NOVI SKANDAL

DZS nije proveo obavezni kontrolni popis stanovništva: ‘Bila je korona...‘

Neprovođenje glavnog mehanizma provjere kvalitete otvara pitanje vjerodostojnosti cijelog Popisa, najvažnije baze podataka u zemlji
 Željko Hajdinjak/Cropix

Državni zavod za statistiku, koji je, uz niz problema, probijanje rokova i optužbi za nepropisno obavljanje posla te nepopisivanje dijela građana, na jesen 2021. uspio dovršiti Popis stanovništva, nikad nije proveo Kontrolni popis, koji je, sukladno Zakonu, obavezan i predstavlja jedinu propisanu validaciju popisnih podataka!

- Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Hrvatskoj 2021. godine predviđena je provedba Kontrolnog popisa. No, nakon završetka provedbe Popisa 2021., a uslijed znatno pogoršane epidemiološke situacije na terenu, nije se pristupilo provedbi Kontrolnog popisa na terenu - potvrdio nam je Državni zavod za statistiku (DZS) bez pojašnjenja temeljem kojeg je propisa vodstvo ustanove na čelu s ravnateljicom Lidijom Brković odlučilo ne provesti obavezu iz Zakona budući da Zakon ne predviđa mogućnost da se ta obaveza ne provede.

Mehanizam nadzora

Zakon je donesen 2020., usred pandemije korone, a dodatno je izmijenjen 2021. kako bi se propisalo da se utvrđeni rokovi provedbe Popisa mogu izmijeniti odlukom Vlade ako nastupe "posebne okolnosti koje podrazumijevaju događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a ugrožava život i zdravlje građana ili imovinu veće vrijednosti". Odredbe o Kontrolnom popisu, sukladno Zakonu, nisu podložne promjeni jer je propisano da će se Kontrolni popis provesti "neposredno nakon Popisa", bez obzira na to u kojem roku on bio izvršen.

Preciznije, Zakon definira Kontrolni popis kao "kontrolu obuhvata i sadržaja podataka Popisa" koja se, sukladno članku 8., mora provesti "neposredno nakon provedenog Popisa na reprezentativnom uzorku popisnih krugova radi ocjenjivanja obuhvata i kvalitete podataka prikupljenih Popisom", u skladu s "metodološkim i drugim uputama Zavoda kojima se definira priprema, organizacija, provedba i obrada podataka". Za njegovu provedbu je nadležan Državni zavod.

Takva se kontrola provodi kako bi se izbjegli očiti nonsensi, poput onog da u općini Zmijavci većina stanovnika pripada nekim "ostalim religijama", a da je katolika manje od trećine. Na terenu sudjeluju tisuće popisivača i, unatoč mehanizmima nadzora, potrebno je dodatno validirati podatke. Popis je bio opterećen nizom problema od samog početka. Prvo je, umjesto na proljeće, obavljen na jesen 2021., a krajnji rok provedbe dvaput je pomican zbog problema na terenu.

Zbog pomicanja rokova je pak odustao dio popisivača, mahom studenata, kojima su počela predavanja i nisu računali na produženje rokova. Nakon toga nastala je i pobuna popisivača zbog načina na koji su plaćeni pa, pretpostavljaju upućeni, Zavod više nije imao resursa provesti i Kontrolni popis. A to saznanje - da Kontrolni popis doista nije proveden - ozbiljno dovodi u pitanje vjerodostojnost Popisa, smatraju naši sugovornici.

Baze podataka

U DZS-u ne misle tako. Tvrde da su proveli kontrolu podataka, ali na neke druge načine, koje Zakon ne predviđa.

- U procesu kontrole kvalitete popisnih podataka koriste se administrativni izvori, što je uobičajena praksa i u drugim nacionalnim statističkim uredima. Državni zavod za statistiku za kontrolu pouzdanosti i točnosti podataka koristi baze podataka Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, bazu podataka Porezne uprave, itd.

Također, stručnjaci Državnog zavoda za statistiku kontinuirano razmjenjuju znanja s kolegama iz drugih nacionalnih statističkih ureda vezano uz kontrolu kvalitete podataka te korištenje podataka iz administrativnih baza podataka - odgovaraju u DZS-u.

Kontrolni je popis uredno proveden, na 1,46 posto kućanstava

Deset godina prije, nakon Popisa stanovništva 2011. godine, prema javno dostupnim podacima, Kontrolni je popis uredno proveden.

S provedbom je započeto dva dana nakon krajnjeg roka završetka Popisa i trajao je osam dana. Na terenu ovaj put nisu bili popisivači, već kontrolori koji su u 300 popisnih krugova mjerili i ocjenjivali obuhvatnost i kvalitetu posla popisivača.

Kontrolni popis obuhvatio je 1,46 posto ukupnog broja kućanstava u Republici Hrvatskoj. Osnovni mu je cilj bio ocjena stupnja pouzdanosti rezultata Popisa i dosljednost u primjeni metodologije. Popisivanje u kontrolnom popisu obavljalo se na isti način kao i Popis - dakle, obilaskom kućanstava, ali sa znatno manjim brojem pitanja, oko 10 posto u odnosu na redovni Popis.

Jesu li upoznati s činjenicom da 2021. nije bilo Kontrolnog popisa te hoće li netko snositi odgovornost za takvo kršenje Zakona i dovođenje u pitanje cijelog Popisa, pitali smo jučer Vladu i Ministarstvo uprave, no do zaključenja broja nisu ništa odgovorili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 09:50