OPET NESTABILNO

Dva dana ljeta, a onda nova velika promjena vremena! Pada temperatura, a ovaj dio Hrvatske čekaju obilne kiše...

U srijedu se očekuje kiša u gorju, a u drugim dijelovima zemlje promjena stiže u četvrtak

Arhivska fotografija 

 Damjan Tadic/Cropix

Prevladavat će sunčano, prijepodne još mjestimice s više oblaka ponegdje i malo kiše, a popodne je kraći pljusak moguć na jugu, prognoza je za ponedjeljak Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Puhat će većinom umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, duž obale bura, ponegdje jaka, podno Velebita na udare i olujna.

Najviša temperatura većinom između 20 i 24, duž obale od 25 do 28 Cezijevih stupnjeva.

Sunčano i toplo na početku tjedna

Meteorolog HRT-a Izidor Pelajić javlja da će prvi dani ovog tjedna biti napokon suhi i sunčani. Na kopnu neće biti jako vruće, no na Jadranu se očekuju i vrućine.

Nova promjena se očekuje opet sredinom tjedna. U srijedu je mjestimice moguća kiša, najprije u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Ciklona će biti u blizini Hrvatske sredinom tjedna, no još se ne zna sa sigurnošću hoće li pasti velika količina kiše.

- Svibanj je gotovo posvuda, osim u Istri i na Kvarneru, bio kišovitiji od prosjeka, a tu "nepravdu" ispravlja lipanj. Na primjer, ako u Pazinu do srpnja ne padne ni kap kiše, svejedno će biti kišovitije od prosjeka za lipanj, rekao je Pelajić nakon jučerašnjeg Dnevnika 3 na HRT-u.

Danas je moguće još malo kiše u Srijemu, a na istoku Hrvatske će prevladavati dnevna temperatura između 23 i 25 stupnjeva Celzijevih.

U središnjem dijelu zemlje bit će sunčano uz najniže temperature od 14 do 16 stupnjeva, a najviše do 24.

I u gorju se danas očekuje uglavnom sunčano vrijeme, a nešto kiše je moguće u prijepodnevnim satima. Sunčano će biti i na sjevernom Jadranu, a na sjeveru Istre bi pred kraj dana moglo biti pljuskova s grmljavinom. Bura će pod Velebitom na udare biti olujna, drugdje umjerena i jaka. Jutarnja temperatura na obali oko 20 °C, dnevna od 24 do 27 °C, u gorju oko 21 °C.

Sunčano i vrlo toplo će biti u Dalmaciji uz umjerenu i jaku buru. Na obali će biti oko 20 stupnjeva ujutro, a dnevne temperature će se kretati između 24 i 28 stupnjeva.

Pretežno sunčano ali uz mogućnost kraćeg pljuska i grmljavine bit će i na krajnjem jugu zemlje, gdje će temperatura zraka biti između 25 i 28 stupnjeva.

Promjena od sredine tjedna

Stabilno će na kopnu biti i u utorak i srijedu, no jutra će i dalje biti svježija. U srijedu se očekuje kiša u gorju, a u drugim dijelovima zemlje promjena stiže u četvrtak. U Dalmaciji bi moglo lokalno biti i obilnije kiše, a danju će biti nešto manje toplo nego prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:50