MUČNA SJEDNICA

Raste frustracija u SDP-u, Bernardić je jednim potezom ponizio Marasa: ‘Slušam i ne vjerujem!‘

‘Siguran sam da Maras prije predstavljanja liste nije znao na kojoj će listi i na kojem mjestu biti‘
Bernardić i Maras

- Kad je krenulo “ja neću, ja neću”, slušam i ne mogu vjerovati - opisuje nam jučer jedan od poznatih članova SDP-a atmosferu na subotnjoj sjednici stranačkog Glavnog odbora kad je predsjednik Davor Bernardić krenuo predstavljati kandidacijske liste za Sabor.

Jedan od onih kojemu to sigurno nije bilo ugodno slušati je i Gordan Maras, najaktivniji SDP-ov saborski zastupnik u netom okončanom mandatu. Predsjednika zagrebačkog SDP-a Bernardić je stavio na 6. mjesto na listi u I. izbornoj jedinici koja obuhvaća središte Zagreba i zapadni dio grada te dio Zagrebačke županije.

- Potpuno je nelogično da šefa svoje najjače stranačke gradske organizacije u Zagrebu stavi tek na 6. mjesto - ocjenjuje naš sugovornik iz SDP-a. Ali ne samo to. U II. jedinici Vesna Nađ, Marasova zamjenica u Gradskom odboru, na visokom je 2. mjestu. Na mjesto zamjenice predsjednika zagrebačkog SDP-a imenovao ju je upravo Bernardić kad je bio na čelu zagrebačkog SDP-a.

Žalba

Treća nelogičnost je da Maras na listi u “svojoj” izbornoj listi gleda u leđa Božici Uroić, članici Predsjedništva Gradskog odbora SDP-a koja je na listi na petom mjestu.

- Uroić? Nemam ni pojma tko je ona - kazao nam je naš sugovornik iz SDP-a i zvučao vrlo iskreno. - Siguran sam da Maras prije predstavljanja liste nije znao na kojoj će listi i na kojem mjestu biti. I sigurno mu nije bilo drago kad je vidio svoje ime tek na šestom mjestu. Pravo je predsjednika stranke, ali i njegova odgovornost da na liste stavi ljude koje želi. Rezultati izbora će pokazati je li bio u pravu. Ali nije u redu da pojedini članovi o svom mjestu na listi saznaju na samom predstavljanju. Da ih se prije toga ne obavijesti - kaže sugovornik.

Uz to što ga je stavio na šestu poziciju, Bernardić je Marasa pomaknuo iz “njegove” druge u prvu izbornu jedinicu. Maras je uvijek bio SDP-ov čovjek za drugu izbornu, a na prošlim parlamentarnim izborima je predvodio njihovu listu koja je pobijedila sa šest osvojenih mandata. Pritom je osobno osvojio 13.339 preferencijalnih glasova.

Sada je situacija bitno drugačija. Bernardić je prednost pred Marasom dao i Vesni Nađ i Božici Uroić koje su deklarirane Marasove oponentice u gradskoj organizaciji SDP-a. I njih dvije su 2018. potpisale priopćenje u kojem 12 zagrebačkih SDP-ovaca optužuje Marasa da nanosi štetu stranci tražeći izvanredne stranačke izbore te daju bezrezervnu podršku Bernardiću.
I dok je Uroić javnosti, ali i nekim članovima GO-a stranke prilično nepoznata, Nađ je poznata još iz vremena Milanovićeve Vlade kada su branitelji iz šatora u Savskoj ulici tražili njen odlazak s mjesta zamjenice ministra branitelja. Nakon što je Fred Matić dao ostavku Nađ je preuzela tehničko vođenje Ministarstva, što je radila sve dok za ministra branitelja nije došao Tomislav Medved. On ju je smijenio, ali joj je odbio dati drugi posao u Ministarstvu. Nađ je tražila da je se rasporedi na službeničko mjesto, ali nije dobila raspored pa je podnijela žalbu.

Presedan

Istovremeno je dala zahtjev za isplatu dužnosničke otpremnine 6 plus 6. Nakon jednogodišnjeg natezanja iz Ministarstva branitelja prebačena je u Ministarstvo uprave. U državnu službu vraćena je nakon što joj je isplaćena otpremnina od oko 130 tisuća kuna, što je bio presedan u hrvatskoj politici. Njen odlazak u Ministarstvo uprave saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić nazvao je “podlom odlukom”, zbog čega je tadašnji ministar uprave Ivan Kovačić zaprijetio ostavkom ako ne dobije ispriku. Isprike nije bilo, ali je Vlada stala iza ministra pojašnjenjem da je sve napravljeno po zakonu pa su i Kovačić i Nađ ostali u Ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2022 09:47