POPIS STANOVNIŠTVA

DZS odgovorio na pitanje koje su mnogi postavljali: ‘Evo zašto su u upitniku izostavljeni invalidnost i internet‘

Zavod je to priopćio slijedom interesa medija koji su postavili pitanje zbog čega su u popisnom upitniku izostavljena pitanja vezana invaliditet i internet
 Boris Kovacev/Cropix

Državni zavod za statistiku (DZS) objasnio je zbog čega su u popisnom upitniku izostavljena pitanja o uzroku invalidnosti i korištenju interneta, navodeći da u registru osoba s invaliditetom postoji puno šira baza podataka dok se raširenost upotrebe računala utvrđuje istraživanjem.

Zavod je to priopćio slijedom interesa medija koji su postavili pitanje zbog čega su u popisnom upitniku izostavljena pitanja vezana invaliditet i internet.

Objašnjavaju da unutar Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo postoji Hrvatski registar o osobama s invaliditetom s više od pola milijuna osoba koji je temelj za provjeru statusa invaliditeta i puno šira baza podataka temeljena na medicinskoj dokumentaciji od prikupljene popisima 2001. i 2011.

Registar, uz ostalo posjeduje podatke o životnoj dobi kada je uočen invaliditet, uzroku koji je doveo do invaliditeta i vremenu nastanka invaliditeta pa u Zavodu kažu da bi pitanjima o invalidnosti bespotrebno opteretili popisni upitnik i izvještajne jedinice.

Zavod vezano za korištenje Interneta napominje da provodi godišnje istraživanje o primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija u kućanstvima i kod pojedinaca (IKT-DOM) čija je svrha mjerenje raširenosti upotrebe računala i ostalih informacijsko-komunikacijskih tehnologija u kućanstvima, broj osoba koje su korisnici interneta te svrhe upotrebljavanja interneta.

Prikupljanje podataka provodi se u drugom kvartalu tekuće godine, a to je ujedno i referentni period na koji se odnose pitanja iz upitnika. Istraživanjem su obuhvaćena samo ona kućanstva u kojima postoji bar jedna osoba u dobi od 16-74 godine.

Podatke iz istraživanja koristi Europska Komisija za izradu kompozitnog Indeksa digitalne ekonomije i društva (DESI) koji sumira relevantne pokazatelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:26