HRANA BEZ OTPADA

‘Educiranje i osvješćivanje te mijenjanje navika ključni su faktori za smanjenje bacanja hrane‘

U hotelu Esplanade u Zagrebu održana je konferencija Jutarnjeg lista o problemu otpada od hrane

Marin Medak, Petar Penava, Igor Merlić, David Suchy i Marijan Galović

 Goran Mehkek/Cropix
U hotelu Esplanade u Zagrebu održana je konferencija Jutarnjeg lista o problemu otpada od hrane

Educiranje i osvješćivanje svih u lancu od polja do stola te mijenjanje navika potrošača, samo su neki, ali trenutno najvažniji, aspekti na kojima se u Hrvatskoj mora raditi kako bi smanjila količina hrane koju bacamo. Zaključci su to food waste konferencije Jutarnjeg lista ‘‘Hrana bez otpada‘‘, koja je u suradnji s Metro Hrvatska održana u hotelu Esplanade u Zagrebu. U Hrvatskoj je 2022. godine bačeno 276.000 tona hrane, od čega je 76 posto hrane bačeno u kućanstvima, što su ogromne količine, pogotovo uzmemo li u obzir velik broj naših građana koji žive u riziku od siromaštva. Na razini EU prije dvije godine je bačeno 59,2 milijuna tona hrane, odnosno 132 kg hrane po glavi stanovnika. Trendovi su zabrinjavajući pogotovo što je EU sebi zacrtala da će do 2030. godine za 50 posto smanjiti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2025 00:16