RANO JE KRENULO

ECDC upozorava: Hrvatska bi mogla imati tešku zimu zbog gripe, starije osobe posebno su ugrožene

Nagli porast infekcija gripe tijekom pandemije covida-19 mogao bi imati ozbiljne posljedice za starije osobe, rekli su
Stara gospođa, ilustracija
 Goran Mehkek/Cropix

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je izvješće koje ukazuje da bi rani slučajevi gripe u Hrvatskoj nagovješćuju mogućnost ozbiljne sezone za starije osobe, objavio je ECDC.

Iako je ukupan broj dosad otkrivenih slučajeva gripe u većini zemalja EU-a i Europskog gospodarskog prostora (EEA) još uvijek malen, indicije pokazuju da je cirkulacija gripe u Hrvatskoj iznad sezonskog praga, što je neobično rano. Glavni prijavljeni podtip među slučajevima zabilježenima u zemljama EU-a i EEA-a tijekom prošlog mjeseca je A (H3N2), koji nesrazmjerno utječe na starije osobe i povezan je s nižom učinkovitošću cjepiva. To je znak da bi predstojeća sezona gripe mogla biti teška za starije osobe i da se bi se obrasci mogli razlikovati od zemlje do zemlje po pitanju vremenskog razdoblja, navodi se u izvješću ECDC-a.

- Rano otkrivanje podtipa A (H3N2) pokazatelj je da bi nadolazeća sezona gripe mogla biti teška, iako ne možemo sa sigurnošću znati kako će izgledati nadolazeća sezona gripe, rekao je Pasi Penttinen, voditelj ECDC-ovog programa za borbu protiv gripe.

- Nagli porast infekcija gripe tijekom aktualne pandemije covida-19 mogao bi imati ozbiljne posljedice za starije osobe i one sa slabim imunološkim sustavom te bi mogao dodatno opteretiti zdravstvene sustave koji su već opterećeni covidom. Stoga je važno poduzeti potrebne mjere opreza i zaštititi one koji su najugroženiji, dodao je.

Tijekom sezone 2020.-2021. došlo je do izvanrednog smanjenja (> 99%) broja otkrivenih infekcija gripom u EU, pri čemu su otkriveni brojevi slični onima prijavljenima tijekom međusezonskih razdoblja. To ukazuje da su nefarmaceutske intervencije, poput izbjegavanja gužve i održavanja higijenskih mjera, učinkovite ne samo u suzbijanju širenja covida već i gripe, dodaje se.

- Iz našeg iskustva s pandemijom covida-19, imamo dodatne dokaze da nefarmaceutske intervencije poput fizičke distance i provođenja higijenskih mjera mogu učinkovito obuzdati širenje gripe. To je posebno važno uzeti u obzir u okruženjima kao što su starački domovi i zdravstvene ustanove, rekao je Pasi Penttinen.

- Cijepljenje protiv koronavirusa i gripe također pruža dobru zaštitu od teških bolesti, dodaje uz zaključak da bi oni koji rade u zdravstvenim ustanovama ili staračkim domovima trebali osigurati da su cijepljeni protiv coviad-19 i gripe prije zimskih mjeseci.

ECDC je u izvješću također istaknuo da se približno 20% stanovništva svake godine zarazi gripom, a svaka četvrta zaražena osoba će razviti simptome. Antivirusni lijekovi, koji se uzimaju što je prije moguće nakon pojave simptoma, sigurne su i učinkovite mjere za liječenje gripe i općenito se preporučuju u teškim slučajevima ili slučajevima koji brzo napreduju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:44