja radio po njegovu nalogu? On meni ne može ništa naložiti, kao ni itko drugi - tvrdi Đurović.

S Matanićem zbog duga

Ostao je pri tvrdnji da se s Robertom Matanićem na Spačvi sastao samo zbog njegova duga od 15.500 eura.

- Da sam organizator ubojstva, sigurno bih se raspitao što se događa prije nego što bih uz predočavanje originalnog pasoša ušao u Hrvatsku. Državno odvjetništvo me valjda smatra potpunim luđakom - izjavio je Đurović. Napomenuo je i da su mu policajci nakon uhićenja na Spačvi, dobivši od njega potvrdu da poznaje “Jocu Amsterdamskog”, rekli: “E, moj kume, prodan si!”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:56