LOGIČNA SLIKA OBOLJELIH

DVIJE SU KLJUČNE STVARI U BORBI S KORONOM Najviše zaraženih u Hrvatskoj između 30-50 godina, kod 47-godišnjeg muškarca situacija se zakomplicirala

Najveći broj oboljelih u Hrvatskoj u dobi je od 30 do 59 godina, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Takva je slika, kažu u Zavodu, u ovom trenutku i logična jer smo još u fazi da je većina oboljelih radno aktivne dobi, odnosno putuju poslovno ili su odlazili na skijanje.
Ilustracija
 Boris Kovacev / CROPIX

Od ukupno 206 oboljelih, do sada je četvero osoba trebalo mehaničku potporu, odnosno respirator. Prvi muškarac, iz Rijeke, uspješno se oporavio, štoviše, on je jedan od pet oboljelih koji su i službeno preboljeli koronavirus.

Komplikacije

Stanje srednje teškog 47-godišnjeg pacijenta, koji se liječi u Klinici za infektivne bolesti, malo se zakompliciralo te je u četvrtak stavljen na respirator. Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o osobi koja dosad nije bolovala od kroničnih bolesti.

Liječnici s kojima smo razgovarali kažu da je očekivano da i netko mlađe srednje dobi bude spojen na respirator. Naravno, to nužno ne znači lošu prognozu ili loš ishod za pacijenta.

I u vrijeme gripe, napominju liječnici, respiratori se često koriste i pomažu pri ozdravljenju. Naravno, najteže je kada dođe do potrebe za ECMO uređajem, umjetnim plućima, no za sada takvih slučajeva nije bilo.

Na konferenciji za medije ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, dr. Alemka Markotić, potvrdila je da je troje osoba na respiratoru.

Istraživanje WHO-a

Analiza koju je stručni tim Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavio nakon posjeta Kini, pokazala je da je u populaciji oboljelih od Covida-19 onih s teškom kliničkom slikom oko 20 posto, pri čemu njih oko pet posto završava na respiratorima, i to i do šest tjedana.

Da su respiratori ključni terapijski čimbenik u težim slučajevima Covida-19, upozoravaju mnogi stručnjaci. To pokazuju i statistike o stopama smrtnosti od koronavirusa koje se jako razlikuju u pojedinim zemaljama.

Primjerice, Njemačka ima visok broj zaraženih, čak 17.372 potvrđenih slučajeva, od kojih 47 smrtnih, što znači da je smrtnost samo 0,27 posto. Kada je riječ o broju kreveta u bolnicama, Njemačka je među vodećim zemljama svijeta. Kreveti za intenzivnu njegu opremljeni su kompleksnim uređajima za nadgledanje i za njih se brine više medicinskih sestara.

Kako piše Deutsche Welle, u Nemačkoj postoji oko 28.000 kreveta za intenzivnu njegu, a njih 25.000 opremljeno je respiratorima. Osim toga, njemačka je savezna vlada prije desetak dana naručila još 10.000 respiratora od proizvođača medicinskih uređaja Dräger.

Najstarija populacija

- Da smo Italija, to bi značilo da imamo samo 11.000 kreveta. Tako možete vidjeti potencijal naše rezerve - Reinhard Busse, profesor zdravstvenog menadžmenta na Berlinskom tehnološkom sveučilištu.

Italija je jučer po broju mrtvih nadmašila i višestruko mnogoljudniju Kinu, u kojoj širenje koronavirusa nakon drakonskih mjera vlade posustaje. No, treba imati na umu da Italija ima najstariju populaciju u Europi, a na udaru koronavirusa upravo su ljudi stariji od 65 godina ili oni koji već imaju neka kronična oboljenja.

Činjenica je, pak, da se ta zemlja nije ozbiljno pripremila za pandemiju Covida-19 jer je prije eksplozije nove bolesti imala samo oko 5000 kreveta na odjelima za intenzivnu skrb.

Talijanska je vlada od regionalnih vlasti zatražila da povećaju broj mjesta na odjelima za intenzivnu skrb za 50 posto te da udvostruče broj kreveta za respiratorne bolesti. Nabavljeno je oko 5000 respiratora i reorganizira se raspored rada u bolnicama. Prije nekoliko dana u Italiju je stigla i pomoć iz Kine koja je poslala prvu pošiljku od 150 respiratora, a namjerava nastaviti s pružanjem pomoći.

Biraju koga spasiti

No, sve to još nije dovoljno, o čemu govore dramatični apeli talijanskih liječnika poput Christiana Salarolija, anesteziologa u bolnici “Papa Ivan XXIII.” u Bergamu. On je, između ostalog, izjavio da su u toj bolnici u situaciji da moraju birati koga će spasiti i držati na respiratoru. Kako kaže, odlučuje se prema dobi pacijenta, njegovu općem zdravstvenom stanju i šansama da preživi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:41