LJUBAV JE LJUBAV

Dvije lezbijke potjerane iz zagrebačkog KIC-a jer su bile zagrljene!

ZAGREB - Kulturno-informativni centar (KIC), popularno okupljalište LGBT populacije, uvršten čak i u zagrebački vodič gay friendly mjesta, na sam Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije 17. svibnja pokazao se kao ne baš tolerantno mjesto za dvije djevojke koje su bile izložene seksističkom i homofobnom napadu jedne djelatnice kafića.

Traže ispriku

Djevojke su sjele u kafić zagrljene, a nakon što su naručile piće, prišla im je djelatnica i napala ih pitanjem: “Jeste li vi obje cure?” Šokirane djevojke su odgovorile potvrdno, nakon čega su dobile upozorenje da se pristojnije ponašaju.

- Rekla nam je da se moramo odmaknuti jedna od druge, na što smo mi ustale i otišle. Prijavile smo diskriminaciju Zagreb Prideu i tražimo ispriku- kažu.

Udruženje Zagreb Pride, koje se bavi zaštitom prava LGBT populacije, ravnatelju KIC-a Goranu Pavletiću poslalo je otvoreno pismo u kojemu navode kako ovo nije prvi put da se u KIC-u gayevi i lezbijke ne osjećaju dobrodošlima.

“Ne radi se o izoliranom incidentu, nego o višegodišnjem šikaniranju mladih gayeva i lezbijki, koji su tu gradsku ustanovu očito pogrešno doživljavali kao prostor u kojemu mogu pronaći sigurnost i prihvaćanje.

Gayevi su dobrodošli

Mi smijemo biti u KIC-u i trošiti naš novac u tišini sve dok ne pokazujemo seksualni identitet”, ističe se u pismu.

Ravnatelj KIC-a, Goran Pavletić, kaže kako incident nema veze s centrom, već s kafićem tvrtke Netom d.o.o. koja unajmljuje prostor.

- Meni je žao što se to dogodilo, ali krivo su adresirali pismo. Zašto bi ja bio odgovoran za ponašanje privatne tvrtke? Nekome je očito bilo stalo da me oblati - uvjeren je Pavletić.

Direktor tvrtke Netom naglašava da je kafić KIC od 1993. gay friendly mjesto i da ako je i bilo problema s djelatnicom da su se trebali obratiti njemu, a ne ravnatelju KIC-a.

- Mi se ispričavamo ako je došlo do neugodnosti, ali ističemo kako je pismo bilo nepotrebno i s teškim optužbama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:31