USKOČKA AKCIJA ŠOK 3

Ekipa s Knežije sumnjiči se za napad na Dušana Miljuša, Josipa Galinca i Božu Prku!

Akcija i angažman ‘dugih cijevi’ poklopili su se sa serijom oružanih prepada po gradu

ZAGREB - Šok 3 naziv je akcije koju su danas proveli pripadnici Specijalne i Interventne jedinice policije u zagrebačkoj Knežiji, a u 24-satnoj pripravnosti su od utorka popodne brojne mobilne jedinice širom grada, što je uz seriju oružanih prepada u gradu i angažman “dugih cijevi” dodatno uznemirilo građane.

Posljednje informacije govore da su akcijom zahvaćene osobe koje su premlatile reportera Jutarnjeg Lista Dušana Miljuša. Fokus djelovanja “šoka 3” je na imenima iz takozvanog suđenja zločinačkoj organizaciji, neslavne pravosudne trakavice u kojoj su sve osobe s vrha popisa optuženika za najteža djela - pravomoćno oslobođene.

Jedanaest godina nakon spektakularnog privođenja devetorice osoba koje je vrh MUP-a označio kao nositelje organiziranog kriminala, policija je izvela preventivni udar koji bi označenim osobama i njihovim sateljitima trebao pokazati da ih, usprkos njihovim statusima slobodnih građana, službe nisu zaboravile.

Tada su uhićeni Nikica Jelavić, Davor Zečević, Miljenko Žaja Krojf, braća Rajko i Velibor Momčilovića, Đorđe Vuletić Đoko, Tvrtko Tomičić, Radovan Štetić i Miroslav Vuković Olio, a tijekom “suđenja desetljeća” broj optuženika je isprva rastao, da bi na kraju u zatvoru ostala samo četvorica pripadnika tzv. mafije.

Danas su policajci u knežijskom kafiću Meandar uhitili ekstremno incidentnog bivšeg policajca Đorđa Vuletića Đoku , a osim njega privedeni su i vlasnik lokala D. D., njegov prijatelj D. J., kao i voditelji poslovanja braća G. V. i. P. V. Sva petorica dovode se u vezu s premlaćivanjima istaknutih privrednika i javnih osoba posljednjih godina u Zagrebu. Akcija je provedena na inicijativu ravnateljstva policija a u suradnji s USKOK-om.

Istovremeno, mobilne ophodnje interventne i specijalne jedinice motre domove i sjedišta tvrtki nekad osumnjičenih za najteži kriminal, a danas uspješnih poslovnih ljudi.

Akciji Šok 3 prehodile su dvije akcije. Šok 1. proveden je 10. prosinca 2008. Šest je osoba uhićeno i sprovedeno na kriminalističku obradu u sjedište krim policije u Heinzelovu. Uhićeni su braća Sebastijan, Zoran i Roko Rodić, Josip Antić Zefo, njegov šogor Josip Glasnović i tjelohranitelj Ivan Marić.

U policiji su rekli kako je akcija preventivnog karaktera. Na Remetskoj cesti pretražena je kuća Miljenka Žaje Krojfa, jednog od optuženika u procesu tzv. zločinačkoj organizaciji. Prema pisanju medija Rodići su uhićeni jer su pripremali osvetu zbog ubojstva svog 42-godišnjeg brata Vinka koji je u veljači 2008. izrešetan u lokalu Bugzy u zagrebačkoj Dubravi koji je u vlasništvu njegovog brata Sebastijana. Pretragom 8 stanova, kafića i nekoliko automobila, nađena je veća količina oružja.

Šok 2. proveden je u travnju 2009. Policajci su pretražili stanove i poslovne prostore više osoba povezanih s kriminalnim miljeom. Među osobama koje su se našle na udaru bio je Blaž Petrović, svojevremeno prozvanog 'mafijaškim knjigovođom'. U sudskom sporu AGM protiv Zabe i PBZ-a dobio je 15 milijuna njemačkih maraka i 162 milijuna kuna.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:35