KAOS ZBOG PARCELE

Dvogodišnji susjedski rat na Čiovu kulminirao fizičkim sukobom, policija je intervenirala više od 40 puta!

Krv, suze, prijetnji, gaženje automobilima, napadi karijolama, rat za nekretnine je eskalirao

Susjedi se spore oko pristupnog puta između nekoliko parcela u Okrugu Gornjem/Davor Sesartić

 /Duje Klarić/ Cropix/ Privatni Album

U Okrugu Gornjem na otoku Čiovu, točnije u Ulici Bočić, već dvije godine bjesni pravi susjedski “rat”!

Rat tužbama i raznim prijavama u kojem ima krvi, suza, prijetnji, gaženja automobilima, napada karijolama... Rat u kojem je trogirska policija intervenirala u više od 40 navrata, a posljednji put 13. kolovoza kada se dogodio i fizički napad.

Rat je to oko pristupnog puta za dvojnu trokatnicu s luksuznim stanovima koju u toj ulici gradi obitelj Dominika Matkovića, bivšeg (tada HSP-ova) načelnika Općine Okrug, po struci vjeroučitelja i aktualnog ravnatelja OŠ Kralja Zvonimira u Segetu Donjem, za kojeg njegovi susjedi s druge strane “rova” - 69-godišnji Davor Sesartić, povratnik iz Kanade, i Miljenko Varnica (56), umirovljeni policijski inspektor iz Trogira, tvrde da je podiže bez valjane građevinske dozvole.

Prema njima, valjanu dozvolu za dio objekta Matković ni ne može dobiti budući da nema osiguran pristup, a za put za koji investitor tvrdi da je javna nerazvrstana cesta preko koje bi on morao prilaziti svojoj zgradi, oni govore i sudski dokazuju da je njihovo privatno vlasništvo preko kojeg mu ne dozvoljavaju prolaz.

Eskalacija rata za nekretnine

Sukob je toliko eskalirao da su se sredinom kolovoza fizički sukobili Sesartić i više članova obitelji Matković u kojoj je “radio” i “pepper sprej” kojim je “Kanađanin”, prema riječima Matkovićevih, pošpricao neke od njih dok ih je prvi napadao. On, naravno, kaže da je “samo htio da se maknu s njegova vlasništva” i da je “zato završio na podu raskrvavljene glave”.

- Meni i Davoru nisu dozvolili prigovore u postupku izdavanja građevinske dozvole, a mi smo prvi susjedi zemljišta na kojem se gradi. Matković je jednu parcelu od 700 kvadrata podijelio na dvije jednake te je računao da ima pristup s našeg privatnog vlasništva.

U početku je negirao da je to naše, ali mi smo sve sudski dokazali, imamo vlasnički list. I on i oni koju su mu dali dozvolu su to negirali, ali više nisu mogli kad smo to sudski dobili. On je podjelom dobio prostor za objekt koji nema prilaza. Žalili smo se na taj put, na udaljenost građevine od susjedne parcele, na poštivanje visinske kote izgradnje jer se radi o kosom terenu te na problem rješavanja slivnih voda.

Upravni je sud srušio tu građevinsku dozvolu, no trogirska ispostava županijskog Odjela za graditeljstvo samo mu je tu dozvolu ostavila na snazi navodeći da je kao riješen problem pristupnog puta. I to na način da im je susjed koji je prodao parcelu prije 20-30 godina, ali je nije proveo u knjigama, dao pravo služnosti odnosno da mogu koristiti njegov put.

A on uopće nije vlasnik tog puta! A meni je Radevenjić (pročelnik županijskog Odjela, op.a.) pisano odgovorio da ne postoji mogućnost da se poništena dozvola ostavi na snazi i da se mora provesti novi postupak. Taj postupak nije proveden i mi smo se žalili. Sad je to u rješavanju - pojašnjava umirovljeni inspektor Varnica.

Ponuda bez rezultata

Prema njegovim riječima, sve je moglo proći bez problema da je Matković pristao na prijedlog da se svakom od susjeda “otkine” dio terena radi puta od kojeg bi svi imali koristi. No, bivši donačelnik to nije želio.

Varničin prvi susjed i “suborac” Sesartić, koji je prije izgradnje ovog, kako kaže, “nebodera” imao nesmetan pogled sa svoje jednokatnice prema moru, sada kad otvori prozor gleda u Matkovićevu trokatnicu.

- Dok sam bio u Kanadi Matković me je nazvao i rekao da će, ako budem pravio probleme s građevinom, dovesti mafijaše i da će me pretući. Nakon 15 dana, kad sam došao, oni su nalivali teracu. Došao sam svojim autom, a on je doveo jednog poznatog tučara koji me je uhvatio za vrat i gurnuo niz zid susjedu u polje, pao sam između kolaca s tri metra visine.

Drugi put je radio na zgradi usred ljeta, oko 23 sata, i nije se htio maknuti s naše parcele kad sam mu rekao da moram proći autom. A onda se zaletio s punom kariolom kamena na mene i posikao me po nogama. Policija bi, po našem mišljenju, umanjivala sve što smo prijavljivali, oni su rekli da su zauzeli određeni stav, ne uvažavaju činjenicu da je to zemljište privatno.

Mi smo dobili i potvrdu da Općina nije vlasnik tog puta i da to nije javni put. U kolovozu je došao s grupom članova svoje obitelji, napao u mom dvoru mene, moju suprugu i sina, a meni i malome su uništili i mobitele. A šta je najluđe, od pet napadača su zatvorili tu večer mene i mog sina koji smo žrtve! I kao radi naše sigurnosti - govori ogorčeno Sesartić kojem nakon više od 40 godina života u inozemstvu nije jasno zašto u Hrvatskoj pojam “privatno vlasništvo” ima potpuno drugačije značenje nego u Kanadi.

Naravno, o svemu smo pitali i investitora Matkovića koji tvrdi da “sve radi po zakonu” i da se “nikad ne bi upustio u gradnju da je znao da će imati ovoliko problema”.

- Radi se o duplexu, dvije obiteljske kuće s po tri kata i stanovima od 64 kvadrata plus terasa. Donja je na meni i ženi, imamo pravomoćnu građevinsku dozvolu koju je Upravni sud vratio na ponovno postupanje te smo je sad ponovno dobili. No, nakon žalbe je u Ministarstvu graditeljstva i na toj kući trenutno ništa ne radim.

Radnike koje ste vidjeli rade na ovoj drugoj, gornjoj kući koja je na mojem sinu. A ta ima izvršnu dozvolu i po njoj radimo. Ništa se ne radi bez papira i ne izlazi se izvan gabarita. Pa dvije kuće iza nas su veće od naše kuće. Dakle, sve je regulare - kaže nekadašnji okruški čelnik.

Na pitanje o razlozima sukoba sa susjedima kategorički tvrdi da je “do svega došlo jer nije pristao na ucjenu”.

‘Najprimitivniji način‘

- Pokušali su me Varnica i Sesartić ucjenjivati na najprimitivniji način tražeći da im u svojoj parceli dam parkinge, da im dam put preko svoje donje kuće kojim će prolaziti do mora. Kada nisam pristao na to, Sesartić je iz Kanade tražio 30 tisuća eura da mogu prolaziti putem do gornje kuće, a taj put pripada nama.

Zabio se automobilom u mog sina, a onda je u osmom mjesecu došlo do krvavih glava jer je napao “pepper sprejom” mog sina koji je došao s rodbinom i bebom od 14 mjeseci da vide stan u toj kući. Došlo je do guranja i padanja i tu je razbio glavu.

Mene su optužili da sam se tukao, a ja sam tek naknadno došao.

Sve je po dozvoli građeno, a nju ne možete dobiti ako se ne držite prostornog plana. Budući da sam bio načelnik, misle da je sve kod mene mućka. U moje vrijeme je najviša kota u izgrađenom dijelu građevinskog područja vraćena s 11 i pol metara na devet.

A poslije su to opet vratili na 11 i pol metara. Normalno da mi i tlocrtno i visinski gradimo najviše što zakonski možemo. Savršen nisam, ali nisam budala - pojašnjava pomalo uzrujano Matković.

Pročelnikova riječ

‘Pravo služnosti sada je upisano u zemljišne knjige‘

Pročelnik Radevenjić odgovorio je da je riječ o "vrlo složenu spisu koji je nekoliko puta rješavan u nadležnom Ministarstvu i na Upravnom sudu".

- Vrlo je teško na temelju nekoliko postavljenih pitanja pojasniti sukus problema koji se tu rješava. U osnovi, radi se o međususjedskim imovinsko-pravnim odnosima koji su pretpostavka za rješavanje građevinske dozvole. Takvih predmeta (u kojima postoji više ili manje vlasničkih problema) rješavamo na godišnjoj razini više od 20 tisuća, a samo u vremenu od kada traje predmetni postupak u ovoj službi riješeno je više 55 tisuća zahtjeva. Radi svega navedenog odgovorit ću načelno, ne želeći uplitati javnost u predmet koji se još uvijek rješava, bez pretpostavki o epilogu.

Upravni sud nikada ne donosi akt na temelju kojega se može graditi. Oni mogu potvrditi ili poništiti izdani akt i vratiti ga na ponovni postupak s uputama za daljnje postupanje. U ponovnom postupku, poštujući dane upute, može proizići odbijanje izdavanja novog rješenja, ali i njegovo ponovno izdavanje odnosno ostavljanje na snazi. Na ovako izdano rješenje ponovno postoji mogućnost žalbe Ministarstvu pa zatim i tužbe Upravnom sudu.

Ne postoji, dakle, nešto što se zove "presuda Upravnog suda bez prava žalbe". Novi postupak je proveden i ponovno su upućene žalbe (odnosno tužba u predmetu Toni Matković) pa su predmeti ponovno na rješavanju u Ministarstvu odnosno na Upravnom sudu. Novo rješenje doneseno je na temelju novih činjenica koje su utvrđene u ponovnom postupku (pravo služnosti prolaza ovaj put je upisano u zemljišne knjige) - odgovorio je Radevenjić.

Policija: Privodili smo sukobljene

Splitska nam je policija potvrdila da su od 41 dojave u zadnje dvije godine podnijeli devet posebnih izvješća državnim odvjetništvima protiv šest osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela prijetnji i oštećenja tuđe stvari. Ujedno su prijavili 12 osoba za počinjenje ukupno 35 prekršaja.

- Policijska postaja Trogir je 13. kolovoza zaprimila dojavu da je u Okrugu Gornjem, došlo do verbalnog i fizičkog sukoba. Dolaskom policijskih službenika utvrđeno je da je došlo do narušavanja javnog reda i mira i u službene prostorije dovedene su četiri osobe. Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su ostvarili obilježja prekršaja. Naime, 69-godišnjak je upotrijebio raspršivač s nadražujućom tvari koji su mu policijski službenici kasnije oduzeli, a prekršio je i Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Osim njega, 56-godišnjak, 22-godišnjak i jedan maloljetnik ostvarili su obilježja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Protiv navedenih podneseni su optužni prijedlozi Općinskom prekršajnom sudu, te su privedeni uz optužni prijedlog na sud. Naknadno je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je i 51-godišnjak ostvario obilježja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i protiv njega je nadležnom sudu podnesen optužni prijedlog.

Nakon događaja šest osoba je zatražilo liječničku pomoć i utvrđeno je da imaju lakše tjelesne ozljede. Nadalje, utvrđeno je kako je 56-godišnjak na štetu 69-godišnjaka ostvario obilježja kaznenog djela zbog oštećenja mobilnog uređaja, a obilježja istog kaznenog djela ostvario je i 31-godišnji strani državljanin na štetu 19-godišnjaka - naveli su iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:54