GENERALI S BH OPTUŽNICA

Džanko: Optužnice bismo trebali dizati mi! Miljavac: Ovo nam rade zbog Pelješkog mosta!

Razgovarali smo s dijelom hrvatskih visokih časnika koji su se našli na optužnicama iz Tužiteljstva BiH zbog akcije Bljesak
Luka Džanko, Pavao Miljavac
 Ante Čizmić/Cropix, Srđan Vrančić/Cropix

Među 14 visokih časnika HV-a i HVO-a, protiv kojih postoje optužnice iz Tužiteljstva BiH, nalazi se i Luka Džanko, umirovljeni general bojnik Hrvatske vojske. Džanko je 1994. došao u Zborno područje Bjelovar, gdje je pripremao strateške planove za Bljesak. A kada je počelo oslobađanje Zapadne Slavonije, upravo su postrojbe pod njegovim zapovjedništvom prve ušle u Okučane.

Dok komentira sadašnje optužbe, Džanko tvrdi da se radi o političkim motivima.

- Ovo je potpuno iznenađenje i neshvatljiv zahtjev. Bljesak je u cijelosti vođen na teritoriju Hrvatske, i stali smo kada smo došli do Save. Osobno sam došao do savskog mosta koji spaja Staru Gradišku s Bosanskom Gradiškom, i jamčim da niti jedan naš vojnik nije prešao u BiH. Štoviše, upravo je s bosanskog područja po nama tukla srpska artiljerija, dakle, logika govori da bismo trebali mi njih tužiti, a ne obratno, ispričao je Luka Džanko.

Puno žešći je Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora i nekadašnji načelnik Glavnog stožera HV-a. On je još 2017. izjavio kako ima informaciju da vlasti u Sarajevu imaju gotove optužnice protiv više od deset hrvatskih generala, a sada tvrdi kako se radi o političkom pritisku kojim se želi kompromitirati Republika Hrvatska.

- Te optužnice stoje 15 godina, a pitanje je zašto su izvučene baš sada i kakve će biti reakcije naše države. Ako optužite zapovjednike koji su vodili Bljesak, znači da je čitava operacija bila zločinačka, a to onda kompromitira hrvatsku državu. Nakon što to nisu uspjeli s Olujom, sada žele s Bljeskom, smatra Miljavac.

Na naše pitanje koji su motivi podizanja spomenutih optužnica, ovaj general ne upire prstom u Banja Luku, već u Sarajevo.

- Mislim da je u pitanju bošnjački pritisak zbog Pelješkog mosta. To nije u redu jer mi smo spasili Bihaćki džep, slali streljivo i spašavali njihove teške ranjenike. Ispada kako smo postali prve žrtve Pelješkog mosta.

I što bi trebala napraviti Republika Hrvatska?

- Moj gospodine, postoji Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći koji u točki 12. kaže da se neće postupati po politički motiviranoj optužnici ili ako ugrožava sigurnost RH. Prema tome, Ministarstvo pravosuđa treba odbaciti ove optužnice, i uopće ih ne slati DORH-u, drži Pavao Miljavac.

Hrvatske stranke u BiH: Zahtjev za procesuiranjem Bljeska sramotan

Hrvatski narodni sabor BiH objavilo je u nedjelju da pravosudne institucije BiH nemaju nikakvo uporište za "sramotni zahtjev" da Hrvatska procesuira ratne zapovjednike zbog navodnih zločina u operaciji Bljesak 1995. godine.

Ministarstvo pravosuđa i uprave u Zagrebu potvrdilo je da je primilo dokument kojim se od Hrvatske traži da preuzme progon 14 generala Hrvatske vojske, koje Sarajevo sumnjiči za ratne zločine u Bljesku.

U toj vojno-policijskoj akciji u svibnju 1995. hrvatske su snage oslobodile zapadnu Slavoniju koju su četiri godine držali pobunjeni lokalni Srbi.

Na popisu tužitelja iz BiH su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac, prenijeli su u subotu hrvatski mediji.

"Ovaj sramotan zahtjev nema svoje nikakvo uporište, osobito ne za procesuiranje bilo koga u kontekstu akcije Bljesak kojim je oslobođen prostor Hrvatske. Riječ je o klasičnom pokušaju zloupotreba institucija BiH", priopćio je HNS BiH.

Ta organizacija koja okuplja hrvatske stranke u susjednoj zemlji smatra da se kroz pravosudne institucije BiH želi kriminalizirati Hrvatsku vojsku, ali i Hrvatsko vijeće obrane, vojsku bosanskohercegovačkih Hrvata u ratu u BiH od 1992. do 1995.

HNS BiH ističe da zahtjev stiže u vrijeme kada bi se posebno u Sarajevu trebala slaviti Oluja jer je na prostoru Bihaća spriječen masakr i stradanje poput onoga u Srebrenici.

"Hrvatski narodni sabor BiH odbija bilo kakve pokušaje manipulacije povijesnih činjenica u političke svrhe, zlonamjerne revizije časne uloge HV-a i HVO-a i bilo kakve daljnje jalove pokušaje političkih progona", ističe ta politička skupina i traži od pravosuđa da se umjesto "manipulacija" posveti razotkrivanju nerazriješenih zločina nad Hrvatima u BiH.

Ministarstvo pravosuđa i uprave najavilo je da će predmete proslijediti državnom odvjetništvu koje će u neovisnom istražnom postupku odlučiti što će s tim predmetima.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je rekao da se radi o nedokazanim djelima i da će Hrvatska zaštititi svoje ratne zapovjednike. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:06