ČLANAK 111a

Dva ubojstva žena samo 17 dana nakon uvođenja strožih kazni za femicid: Evo što sad čeka ubojice

Jedna je žena u petak ubijena tako što ju je upucao suprug te je preminula u bolnici, dok je drugu izbodenu u stanu pronašao sin

Noćni marš povodom Dana žena

 Damir Skomrlj/Cropix

Prvi petak u travnju tragično su obilježila dva ubojstva na području grada Zagreba, a smrtno su stradale dvije ženske osobe. Jedna je ubijena tako što ju je upucao suprug te je preminula u bolnici, dok je drugu izbodenu u stanu pronašao sin. Istrage su u tijeku i još treba utvrditi okolnosti ubojstva i za što će se suditi počiniteljima.

Izmjene i dopune kaznenog zakona kojima je femicid uveden kao novo kazneno djelo stupile su na snagu 18. ožujka. Naime, posljednjeg dana zasjedanja Sabora (prije raspuštanja uoči izbora), osim Lex AP-a, izglasano je i uvođenje femicida u kazneni zakon te je femicid definiran kao rodno uvjetovano ubojstvo ženske osobe.

U članku 111.a tako sad stoji da: "Tko počini rodno utemeljeno ubojstvo ženske osobe, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora."

Nadalje piše kako će se pri utvrđivanju kaznenog djela uzimati u obzir je li djelo počinjeno prema bliskoj osobi, osobi koju je počinitelj već ranije zlostavljao, ranjivoj osobi, osobi koja se nalazi u odnosu podređenosti ili zavisnosti, ili je djelo počinjeno u okolnostima spolnog nasilja ili zbog odnosa koji žene stavlja u neravnopravan položaj ili da postoje druge okolnosti koje upućuju da se radi o rodno utemeljenom nasilju.

Pritom je "rodno utemeljeno nasilje" definirano člankom 87., koji donosi značenja pojedinih izraza u Kaznenom zakonu (poput definicija zločina iz mržnje, imovinske koristi ili službene tajne), a koji je u potpunosti preuzet iz Istanbulske konvencije. U članku 3. Konvencija propisuje da "rodno utemeljeno nasilje nad ženama označava nasilje usmjereno na ženu zbog toga što je žena ili koje nerazmjerno pogađa žene".

Bliske osobe definirane su kao članovi obitelji, bivši bračni ili izvanbračni drug, bivši životni partner ili neformalni životni partner, osobe koje imaju zajedničko dijete i osobe koje žive u zajedničkom kućanstvu.

Dio desnih aktivista tvrdio je da je uvođenje tog kaznenog djela izravno uvođenje diskriminacije muškaraca, pa je zakonodavac odlučio propisati i da će, odvojeno od femicida, svako ubojstvo bliske osobe (bez obzira na spol) biti teško ubojstvo te da će teško ubojstvo biti i ubojstvo svake osobe (ne nužno bliske) koju je počinitelj prije zlostavljao.

Tako svako ubojstvo bliske osobe - primjerice muža, brata ili oca - postaje kvalificirano ubojstvo koje se kažnjava minimalnom kaznom od deset godina zatvora (za obično ubojstvo minimalna propisana kazna je pet godina) te je u kazni izjednačeno s teškim ubojstvom žene.

Vlada je odlučila prihvatiti prijedlog nevladinih udruga i uvesti posebno kazneno djelo femicida nakon ljetošnjeg niza brutalnih ubojstava žena, brojnih prosvjeda te neočekivano poraznog izvješća Vijeća Europe o provedbi Istanbulske konvencije u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 07:52