WIREX DIGITAL

Dvoje zaposlenih, prihod od milijardu kuna: Tvrtka preko koje su Rusi navodno prali novac seli iz Hrvatske

Sporna kompanija ima dvoje zaposlenih i godišnje prihode od gotovo milijardu kuna, više nego najvrednija domaća IT tvrtka Infobip

Zgrada u kojoj je sjedište tvrtke Wirex Digital

 Ronald Gorsic/CROPIX

Zagrebačka tvrtka Wirex Digital, podružnica kriptomjenjačnice koja se našla pod optužbama da je bogati Rusi koriste za izvlačenje novca i izbjegavanje sankcija, poslovanje iz Hrvatske seli u Italiju. Informacije su to koje su došle do Jutarnjeg lista nakon što je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) toj tvrtki zabranila poslovanje, točnije Wirex Digital je odbijen iz Hanfina Registra pružatelja usluga virtualne imovine, a morat će ubrzo podnijeti i prijavu za brisanje djelatnosti pružanja usluga razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta te pružanja skrbničkih usluga novčanika iz sudskog registra.

Odbijenica je stigla jer je HANFA nad Wirexom obavila neposredan nadzor te im je u listopadu izrekla osam nadzornih mjera. A nadzorom je utvrđeno da im sustav sprječavanja i otkrivanja pranja novca i financiranja terorizma nije razmjeran veličini, vrsti, opsegu i složenosti poslova. No Wirex do naloženog datuma primjene 12. prosinca nije osigurao adekvatan sustav sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma.

Podsjetimo, Jutarnji list prvi je pisao o tvrtki Wirex Digital, koja ima mali ured na Trešnjevci, dvoje zaposlenih i godišnje prihode od gotovo milijardu kuna, više nego najvrednija domaća IT kompanija Infobip.

Riječ je ustvari o hrvatskoj podružnici londonske kriptomjenjačnice Wirex, aplikacije za razmjenu kriptovaluta koju koristi šest milijuna klijenata diljem svijeta, a čije sve transakcije prolaze kroz zagrebački ured.

Neprofitna organizacija Transparency International Rusija nedavno je objavila iscrpno izvješće u kojem problematizira poslovanje Wirexa, odnosno tvrde da aplikaciju koriste bogati Rusi kako bi izbjegli sankcije, a to rade tako da kupuju lažne identitete na crnom tržištu tzv. novčanih mula. Putem lažnih identiteta i aplikacije Wirex Rusi svoj novac izvlače u Europu. Te transakcije, prema pisanju Transparencyja, također prolaze kroz ured na Trešnjevci. U izvješću su ipak napomenuli da nema dokaza da Wirex u tome direktno sudjeluje i da je moguće da Rusi aplikaciju zloupotrebljavaju.

Inače, tu zagrebačku podružnicu osnovala je, prema javnim podacima, matična londonska kompanija Wirex Holdings Limited u vlasništvu dvojice Rusa Pavela Matveeva i Dmitrya Lazaricheva. Podružnica je registrirana 2021. godine, četiri mjeseca prije ruske invazije na Ukrajinu, ali je počela poslovati tek 2022.

Direktori u zagrebačkom Wirexu su Sviatoslav Garal, ruski bankar sa singapurskom adresom, i Ana Boščić Puljić, pravnica iz Zagreba, koja je prethodno radila u Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj poštanskoj banci, a u Wirexu od ožujka, znakovito, ima funkciju službenice za prijavu pranja novca.

Početkom prosinca Jutarnji list je kontaktirao Wirex Digital. Pitali smo jesu li upoznati sa sumnjivim transakcijama koje se vode preko njihove aplikacije i kako komentiraju nalaze ruskog Transparencyja da se baš putem njihove aplikacije izbjegavaju sankcije. Odgovorili su nam tad, ugrubo, da se bore protiv toga, da prilagođavaju svoje kontrole i surađuju s hrvatskim regulatornim institucijama...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 23:21