GRAĐANI U STRAHU

Dvije snimke uznemirile stanovnike sinjskog kraja, vukovi se u potrazi za hranom spuštaju do kuća

Dvije snimke objavljene na Facebooku uznemirile su stanovnike. Poznati prirodoslovac kaže da je doista riječ o vuku
Životinje nalik vukovima na podrućju Sinja
 Facebook

Dvije video snimke objavljene na Facebook grupi Selo Glavice – Sinj uznemirile su stanovnike sinjskoga kraja jer su na njima vukovi koji se sve više spuštaju u naselja u potrazi za hranom.

Prvi video snimljen je jučer u Brnazama, a drugi prije desetak dana u Donjim Glavicama kod Piketa. U objavi na Facebook grupi stoji i kako je tijekom zadnjih tjedana na području Donjih Glavica oko Piketa viđeno više vukova.

Predsjednik Lovačkog društva Sinj Ivica Maganić kazao nam je kako je vidio snimke te da je zaista riječ o vuku, ali je i dodao kako se vuk lako može zamijeniti s čagljem ili križancem vuka i psa, piše portal Ferata.

- Mi imamo sve češće dojave o vukovima u naseljima. Populacija vuka u našim krajevima posljednjih nekoliko godina je u porastu, a u potrazi za hranom vukovi se nerijetko spuštaju i u naseljena područja. Ovo što je na snimkama lako se može zamijeniti s čagljem ili križancem vuka i pasa. Nije sve šta se vidi po snimkama vuk, ali je važno upozoriti da se njihova populacija povećava, kazao je Maganić.

Predsjednik LD Sinj Ivica Maganić istaknuo je da vuk nije opasan za građane te da ne napada ljude, ali je uputio i apel uoči svinjokolje.

- S obzirom da sada ide svinjokolja, apeliram da se ostaci životinjskog otpada odlažu na propisan način. Događa se da se životinjski otpad baca svugdje, u blizini naselja, a vuk dolazi u potrazi za hranom i ne treba onda čuditi da dolazi u naseljena područja, kaže Maganić.

Kontaktirali su i Stipu Kokića, vještaka pri Državnoj upravi za zaštitu prirodne baštine, koji im je kazao kako je i do njega došla informacija da je na području Piketa prije nekoliko dana viđen vuk. Prema njegovim riječima nema nikakvih materijalnih dokaza da je to što je snimljeno vuk.

- To što je netko nešto vidio i snimio ne znači da je vidio vuka, jer su snimka i fotografija nejasni i ne može se sa sigurnošću reći je li zaista riječ o vuku. Na fotografiji može biti čagalj ili neki pas, kojeg je netko negdje ostavio i koji se sada vraća u naseljena područja, kazao nam je Kokić.

- Ako i jest vuk, to nije ništa neobično. Počele su aktivnosti lovaca, stanište vukova je narušeno i vukovi se u potrazi za mirom i sigurnošću spuštaju s planine. Sinjsko polje je koridor kojim se vukovi kreću s planine, preko Gljeva, Gale i Cetine do Mojanke. No, populacija vukova u Sinjskom polju je vrlo mala, zapravo postoji još jedan ili nijedan. Vukovi odrastaju u čoporu i dok je posljednji iz čopora živ kretat će se koridorom kojim su se kretali njegovi roditelji, kazao nam je Kokić.

Fotografije koje su dobili proslijedili smo i poznatom sinjskom prirodoslovcu Slavenu Kardošu koji je najprije rekao da na fotografijama nije vuk već čagalj. No, nakon nekog vremena ponovo je nazvao novinare i rekao da je bolje promotrio fotografije i da je ipak riječ o vuku, koji za razliku od čaglja, ima dugi rep, koji se na jednoj fotografiji jasno vidi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2024 21:06