POSLJEDICE SKANDALA

Dvije pacijentice u istoj postelji: Ravnatelj bolnice u Sisku najavljuje nove mjere, smijenio šefa hitnog prijema

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je u srijedu o podizanju prijave protiv ravnatelja Dujmenovića

Ravnatelj sisačke bolnice Tomislav Dujmenović

 Cropix/

Ravnatelj sisačke bolnice Tomislav Dujmenović izvijestio je u četvrtak o poduzetim mjerama nakon slučaja u kojem su dvije starije pacijentice smještene na istu postelju te je istaknuo da je proveden interni nadzor i inspekcijski izvidi, a slijedi izbor novog vodstva hitnog prijma.

image

Dvije pacijentice u jednom krevetu

/Privatna Arhiva

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je u srijedu o podizanju prijave protiv ravnatelja Dujmenovića nakon izvješća zdravstvene inspekcije o slučaju dviju pacijenata smještenih u istu postelju. "Podignut je optužni prijedlog na Prekršajnom sudu u Sisku protiv odgovorne osobe Opće bolnice Sisak i spomenute zdravstvene ustanove zbog kršenja Zakona o zaštiti prava pacijenata", priopćilo je jučer Ministarstvo zdravstva.

A ravnatelj Dujmenović izvijestio je danas da je zdravstvena inspekcija provela izvide u sisačkoj bolnici i županijskome Zavodu za hitnu medicinu, a o nalazima je obaviješteno i bolničko Upravno vijeće koje će poduzeti mjere u skladu sa svojim ovlastima.

Ravnatelj Dujmenović razriješio je dužnosti voditelja Objedinjenoga hitnog bolničkog prijma (OHBP), a predložena je i mjera za medicinsku sestru koja je na trijaži, unatoč dostupnosti kapaciteta, pacijentice smjestila u istu postelju.

Također je donio odluku o provedbi mjera za unaprjeđenje skrbi o kompleksnim pacijentima i izboru novog vodstva OHBP-a. Djelatnici koja je neposredno učinila propust u zbrinjavanju pacijentica izrečena je mjera opomene, stoji u današnjem priopćenju bolnice.

image

Tomislav Dujmenović

Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Među ostalim, ponovljena je isprika pacijentima i članovima njihovih obitelji zbog situacije koja se dogodila u bolnici, uz najavu ravnatelja Dujmenovića kako se takvi slučajevi više neće ponoviti. Ujedno je zahvalio bolnicama u Karlovcu, Bjelovaru, Pakracu i Požegi koje su u nekim situacijama preuzele dio pacijenata iz bolnice u Sisku, čime su smanjile pritisak na tu bolnicu.

Nakon tog događaja, poduzeto je i šest novih mjera. Tako će se uspostaviti aktivna koordinacija sa zdravstvenim i socijalnim ustanovama kako bi se odgovarajuće i pravodobno zbrinjavalo sve više složenih pacijenata koji dolaze u sisačku Opću bolnicu. Također će se osnovati poseban tim koji će se baviti prijmom i otpustom pacijenata koji zahtijevaju dugotrajnu obradu i boravak zbog više zdravstvenih problema.

image

Opća bolnica u Sisku

Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Na razini samog OHBP-a provest će se tromjesečni monitoring protoka bolesnika, vrste bolesnika te dinamike njihova prijma i obrade kako bi se utvrdila kritična mjesta u procesu skrbi za njih te kako bi se predložile i provele nužne intervencije. Izradit će se poseban protokol o postupanju u slučaju preopterećenja OHBP-a, a Jedinica za kvalitetu pokrenut će poseban program za analizu kvalitete skrbi za složene pacijente te provođenje mjera za unaprjeđenje sigurnosti i kvalitete skrbi. Ravnatelj Dujmenović najavio je i edukaciju zdravstvenih djelatnika koji sudjeluju u odlučivanju te upravljanju u skrbi za složene bolesnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 02:36