NOVE OPTUŽBE

EK za neovisnu istragu o nasilju nad migrantima, Božinović: ‘Gledam snimku, jako sumnjivo...‘

Ministar Božinović sumnja da su se opisani događaji zaista dogodili: “Na snimci ima dosta nelogičnosti, mi ćemo provjeriti sve navode”
 Robert Fajt/Cropix

Europska komisije želi neovisnu i nepristranu istragu navoda o zlostavljanju izbjeglica na granici Hrvatske s BiH, rekla je povjerenica za unutarnje poslove Europske komisije Ylva Johansson te dodala kako ozbiljno shvaća spomenute optužbe.

Ona želi da hrvatske vlasti, zajedno s nevladinim udrugama, Europskom komisijom i agencijama EU, kao i s pravobraniteljicom u Hrvatskoj, istraže navode o zlostavljanju i osiguraju neovisnost i nepristranost tih istraga. Ministarstvo unutarnjih poslova u jučerašnjem priopćenju objavilo je: "Svjesni smo da postupanja koja nam se stavljaju na teret mogu imati negativan utjecaj na hrvatsku policiju. Spremni smo uspostaviti nezavisni mehanizam nadzora."

Dužnosnici Europske unije još su u lipnju optuženi za "nečuveno zataškavanje dokaza" o neuspjehu hrvatske Vlade u nadzoru policije. Prema razotkrivenoj internoj e-mail prepisci Europske komisije, dužnosnici u Bruxellesu u strahu od negativnih reakcija odlučili su ne razotkriti nedostatak posvećenosti Hrvatske mehanizmu nadzora financiranom europskim novcem.

Temeljna prava

Nakon novih izvješća o navodnim zlostavljanjima Europska pravobraniteljica Emily O’Reilly pokrenula je postupak protiv Europske komisije kako bi se utvrdila istinitost optužbi i dobio odgovor na pitanje kako je Europska komisija osigurala da Hrvatska uspostavi mehanizme nadzora za praćenje poštovanja temeljnih prava u kontroli granice s BiH, za što je dobila novac od Europske unije.

Povjerenica za unutarnje poslove EK nedavno je poslala pismo ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću u kojem, uz zahvale za dosadašnju suradnju, izražava očekivanje da će se konstruktivnim dijalogom, zasnovanim na činjenicama, osigurati dugoročni održivi pristup informacijama o upravljanju vanjskim granicama EU u skladu sa zakonima EU i međunarodnim pravom. Ona u pismu najavljuje dijalog s Hrvatskom kako bi se osigurao neovisan i nepristran nadzor.

Od Hrvatske traži podatke o broju prijavljenih slučajeva i koliko su ih hrvatske vlasti istražile u protekla tri mjeseca te koliko je njih dovelo do daljih postupanja. Traži i dodatna objašnjenja o tome kako je osigurana neovisnost i nepristranost takvih istraga.

Johanson traži i objašnjenja o neskladu između podataka o broju ilegalnih prijelaza koje ima Eurodac (Europska baza podataka o azilu) i slučajeva koje Hrvatske vlasti daju Frontexu.

Reakcije iz EU dolaze nakon što su njemački Der Spiegel, a prije i britanski The Guardian objavili nova svjedočenja migranata da ih je, navodno, zlostavljala hrvatska policija. Novinarima obiju novina migranti su ispričali da su ih ulovile na granici i zlostavljale osobe koje nisu bile u policijskim odorama te su imale crne maske na licima.

Sustavno provođenje

Der Spiegel je objavio i videosnimku na kojoj se na hrvatskoj strani vidi veća skupina muškaraca u neidentificiranim odorama, neki s maskom na licu i letvom u rukama.

Na dijelu snimke provode grupu ljudi, najvjerojatnije migranata. Nakon što je pogledao snimku, bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je za Der Spiegel izrazio sumnju da su na snimci umirovljeni policajci koji su sada dio rezervnih snaga i "sada očito provode pushbackove". On smatra da se takvo izbacivanje migranata sustavno provodi.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jučer je izrazio sumnju da su se opisani događaji zaista dogodili. "Iako je analizirana ta snimka i na njoj ima dosta nelogičnosti, mi ćemo nastaviti s provjerama svih takvih navoda", rekao je Božinović. U MUP-u naglašavaju da ne toleriraju nikakvo nasilje u zaštiti granice niti je ono dio njihova postupanja. Tvrde kako nemaju evidentiranih postupanja prema datumu i lokaciji koji se navode u objavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:41