ISPOVIJESTI

DVIJE ŽRTVE SPLITSKOG FRATRA ODLUČILE STATI PRED KAMERE 'Pokušao sam se istrgnuti, ali svom silom me stezao. Uvjerio me da su drugi još opasniji'

 
 Promo

Emisija Provjereno Nove TV večeras donosi potresne ispovijesti dvojice mladića, žrtava splitskog fratra. Iako se nitko od nadležnih ne želi očitovati, sugovornik reportera Mate Barišića potvrdio je da su za slučaj zlostavljanja mladića znali svi.

Srđan Tripalo, žrtva splitskog fratra, odlučio je stati pred kameru Provjerenog i otvoreno govoriti o tome što mu se počelo događati kada je imao 12 godina. Prvi put u javnost je izašao anonimno, drugi put, imenom i prezimenom, a sad je kaže došlo vrijeme da to kaže – glavom i bradom. Religiozni roditelji poslali su ga pod okrilje crkve, pjevao je i svirao u zboru, vjerujući kako je tamo siguran i zaštićen, no nisu ni slutili što se tamo uistinu zbiva.

‘Događalo se tu nama iza leđa. Događalo se u sobama nekih hotela, motela i u nekim privatnim kućama, bilo od njegove obitelji ili njegovih prijatelja. Ja sam u crkvu bio poslan kao na mjesto apsolutnog povjerenja, gdje ne treba kontrolirati, gdje ne treba strahovati od nečega sličnog. U crkvu idete upravo da biste se zaštitili, da biste dobili sigurnost, a ne da budete zlostavljani’, rekao je.

Uz Srđana Tripala, za Provjereno je o traumatičnom iskustvu odlučila progovoriti još jedna žrtva istog fratra, mladić koji je zbog pomiješanih osjećaja, straha i srama, želio ostati anoniman.

‘To su bili jutarnji sati. I meni se nasmiješio i pogledao me. Ja nisam u tome vidio ništa loše. Pozvao me da dođem u sakristiju da mu treba pomoći da spusti svijeće. Ja sam ušao u sakristiju. Mi smo tada bili sami. Crkva je bila… bila je kiša. On je zatvorio vrata i meni se pojavio iza leđa. Ja sam pitao gdje su te svijeće. On me pogledao još jednom. Nasmijao se i ja sam se okrenuo. I to je jedan trenutak i stotinke i vječnosti. Ja sam se pokušao još jednom istrgnuti. Međutim on je jednu ruku stavio na moje spolovilo. Drugu mi je držao na plućima i svom silom me stegnuo i stezao me’, ispričao je svoju potresnu priču za Provjereno i dodao kako slučaj tada nije prijavio jer ga je svećenik uvjerio da su drugi ljudi gori i opasniji od njega i da će sebe izložiti sramoti i upasti u ogromne probleme.

No, tvrdi kako svi unutar reda sve znaju. ‘Nekoliko franjevaca su optužili da im cure informacije i optužili su ih da su špijuni, da dojavljuju javnosti, da se ne smije saznati tko je pedofil, da se ništa ne smije saznati’, kaže.

Njegove tvrdnje potvrđuje i mail koji je dobio od bivšeg provincijala. Što u njemu stoji te što na cijeli slučaj kaže psihologinja koja godinama radi sa žrtvama, pogledajte u večerašnjem Provjerenom u 22.30 na Novoj TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:39