LAŽNA EKONOMISTICA

DVIJE GODINE ZATVORA ZA KRIVOTVORENJE DIPLOME 'Pokazala je posebnu bezobzirnost'

 Robert Fajt / CROPIX / Robert Fajt / CROPIX

Bernardica Topolnjak, bivša pročelnica Ureda župana Karlovačke županije i nekadašnja šefica županijskog HSP-a osuđena je nepravomoćno na dvije godine zatvora zbog krivotvorenje diplome Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, za osam mjeseci više nego je to tražilo Tužiteljstvo. Sutkinja Jasmina Štrucelj odlučila joj je oduzeti lažnu diplomu te radnu knjižicu.

- Okrivljena je 1987. godine upisala studij uz rad na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, viši stupanj, ali nikada nije diplomirala. Motiv za ovo kazneno djelo bila je želja za obavljanjem bolje plaćenih poslova - obrazložila je sutkinja.

Nije pronašla nijednu olakotnu okolnost pri odlučivanju o visini kazne, ali jest brojne otegotne.

- Pokazala je posebnu upornost i bezobzirnost u obavljanju ovog kaznenog djela. Prvo se s lažnom diplomom zaposlila u gradskom poduzeću Toplana, a poslije i kao pročelnica Ureda župana, što je značajna javna funkcija.

Osim što je krivotvorila diplomu s visokom stručnom spremom, još je tu stručnu spremu lažno upisala u radnu knjižicu. Nakon što je podignuta optužnica, prijavila je nestanak radne knjižice, koja se već nalazila u sudskom spisu kao dokaz. Na ovaj način obezvređuje se trud, rad i zalaganje svih koji su stekli visoku stručnu spremu. Poruka je da se trud ne isplati te da se može uspjeti i bez njega. Nadalje, postavlja se pitanje čija je diploma prava - kazala je sutkinja dodajući da je ova kazna primjerena satisfakcija za svo zlo koje je okrivljena nanijela.

Branila se da joj je sva dokumentcija sa studija izgorjela u Domovinskom ratu, a sam se nije mogla sjetiti nijednog događaja iz svojih studentskih dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:34