ČEKA SE VRH STRANKE

DVA POSLIJEIZBORNA MISTERIJA U HDZ-u Plenkoviću svi ogranci dostavili analize, ali nitko ne zna što sad, a i svi se pitaju kamo je nestao Ressler

 Goran Mehkek / CROPIX

Gdje nam je Karlo Ressler? Jako dobro pitanje ste postavili, i ja bih volio znati odgovor - rekao nam je jučer jedan visoki dužnosnik HDZ-a kad smo ga zapitali gdje je posljednja dva tjedna nestao nositelj njihove liste za europske izbore, čovjek koji je koordinirao izradom izbornog programa i bio zadužen za pisanje novog Statuta stranke.

Nije bio jedini HDZ-ovac bez odgovora na tu temu.

- Naša velika nada? Ne znam stvarno gdje je. Posljednji put vidio sam ga u ponedjeljak, dan nakon izbora, na nekom stranačkom sastanku. Otad ga nisam nigdje vidio, niti smo se poslije nalazili - odgovorio nam je na isti upit jedan član Predsjedništva stranke.

Ressler nije viđen, kako doznajemo, ni na stranačkim sastancima.

- Ne znam, ne pojavljuje se uopće, nije bio ni na sastanku područnog odbora, možda je u Bruxellesu - rekao je još jedan od naših sugovornika.

Otišao na skup EPP-a

Premijerov savjetnik i budući europarlamentarac nakon izborne noći očito se povukao iz javnosti. Do danas niti jednom nije komentirao protekle izbore. Pokušali smo ga kontaktirati kako bismo čuli njegova razmišljanja o kampanji, rezultatima i listi, ali uspjeli smo dobiti tek neke njegove suradnike.

- Ressler je trenutačno u San Sebastianu na skupu Europske pučke stranke gdje će se okupiti politički lideri stranaka članica EPP-a i iz redova pučana novoizabrani članovi Europskog parlamenta - rekao je njegov bliski suradnik.

Na primjedbe nekih iz Predsjedništva HDZ-a kako Resslera nisu niti vidjeli, niti čuli nakon sastanka održanog dan poslije europskih izbora, naš izvor kaže kako je Ressler bio zauzet zbog brojnih obaveza na relaciji Zagreb - Bruxelles te priprema za dužnost zastupnika u EP-u.

U HDZ-u se puno više ne zna ni o velikoj analizi izbornih rezultata koju je najavio šef stranke Andrej Plenković. Prema našim informacijama, svi županijski ogranci, kao i HDZ Grada Zagreba, ispunili su zadatak i izvješća dostavili u Glavno tajništvo stranke. Za izvješća je, kažu u stranci, zadužen šef izbornog stožera i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

No, on se o tom pitanju još nije oglasio. Vratio se iz posjeta Japanu, ali na pozive i poruke jučer nije odgovarao, kao ni većina ostalih iz izbornog stožera. U HDZ-u zasad nitko ne zna kada će se održati sastanak stranačkih tijela na kojem će se raspravljati o lošem rezultatu stranke.

Čekaju odgovore

- Ne znam ništa o analizi koju rade u središnjici stranke. Nitko me ništa ne pita, nitko me ne zove - kazao nam je jedan šef Županijske organizacije na upit gdje je zapelo s analizom rezultata.

Slično je rekao čelnik još jedne organizacije.

- Mi smo Tajništvu HDZ-a dostavili svoju analizu. Osim što smo analizirali rezultate ovogodišnjih europskih izbora u odnosu na one postignute na prošlim izborima 2014., u Tajništvo HDZ-a poslali smo i tekstualnu analizu što je sve trebalo i što nije trebalo učiniti u kampanji kako bi HDZ-ova lista postigla što bolji rezultat. Dva su zaključka. Prvi se tiče slabo odrađenog marketinga, neke naše podružnice nisu imale dovoljno čak ni osnovnog promidžbenog materijala poput letaka.

Drugi se tiče same liste. Dio članova i birača HDZ-a na ovim se izborima nije identificirao s kandidatkinjama i kandidatima na našoj listi. Znatan dio naših birača tražio je kandidate koji više artikuliraju desne političke i svjetonazorske stavove, a takve stavove iznosili su, pak, neki kandidati i kandidatkinje s konkurentskih lista. Tu prije svega mislim na Ružu Tomašić i njezinu listu Hrvatskih suverenista, zatim na listu Neovisnih za Hrvatsku predvođenu Brunom Esih i Zlatkom Hasanbegovićem, pa i na listu Marijane Petir. I u našoj se analizi točno vidi da je dio “naših” glasova otišao prema tim listama. Činjenica je da su se ti birači identificirali s njima, a ne s kandidatima na HDZ-ovoj listi. To je glavni razlog što je rezultat bio slabiji od očekivanog i planiranog - tvrdi naš sugovornik. Dodaje kako su mu tvrdnje ljudi iz vrha HDZ-a o organiziranoj unutarstranačkoj opstrukciji vrlo tanke.

- Gledajte, mi smo dobili 50 tisuća manje glasova nego na prošlim europskim izborima. Da je sabotaže i bilo - a još uvijek nismo vidjeli nikakve dokaze o navodnoj sabotaži - vi na razini cijele države možete “sabotirati” možda nekoliko tisuća glasova. Ali, nemoguće je umanjiti rezultat HDZ-a za 50 tisuća glasova. Mi niti ne znamo kako se ti dokazi o sabotaži skupljaju.

Čekamo poziv na sjednicu Predsjedništva stranke koje se još nije sastalo, iako je običaj da se Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a sastaju svakog prvog ponedjeljka u mjesecu. Čini mi se da ni u užem vodstvu stranke nisu načisto što će učiniti sada nakon što su javno ustvrdili da imaju dokaze o unutarstranačkoj sabotaži. U suprotnom bi valjda već zakazali sastanak na tu temu - zaključuje naš izvor.

Glavni zadatak

U Plenkovićevu krugu, pak, navode kako su sada sve aktivnosti usmjerene na sljedeći ponedjeljak kada je velika obljetnica, 30 godina od osnutka HDZ-a, te da će se sastanak vodstva stranke o analizi izbornih rezultata vjerojatno održati nakon te obljetnice. Neki kažu kako sjednice možda neće biti ni do kraja mjeseca, a ima i onih koji ističu kako ih ne bi iznenadilo da od velike analize ne bude ništa.

- Čini mi se da će se sve to na kraju pomesti pod tepih - smatra jedan od naših sugovornika kojemu je znakovito to što su iz vodstva škrti na riječima kad je riječ o izbornim rezultatima.

- Istupio je jedino analitičar Robert Kopal sa svojim crnim labudom, Plenković je poslije ponovio nekoliko njegovih rečenica, i to je bilo sve. Ostali šute pa mi se čini da su očito njega “uvalili” - zaključio je jedan od sugovornika iz HDZ-a.

U prilog tome govori i to što su u HDZ-u sve tiše i priče o sabotaži i opstrukciji u stranačkim redovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:02