HELIKOPTERI

Dva Black Hawka i opremu država će platiti 80 mil. USD

Ugovor o prodaji mogao bi biti potpisan do kraja godine, a lani nam je SAD donirao ove dvije nove letjelice
Damir Krstičević (lijevo)
 CROPIX

Američki State Department odobrio je prodaju dva transportna helikoptera Black Hawk UH-60M i tu je odluku uputio u Kongres na konačno odobrenje. Ovo odobrenje dolazi samo tjedan dana nakon sastanka američkog ministra obrane Marka Espera s hrvatskim ministrom Damirom Krstičevićem. Esper je tom prigodom izrazio spremnost za američku potporu u daljnjem razvoju sposobnosti Hrvatske vojske.

S ova dva helikoptera broj Black Hawka koji bi se mogli naći u Hrvatskoj vojsci penje na četiri. Naime, prije godinu dana SAD je Hrvatskoj odobrio donaciju dva nova Black Hawka koji bi trebali stići 2022. godine.

Potpora i obuka

Američka agencija za sigurnosnu obrambenu suradnju objavila je da SAD Hrvatskoj u ovom paketu namjerava prodati dva helikoptera plus paket logističke potpore te obuku. U paketu logističke potpore bilo bi devet motora T700-GE-70 ID, do devet komada ugrađene GPS/inercijalne navigacije tipa H-764GU, oprema za komunikacijsku sigurnost, IFF transponderi, radiouređaji, garancija za letjelice, usluge kalibracije, oprema za podršku, komunikacijska oprema, naoružanje, streljivo, uređaji za noćno gledanje, obuka osoblja i uređaji za obuku...

Prema dostupnim informacijama ovaj paket logističke potpore dostatan je za šest do osam letjelica. To znači da bi prilikom nabave sljedećih letjelica ovog tipa vrijednost nabavke bila znatno manja. Za početak, na obuku u SAD bilo bi upućeno osam pilota i 20-ak mehaničara.

Vrijednost dva helikoptera te pakete logističke potpore i obuku, DSCA je procijenio na 115 milijuna dolara. No, kako saznajemo, to nije cijena koju bi Hrvatska u slučaju potpisa ugovora platila. Naime, DSCA prilikom izvješćivanja Kongresa uvijek poveća vrijednost nabave u slučaju da se kupac naknadno odluči za dodatne količine opreme ili nešto drugo.

Naši izvori tvrde da je vrijednost “hrvatskog paketa”, kako je sada definiran, nešto iznad 80 milijuna dolara. S obzirom na to da je vrijednost dva donirana helikoptera s rezervnim dijelovima oko 50 milijuna dolara, to znači da bi Hrvatska četiri nova Black Hawk helikoptera UH-60 s cjelokupnim logističkim paketom i obukom dobila za oko 140 milijuna USD. Primjerice, Latvija je sličan paket u kojem su također četiri helikoptera platila 175 milijuna USD.

Resursi

Nakon odobrenja Kongresa o izvozu vojne opreme što se očekuje sredinom mjeseca, Ministarstvu obrane će biti ponuđena tri prijedloga ugovora u kojima će biti navedena točna cijena. Jedan ugovor za dva helikoptera, drugi za logističku potporu, a treći za obuku. I tek nakon toga MORH može cijeli posao predstaviti saborskom Odboru za obranu i Vladi koja donosi konačnu odluku o prihvaćanju ugovora. Ugovor s proizvođačem, tvrtkom Sikorsky Aircraft Company, mogao bi možda biti potpisan krajem godine.

Prema ranijim najavama iz Ministarstva obrane, Hrvatska u sljedećem razdoblju želi nabaviti ukupno 10 ovakvih helikoptera kojima bi zamijenila transportne helikoptere MI 8 kojima od 2024. godine počinju isticati resursi i više se neće moći koristiti.

Misije

Dva donirana helikoptera bit će namijenjena Zapovjedništvu za specijalne snage. Ova helikopteri su višenamjenski i mogu se koristiti za zračne napade, evakuaciju ranjenih, traganje i spašavanje, ali se mogu koristiti i u gašenju požara i nadzoru granica. Američka agencija u obavijesti Kongresu navodi kako će ovi helikopteri Hrvatskoj omogućiti interoperabilnost s američkim i NATO snagama u misijama, ali i u borbi protiv terorističkih prijetnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:44