ARBITRAŽA

EK SASLUŠALA ARGUMENTE HRVATSKE I SLOVENIJE O GRANICI Naša predstavnica uvjerena: 'Mislim da je Komisija bliže odbacivanju slovenskog prijedloga'

 
 Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Andreja Metelko Zgombić, tajnica za pitanja EU u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, u srijedu je izrazila uvjerenje da će Europska komisija odbaciti prijedlog Slovenije da se Hrvatsku tuži Sudu EU zbog kršenja prava EU.

Ona je u srijedu više u svojstvu pravne stručnjakinje koja se dugo bavila ovim pitanjem nego kao politička predstavnica sudjelovala u sjedištu Europske komisije u Bruxellesu u usmenoj razmjeni argumenata o pritužbi Slovenije na ponašanje Hrvatske koja ne priznaje arbitražnu odluku, čime, prema mišljenju Slovenije, krši pravo EU.

Granica iz 1991.

U raspravi su sudjelovali pravni stručnjaci iz pravne službe Komisije te hrvatske i slovenske vlade.

Metelko Zgombić je rekla da je sve bilo jako uspješno i da je to bila prilika da Europska komisija dobije bolji uvid u stanje.

- Nije bilo novih spektakularnih stajališta. I Hrvatska i Slovenija su nastavile predstavljati već poznata stajališta. Bilo je nekoliko pitanja stručnjaka Komisije i molili su nas da ne iznosimo previše detalja u javnost. Bilo je interesantno vidjeti da su jako dobro proučili naše argumente, naše papire i svakoj su strani postavljali pitanja vezana uz ono što su one stavile u pisane podneske - rekla je Metelko Zgombić. Na pitanje znači li to da je Komisija sada bliža odbacivanju slovenskog prijedloga da Hrvatsku prijavi Sudu EU Metelko je rekla kako se nada i vjeruje u to.

- Sama rasprava je pokazala da se mi sučeljavamo vezano uz pitanja međunarodnog prava, pitanja naše granice. Temeljni argument Slovenije je da sada imamo novu granicu i sada Hrvatska ne primjenjuje pravo EU jer se prema slovenskom stavu granica iznenada sama po sebi preselila. Hrvatska smatra da je granica ostala tamo gdje je bila 1991. Hrvatski argument je da je granica ostala tamo gdje smo ih zajednički potvrdili kao bivše republičke granice, što smo zajednički potvrdili i izjavom o izbjegavanju incidenata.

Rekli smo da tu vidimo rješenje problema. Ako je taj režim bio dobar do sada, zašto ne nastaviti dok ne riješimo to zajedno u okviru međunarodnog prava - rekla je predstavnica Hrvatske u ovoj raspravi. Dodala je da će teško doći do neke nove slične rasprave te da je Komisija zahvalila i rekla da ima rok do 18. lipnja. Oni se mogu oglušiti ili zauzeti stav.

Metelko Zgombić je naglasila da je Hrvatska posve nezasluženo došla u ovu situaciju na prijedlog Slovenije koja misli da smo kršili pravo EU.

- Mi smo na pravi način znali odgovoriti i Komisija sada ima dovoljno podataka da sama donese vlastito mišljenje. Posebno smo iskazali da će Europska komisija najbolje učiniti u zaštiti Temeljnog ugovora EU ako ne prihvati slovenski prijedlog. Hrvatska je ta koja dosljedno provodi svako pravilo koje je Slovenija iskazala - rekla je ona.

Sud EU

Slovenija je prije mjesec i pol pokrenula postupak iz članka 259 Ugovora EU, čime je i otvoren postupak koji traje tri mjeseca. Današnja rasprava je bila korak u tom postupku. Prije toga je Hrvatska 17. travnja poslala pisano očitovanje Komisiji u kojemu je iznijela argumente na pritužbe Slovenije i zaključila da ne krši pravo EU.

Članak 259 navodi da država članica koja smatra da neka druga država članica nije ispunila obvezu iz Ugovora može predmet uputiti Sudu EU. Prije nego što neka država članica podnese tužbu protiv druge države članice, predmet iznosi pred Komisiju. Slovenija je već najavila da će, ako Komisija ne preuzme slučaj, sama ići na Sud EU i tužiti Hrvatsku.

Erjavec zadovoljan

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u srijedu da je zadovoljan današnjom usmenom raspravom u Bruxellesu na ekspertnoj razini, održanoj slijedom slovenske pritužbe na Hrvatsku da krši pravo EU zbog nepriznavanja arbitražne presude.

- Članovi našeg izaslanstva rekli su mi da su zadovoljni i da je Europska komisija vodila sastanak na stručan način, a takva su bila i postavljena pitanja, kazao je Erjavec u razgovoru za slovenska agenciju STA, komentirajući sastanak održan na inicijativu Slovenije u vezi s njenom tvrdnjom da Hrvatska neprimjenjivanjem arbitražne presude o granici krši europsko pravo.

- Pokazalo se je da je pismo koje smo u vezi s tim poslali Komisiji bilo vrlo dobro stručno utemeljeno, kazao je Erjavec, dodavši da su predstavnici Komisije u razgovoru s obje delegacije nastojali utvrditi vezu između prava Europske unije i odluke Hrvatske da ne pristane na implementaciju arbitražne presude.

- Naši su predstavnici nastupali stručno, a takvi su bili i njihovi odgovori na pitanja, dok Hrvatska na sastanku nije predstavila nikakve nove argumente, kazao je šef slovenske diplomacije koji suprotno nekim ranijim najavama nije nazočio usmenoj raspravi u Bruxellesu.

Hrvatska je po Erjavčevim riječima nastupila s "političkim argumentima", navodeći da "arbitražna presuda ne postoji" i da je zato ne može implementirati, dok je u arbitražnom sporu službeno stajalište Ljubljane da postupak nije bio kompromitiran u toj mjeri da se nije mogla proglasiti odluka arbitara u graničnom sporu, da ga Hrvatska sada mora implementirati, da neimplementacijom zato krši pravo EU i sporazum o arbitraži koji su 2009. potpisali tadašnji predsjednici vlada Jadranka Kosor i Borut Pahor i da se više ne može bilateralno dogovarati granično rješenje jer je ono prema stajalištu Slovenije sada "definitivno" riješeno.

Nakon današnje usmene rasprave, pojasnio je Erjavec, postupak će se nastaviti nakon što stajališta obiju strana prouči Komisija koja o tome može donijeti mišljenje, ali to i ne mora učiniti.

Slovenija je već ranije najavila da će Hrvatsku, ukoliko ne promijeni mišljenje o provedbi arbitražne odluke, tužiti sudu EU, bez obzira na moguće rezerve Europske komisije, ukoliko se ona o sporu s Hrvatskom ne bi izjasnila, kako očekuje slovenska vlada. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:11