SRETNI I ZABRINUTI

Dvoje mladih Labinjana, volontera Crvenog križa, putuje na Haiti

 Goran Šebelić/Cropix

LABIN – Sretni smo i ponosni što iz Labina u pomoć Haićanima ide dvoje mladih ljudi, dvoje volontera Crvenog križa koji imaju našu punu podršku i pomoć – kazao je u petak labinski gradonačelnik Tulio Demetlika na prijemu upriličenom za Sanju Faraguna i Aleksandra Kneževića koji 8. veljače iz Beča zajedno s kolegama iz austrijskog Crvenog križa putuju na teškim potresom pogođen Haiti.

Sanja i Aleksandar su nakon Tihomira Štrekelja iz Osijeka slijedeći volonteri Crvenog križa koji kreću put Haitija. Kako je istaknula voditeljica Odjela za odnose s javnošću hrvatskog Crvenog križa Vlasta Vidović Šaša prema dsogovoru s austrijskim Crvenim križom i u koordinaciji sa IFRC-om, hrvatski Crveni križ pozvan je da uputi još educiranih volontera za pomoć u Haiti.

– Kontaktirani su svi potencijalni kandidati iz društava Crvenog križa diljem Hrvatske, a odabrani su upravo Sanja i Aleksandar iz Labina – rekla je Vidović Šaša.

– Naš zadatak na Haitiju bit će pročišćavanje vode, promicanje higijenskih navika, a također i podučavanje volontera haićanskog Crvenog križa o načinu korištenja opreme za proizvodnju pitke vode i poboljšanje sanitarnih uvjeta – pojasnila je svoj i Aleksandrov zadatak na Haitiju Sanja Faraguna. Ona kaže kako se ne boji odlaska na Haiti te kako je spremna Haićanima pomoći u svakom trenutku.

– Imamo dovoljno informacija o onome što se tamo trenutačno događa i zaista mi je drago što ću biti dio jednog velikog međunarodog humanitarnog tima – poručila je 34-godišnja Sanja Faraguna. Ističe kako za svoj odlazak na Haiti ima i punu podršku obitelji.

– Naravno da su i mama i tata, sestra i nona zabrinuti, no ipak se raduju skupa samnom – rekla je Sanja Faraguna.

Aleksandar Knežević, 35-godišnji Labinjan, pak veli kako Haićanima želi pomoći svojim znanjem, iskustvom i vještinama. – I Sanja i ja tri smo godine trenirali za ovako nešto. Potpuno smo spremni iako jedno je trening kod kuće, a drugo sam rad na terenu. No, vjerujem kako smo sve situacije dobro svladali i kako će na naš rad na Haitiju biti ponosni svi u Crvenom križu, hrvatskom, ali i našem labinskom, a vjerujem i naši sugrađani – kazao je Aleksandar.

I on kaže kako mu obitelj, sestra daje punu podršku, te da je na njega ponosna.

Sanja Faraguna i Aleksandar Knežević u nedjelju putuju u Beč, gdje će zajedno s ekipom austrijskog Crvenog križa krenuti najvjerojatnije najprije u Dominikansku Republiku, a zatim na Haiti u grad Leogane. Na Haitiju ostaju četiri tjedna. Sanja Faraguna radi u majčinom knjigovodstvenom servisu i kako kažei nije imala problema s dobivanjem slobodnih dana.

Problema te vrste nije imao ni Aleksandar Knežević, završeni električar, jer je nezaposlen. – Moja tvrtka najbrojnija u Hrvatskoj, lako me se odrekla na mjesec dana – sa smješkom kaže Aleksandar.

Ovo dvoje mladih ljudi dugogodišnji su članovi Crvenog križa, volonteri koji su stručno osposobljavani ne samo u Hrvatskoj već i u inozmestvu, Italiji i Austriji. Kažu kako su ponosni da su odabrani za ovu akciju, i da su to jedva čekali. – Prepoznali su naše vještine, znanje, poznavanje engleskog jezika i dobru komunikaciju su ljudima. Iako u Hrvatskoj ima dosta volontera, ipak nas nema puno koji smo dobro obučeni i koji smo prošli mnogo treninga – zaključili su mladi Labinjani Sanja Faraguna i Aleksandar Knežević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 15:18