TAJNO GLASANJE

Dva zastupnika otkazala poslušnost, HDZ ipak uspio progurati svoju kandidatkinju na važnu funkciju!

Za novu predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa izabrana je Aleksandra Jozić Ileković.

Aleksandra Jozić Ileković

 Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

Na današnjoj sjednici Sabora za novu čelnicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa izabrana je Aleksandra Jozić Ileković, dosadašnja članica Povjerenstva i favoritkinja vladajuće stranke.

Za Jozić Ileković glasalo je 78 zastupnica i zastupnika (dvoje više od potrebnih 76), dok je za aktualnu šeficu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Natašu Novaković glasalo samo 50 zastupnika. Novoizabrana predsjednica Povjerenstva na dužnost će stupiti 9. ožujka.

Iako je glasanje bilo tajno, iznenađenja nije bilo.

Još se jednom pokazalo da su premijer Andrej Plenković i njegov HDZ sposobni dobiti podršku i od zastupnika izvan parlamentarne većina kada im netko od koalicijskih partnera otkaže poslušnost.

Na današnjem tajnom glasanju, naime, protiv volje šefa Vlade i HDZ-a glasala su dvojica zastupnika HSLS-a. Tako barem tvrdi šef te stranke Dario Hrebak: "Smatramo da Nataša Novaković dobro radi svoj posao, ona je danas bila naš izbor za novi mandat i za nju smo glasali. Smatramo da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa važno tijelo za Hrvatsku, bez njega nema ni transparentnosti za koju se mi toliko zalažemo".

Odmah je dodao da to što su danas glasali protiv volje HDZ-a ne znači da HSLS prekida koalicijsku suradnju.

- Vladajuća većina nije ugrožena. Mi nastavljamo dalje, ali sada se vidi da o svim stvarima ne moramo imati isto mišljenje, i to se zove demokracija. To ne znači da sutra nećemo opet biti na istoj strani kao i naši koalicijski partneri na temama koje su dobre za naše društvo - rekao je Hrebak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:14