LIHVARSKI UGOVOR?

EDUARDO DA SILVA PROTIV ZDRAVKA MAMIĆA Dudu doživotno ostaje u dužničkom ropstvu?

 Davor Pongračić/Ronald Goršić/CROPIX

Odvjetnik Eduarda Da Silve, Ivica Crnić, oslanja se na pravila Fife, no malo je vjerojatno da će sud to i usvojiti. Lažov, mostrum, prodavač magle, mucavac, kreten, miš koji izgleda kao da je s placa došao... To su uvrede koje je Zdravko Mamić u ožujku ove godine uputio odvjetniku Ivici Crniću pred sutkinjom i novinarima koji su pratili suđenje u povodi tužbe kojom Crnić nastoji ishoditi da se ugovori sklopljeni između Mamića i Eduarda Da Silve 2001., 2004. i 2007. proglase ništavnima jer smatra da su lihvarski.

TEMELJEM DOŽIVOTNOG UGOVORA S MAMIĆEM Eduardu zaplijenjen stan u Zagrebu i dva automobila

Zbog proloma vulgarizama, Mamića je sutkinja Jasenka Šojat kaznila globom od 10.000 kuna. Uz to, Crnić je Mamića i kazneno prijavio zbog uvrede.

Očita nervoza Zdravka Mamića u sudnici u ožujku uslijedila je nakon iskaza Da Silve koji je izjavio da je prvi ugovor s Mamićem potpisao na svoj 18. rođendan i da zapravo nije znao što potpisuje.

Taj će ugovor, kao i dva sljedeća, nastojati oboriti Eduardov odvjetnik Crnić, a sljedeća rasprava u tom postupku zakazana je za prosinac.

Ključna su pitanja je li provizija od 20 posto zarade profesionalnog sportaša nelegalna i je li zakonito obvezati nekoga na takav postotak do kraja karijere. Nejasno je i radi li se o aktivnoj karijeri, jer ako ne, tada je Da Silva zapravo doživotno u dužničkom ropstvu jer slavni nogometaši na temelju uspjeha u aktivnoj karijeri zarađuju do kraja života. Eduardov odvjetnik Crnić poziva se na pravila Fife i Uefe, koja ograničavaju menadžerske ugovore na rok od četiri godine i provizije od oko 10 posto. Mamić i njegov odvjetnik smatraju da pravilo međunarodne asocijacije ne može nadjačati formalni ugovor sklopljen između dvije fizičke osobe u Hrvatskoj.

Na fotografiji: Najspornija točka ugovora je da Dudu mora plaćati Mamiću proviziju od 20% zarade

Podvlače i da se zapravo radi o privatnom ulaganju Mamića, te da je logično da od toga želi korist. Crnić uzvraća tehničkim pitanjima.

- Kako je ugovore sklapao nedjeljom, kada javni bilježnik ne radi? - pitao je Crnić na ročištu misleći na ugovor između Mamića i Da Silve sklopljen 2001. Okolnosti stvaranja poslovnog odnosa s Mamićem i njegovim sinom Marijem opisao je sam nogometaš Da Silva.

- Mamić je tada isplatio mom menadžeru Suzanu 50.000 dolara - objasnio je Eudardo pred sutkinjom. Rekao je da je kasnije, tek 2008. dobio ugovor u ruke. U ugovoru stoji da do kraja karijere mora plaćati Zdravku Mamiću 20 posto od zarade.

Nakon Eduarda svoju je stranu priče iznio Mamić.

- Dudu će karijeru završiti s a21 milijunom eura zarade, Dinamo je na ime transfera dobio 13,5 milijuna, a ja ni lipe. I na kraju sam ja luzer koji se proganja poput zvijeri - žalio se Mamić i izrazio žaljenje što je došlo do susreta na sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:02