POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Dva desetljeća tuge u travnju. Poljud su osvajali i Karlovac i Lučko, a u Kupu se ispadalo od Splita!

Ovo doba godine uglavnom donosi ljutnju, uz poneki svijetli trenutak kao izuzetak koji potvrđuje pravilo

Na kraju utakmice u kojoj je RNK Split izbacio Hajduk u polufinalu Hrvatskog kupa navijači su vrijeđali igrače Hajduka. Intervenirala je policija i privela izgrednike


 

 Vojko Basic/Cropix/Cropix

Hajduk odavno, još od 1980., nije nanizao toliko uzastopnih poraza kao ove sezone. Tada su "bijeli" tijekom 22 dana bili izgubili svih pet utakmica u prvenstvu, zanimljivo, pod vodstvom Tomislava Ivića, najboljeg trenera u povijesti kluba. Redom su gubili od Dinama u Zagrebu (0-1), Budućnosti u Titogradu (1-3), Crvene zvezde (1-3) i niškog Radničkog (2-3) na Poljudu, te Vardara u Skoplju (0-1). A bila je to momčad izvanrednih pojedinaca kao što su Mužinić, Đorđević, braća Zlatko i Zoran Vujović, Gudelj, Pudar, Primorac, Krstičević, Luketin, Jovanić, Cukrov…To je bio svojevrsni Ivićev harakiri jer je znao izvoditi eksperimente (šestorica u obrani, čak je Gudelj igrao libera).

Hajduk je u 24. kolu protiv Željezničara na Grbavici osvojio vrijedan bod, približio se vodećoj Crvenoj zvezdi na dva boda razlike, pa je sljedeći derbi na Poljudu protiv lidera dočekan s nadom u pobjedu. Međutim, tog je dana preminuo maršal Tito, sve utakmice su prekinute (Hajduk - Crvene zvezda 1-1 u 42. minuti), došlo je do prekida natjecanja. U nastavku na Maksimiru Hajduk je potpuno nadigrao Dinamo, vratar "modrih" Tomislav Ivković na račun je bravuroznih obrana dobio ocjenu 9,5, ali su "bijeli" doživjeli poraz 0-1. I onda je sve krenulo nizbrdo, ali Ivića ipak nisu smijenili…

Od tada je Hajduk tijekom travnja u pravilu znao doživljavati teške dane, ipak nikad u takvom nizu kao u aktualnoj sezoni - od 16. ožujka do 14. travnja pet poraza, četiri u prvenstvu, jedan u polufinalu Kupa, od toga čak četiri na Poljudu!

Hajduk je i u sezoni posljednjeg šampionskog slavlja, 2004./05., na pet utakmica od 15 mogućih osvojio svega sedam bodova, ali se održao na vrhu tablice (presudan je bio neriješeni rezultat u Zaprešiću protiv Intera 1-1), tako da je pobjedom 6-0 nad Varteksom u Splitu (golovi Vejić, Biščević, Bušić, Ćaćić, Lovrek i Kranjčar) ipak osvojio prvo mjesto.

Od tada je tijekom travnja Hajduk uglavnom posrtao… No u tri prethodne godine, najprije s trenerom Tramezzanijem, pogotovo Dambrauskasom, kao i u prošloj s Lekom, bilo je naznaka dobrih berbi u ovo doba godine, ali 2024. je i po tom pitanju vratila Hajduk unatrag. Što će biti sljedeće sezone, teško je predvidjeti, ali Hajduk objektivno ipak ima temelje da se uz pravog trenera napokon domogne naslova prvaka.

TRAVANJSKA KRONOLOGIJA

Travanj 2006.

image

Slavlje Davora Vugrineca nakon postignutog gola u Kupu kao da je najavilo seriju travanjskih uspjeha Rijeke protiv Hajduka

Hajduk tek peti, dvije pobjede i tri poraza, od kojih je jedan bio i na Poljudu od Rijeke (0-4), zaostatak za Dinamom u travnju je narastao na ogromnih 36 bodova iako su "bijeli" pobijedili u derbiju u Splitu. Bila je to sezona u kojoj su se igrale Liga za prvaka I Liga za ostanak. Hajduk je ispao i u Kupu, od Rijeke u polufinalu.

Travanj 2007.

image

Nakon poraza od Pule Nikica Jelavić, Igor Musa i Drago Gabric tužni napuštaju teren

Jakov Prkic/

Tri pobjede, jedan remi i poraz (od Pule 0-1 ponovo na Poljudu), drugo mjesto, s minusom od 20 bodova za prvakom Dinamom. Tada se igrala liga s 12 klubova. U travnju i novo ispadanje u polufinalu Kupa, ovaj put od Dinama.

Travanj 2008.

image

U travnju 2008. godine pobjedi na Poljudu radovali su se i nogometaši Cibalije, današnjeg drugoligaša

Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix

Splićani nikako da se riješe poraza na svom stadionu. Dva neuspjeha kod kuće protiv Cibalije (1-2) i Osijeka (0-2), bio je tu i remi u Rijeci (1-1), uz dvije pobjede. Minus 30 od prvaka.

Travanj 2009.

image

Malo radosti na Poljudu. Trener Ante Miše i igrač Ante Vukušić slave gol

Jakov Prkic/Cropix/Cropix

Napokon nešto pozitivnih rezultata pod trenerom Antom Mišom. Četiri pobjede, jedan poraz u Osijeku. Hajduk je na drugom mjestu, svega šest bodova manje od lidera prvenstva. Još uvijek se igrala liga s 12 klubova, trokružnim sustavom.

Travanj 2010.

image

Travanj 2010. godine donio je i radosti, a finale Kupa protiv Šibenika obilježila je i poruka na kojoj je Torcida tražila uvođenje Kodeksa

Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix

Nastavlja se trend pozitivnih rezultata u travnju, ovaj put pod vodstvom trenera Stanka Poklepovića. Četiri pobjede i remi, ovaj put u Kranjčevićevoj protiv Zagreba. Treba dodati i prolazak protiv Dinama u polufinalu Kupa te pobjedu u prvoj utakmici finala protiv Šibenika. Opet plasman na drugo mjesto, ali je osvojen Kup. Zaostatak je sada 14 bodova, a valja znati da se u ovoj sezoni liga proširila na 16 klubova.

Travanj 2011.

image

Prije 13 godina prvenstvene bodove s Poljuda odnio je Karlovac koji je u međuvremenu bankrtoriao. Tga Srđana Andrića, Danijela Subašića i Gorana Jozinovića

Ante Cizmic/Cropix/Cropix

Dvojica trenera su ovaj put bila na klupi. Prvo Goran Vučević, koji je smijenjen poslije domaćeg poraza od Karlovca 2-3 (prije toga je remizirao s Rijekom na Poljudu pa izgubio u Varaždinu). Zatim je trener bio Ante Miše koji je u istom mjesecu "uspio" izgubiti na Poljudu od Cibalije. Hajdukova bilanca bila je sedam bodova od mogućih 15. Drugo mjesto u sezoni s minusom od 17 bodova.

Travanj 2012.

image

Jedne godine Karlovac, drugge godine Lučko. Ponovno u travnju. Klub iz Zagreba danas igra u četvrtom razredu hrvatskog nogometa.


































Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix

Ovaj put je Hajduk uspio pobijediti Karlovac, ali je na Poljudu izgubio od Lučkog. Klubovi su to za koje su mnogi i zaboravili da su postojali. Trener je bio Mišo Krstičević. Nakon domaćeg šoka od Lučkog, "bijeli" su izgubili i od Inter Zaprešića, a kolo prije Lučkog u Osijeku. Osvojena su samo tri boda. Hajduk je ipak bio drugi, sada sa zaostatkom od 21 boda.

Travanj 2013.

image

Još jedno slavlje igrača Rijeke nakon pobjede na Poljudu




Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Liga je smanjena na 12 klubova, pa je konkurencija, valjda, trebala biti nešto jača nego ranijih godina. Remi u Zaprešiću, pobjeda protiv Cibalije, remi u Koprivnici i još jedan poljudski poraz. Ovaj put od Rijeke (1-2), te je smijenjen Mišo Krstičević. Na kraju četvrto mjesto sa zaostatkom od 25 bodova za prvakom.

Travanj 2014.

image

Igor Tudor je imao travanj iz noćne more 2014. godine. Hrvatski dragovoljac, Slaven Belupo i Rijeka zabili su mu 11 golova u tri utakmice

Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix

Mizerni travanjski učinak s Igorom Tudorom, po jedna pobjeda i neodlučen rezultat te tri poraza (četiri od maksimalnih 15 bodova). Izgubilo se od Rijeke (4-1), Hrvatskog dragovoljca (4-1) i Slaven Belupa (3-0) i u te tri utakmice primljeno je 11 golova. Remiziralo se s Lokomotivom (2-2). Na koncu treće mjesto i zaostatak 22 boda od prvog mjesta.

Travanj 2015.

image

U travnju 2015., opet protiv Rijeke, navijači su i "pisanim" putom pokazali što misle o stanju i igri svojih ljubimaca

Jakov Prkic/Cropix/Cropix

Tradicija poraza se nastavlja. Gubici protiv Splita (1-2) i Istre u Puli (2-3), smjena Stanka Poklepovića, nakratko je na klupi Goran Vučević pa gubi od Rijeke na Poljudu (1-2), pa sjeda Hari Vukas i upisuje dvije pobjede. Hajduk je treći, s rekordnim minusom od 38 bodova u drugoj sezoni lige 10. Bolan je travanj bio i u Hrvatskom kupu. Ispalo se od gradskog suparnika Splita u polufinalu.

Travanj 2016.

image

Travanj, Poljud i Rijeka postaju već tradicija. Utučeni Hajdukovci napuštaju travnjak nakon poraza

Vojko Basic/Cropix/Cropix

Još jedna tradicija, opet je kobna Rijeka na Poljudu (1-2). Prije toga su bili dva remija (Split i Slaven Belupo) i dvije pobjede u travnju. Trener Damir Burić izdržao je do kraja sezone. "Bijeli" treći, manjak u odnosu na prvaka 24 boda. Ponovo ispadanje od Dinama u Kupu.

Travanj 2017.

image

Joan Carillo je imao jedan od uspješnijih travanja u novijoj povijesti splitskog velikana

Ante Cizmic/Cropix/

Sjajna bilanca španjolskog trenera Joana Carrilla. Pet utakmica, četiri pobjede i remi. No na koncu su Splićani opet treći, zaostatak za prvakom Rijekom od 19 bodova.

Travanj 2018.

image

Dinamov "Mr. Derby" El Hilal Soudani slavi pobjedu sa suigračima na Poljudu

Ante Cizmic/Cropix/Cropix

Trener Željko Kopić, koji je izgubio od Dinama na Poljudu (1-2). Prethodne tri utakmice u travnju je dobio, a nakon "modrih" remizirao je u Koprivnici. Hajduk je treći sa zaostatkom od sedam bodova za Zagrepčanima.

Travanj 2019.

image

Jairo De Macedo Da Silva drži se glavu nakon još jednog travanjskog poraza od Dinama

Ante Cizmic/Cropix/Cropix

Trener je sada Siniša Oreščanin i opet neuspjeh pred splitskom publikom protiv Dinama (0-1). Nakon toga i domaći remi s Osijekom na Poljudu pa dvije pobjede i na koncu mjeseca 3-0 za Goricu u Turopolju. Hajduk je četvrti s minusom od 30 bodova

Travanj 2020.

Nije se igralo zbog epidemije koronavirusa.

Travanj 2021.

image

Alexander Kacaniklić, kojeg su mnogi već zaboravili, tuguje nakon neuspjeha protiv Osijeka

Duje Klaric/Cropix/Cropix

Momčad je preuzeo talijanski stručnjak Paolo Tramezzani, krenula je i epoha s Markom Livajom. Krenulo se u travanj s dvije gostujuće pobjede pa slijede domaći poraz od Osijeka, remi u Koprivnici i poraz na Maksimiru. Hajduk sezonu završava na četvrtkom mjestu s manjkom od 25 bodova.

Travanj 2022.

image

Bilo je i ovakvih trenuraka. Veliko slavlje Valdasa Dambrauskasa i Marka Livaje na utakmici protiv Dinama

Ante Cizmic/Cropix/Cropix

Evo nama Valdasa Dambrauskasa. Tri pobjede i dvije neodlučene utakmice. Napokon travanj bez poraza uopće, a kamoli na Poljudu. Hajduk se vraća na drugo mjesto, zaostatak za Dinamom je sedam bodova.

Travanj 2023.

image

Prošle godine Hajdukov travanj nije bio očajan, ali s obzirom na malu bodovnu razliku poraz od Gorice je teško prihvaćen

Tom Dubravec/Cropix

Prošle sezone u ovo doba godine trener je bio Ivan Leko. Kalendar je donio Hajduku čak šest prvenstvenih utakmica. Dvije pobjede, domaći remiji s Istrom 1961 i Dinamom te u Velikoj Gorici, i poraz na Rujevici (2-0). Hajduk drugi s minusom od 10 bodova. U polufinalu Kupa pobjeda protiv Slaven Belupa. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:46