SVJEŽI PODACI

ECDC objavio novu korona kartu: Crne prognoze nisu se ostvarile, Zagreb ipak nije pocrvenio

Mediteranski konkurenti Hrvatske ostaju većinom u crvenom ili tamnocrvenom
Nova korona karta
 Josko Supic/Cropix

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je u četvrtak novu kartu s epidemiološkom situacijom po europskim regijama, na kojoj je hrvatska obala ostala u narančastom, kao i Zagreb, no od danas su narančasti i Zagrebačka županija, te Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Varaždinska i Međimurska županija.

Mediteranski konkurenti Hrvatske u ljetnom turizmu u pravilu imaju lošiju epidemiološku situaciju od hrvatske obale i ostaju većinom u crvenom ili tamnocrvenom.

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Hrvatska je obala na najnovijoj karti ostala u narančastom, što znači da je incidencija potvrđenih slučajeva manja od 50, ali je udio pozitivnih veći od 4 posto ili je 14-dnevna stopa između 75 i 200, a udio pozitivnih među testiranima manji od četiri posto.

Karta ECDC-a je savjetodavna, ali se neke države članice oslanjaju na nju prilikom uvođenja epidemioloških restrikcija po povratku u zemlju.

Tamnocrvenom su označeni Cipar, dijelovi Španjolske i mediteranska obala Francuske, kao i Korzika, Rodos i Kreta, ali i dio Irske.

Najbolja je epidemiološka situacija u srednjoj Europi. Mađarska, Rumunjska, Slovačka, Češka i Poljska u potpunosti su u zelenom.

Zelenom su na karti ECDC-a označene regije u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih na 100 tisuća stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih na covid-19 od testiranih manji od četiri posto ili je 14-dnevna incidencija manja od 75, a udio pozitivnih manji od jedan posto.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamnocrvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

ECDC procjenjuje rizik od covida-19 po većim statističkim regijama unutar zemlje (NUTS 2).

NUTS 2 statističke regije moraju imati najmanje 800 tisuća stanovnika, a najviše tri milijuna. U Hrvatskoj tako postoje samo četiri NUTS 2 regije - Panonska Hrvatska, Jadranska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska i Grad Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2022 09:15