POZADINA ODLASKA

Dvije godine je u njemu ‘kuhalo‘, a prelomio je kada se u javnosti otvorila jedna priča iz 2019.

‘Premijeru to nije drago definitivno. Ali Marić je prelomio i nije ga se više moglo zaustaviti‘

Zdravko Marić

 Damjan Tadic/Cropix

Ostavka Zdravka Marića, ministra financija i potpredsjednika Vlade, koji iz Banskih dvora odlazi na osobni zahtjev nakon šest godina, nije njegova iznenadna odluka, doznaje Jutarnji od ljudi iz kruga bliskog najužem premijerovu timu.

O tome je, tvrde nam, aktivno razmišljao zadnje dvije godine. Spominjao se njegov odlazak u Adris Grupu, pa se i danas o tome spekulira, ali premijer Andrej Plenković svaki put kad bi poželio otići u privatni sektor, uspio ga je nekako nagovoriti da ostane.

Ovaj put premijer nije uspio zadržati svoga najboljeg i najvažnijeg ministra i potpredsjednika Vlade. Marić je navodno prelomio prije dva tjedna kad su se ponovno u javnosti počele otvarati priče o jednom od njegovih ljetovanja.

Mediji su počeli propitkivati kako je ministar s obitelji 2019. dobio ogroman popust za apartman u hotelu na Lošinju, a budući da su se i ranije plele kontroverze oko njegovog ljetovanja na jahti prijatelja poduzetnika, čini se da više nije mogao izdržati pritisak. Neki nam čak tvrde da je postojao dogovor da mandat odradi do kraja godine, a onda ode iz Vlade, no to iz Vlade neslužbeno demantiraju.

- Premijeru to nije drago definitivno. Ali Marić je prelomio i nije ga se više moglo zaustaviti. Premijer je uspijevao zadnje dvije godine, a sad više nije mogao – kaže nam jedan visoki izvor iz HDZ-a, blizak premijeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 08:24