ALARMANTNI NALAZI

EKO-BOMBA PORED KOPRIVNICE Zrak i voda prepuni otrova s deponija, zagađenje 32 puta veće od dopuštenog, iza svega stoji biznis vrijedan 50 milijuna kn

Otpadna voda koja odlazi u potok Gliboki je 32 puta zagađenija od dopuštenog maksimuma, u zraku su velike koncentracije metana i sumporovodika
 Nikola Wolf / Podravski list

Ako su dosad samo sumnjali u mogućnost da odlagalište otpada Piškornica kod Koprivnice, koje je gorjelo triput u posljednjih nekoliko mjeseci, ima opasan utjecaj na okoliš i ljude, građani sada imaju ozbiljnih razloga za zabrinutost.

Analize otpadnih i oborinskih voda te deponijskog plina i zraka dale su alarmantne rezultate. U izvješćima se navode da su koncentracije metala, amonija, metana, ugljičnog dioksida, sumporovodika i ekološki pokazatelji poput kemijske i biološke potrošnje kisika iznad propisanih maksimuma.

Porazni rezultati

Analize za Piškornicu započete su tek nakon dvaju velikih požara, u kolovozu i rujnu prošle godine, te nakon posjeta ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića. Rezultati analize voda koje otječu u potok Gliboki su porazni.

“Rezultati analize (...) pokazuju da ove vode ne ispunjavaju uvjete propisane Pravilnikom (...) zbog povećane koncentracije organske tvari, ukupne suspendirane tvari, amonija i ukupnog dušika”, piše dr. sc. Sonja Tolić, voditeljica Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu voda u zaključku analize prvog uzorka, uzetog potkraj rujna, nekoliko tjedana nakon požara.

Kemijska potrošnja kisika (KPK) u otpadnim vodama što dolaze s Piškornice bila je 32 puta veća od propisanog maksimuma, a biološka potrošnja kisika (BPK) 17 puta viša. Pokazatelji se redaju: razina ukupne suspendirane tvari bila je 28,5 puta veća od dopuštenog maksimuma, amonija 20 puta, a dušika 21 put veća od najviše dopuštene. Na drugom uzorku bila je povećana i ukupna količina fosfora. Porazni rezultati ponavljaju se i u uzorcima iz listopada (uz pojavljivanje povećane razine željeza) i studenoga, a u prosincu se javlja i povećana količina kroma. Mjerenja deponijskih plinova pokazala su da se pojavljuju povećane količine metana i ugljičnog dioksida. Analizom zraka rađenom od 22. do 30 rujna utvrđene su prekoračene granične vrijednosti plina sumporovodika. Riječju, i otpadne vode i deponijski plinovi i kvaliteta zraka na Piškornici ne zadovoljavaju uvjete.

- Inspekcijski nadzor u Piškornici očekuje se uskoro - najavili su iz Ministarstva zaštite okoliša. U tvrtki Piškornica, koja upravlja odlagalištem na kojem bi se trebao graditi veliki regionalni centar za četiri županije, zasad šute.

Enormna zarada

Bez odgovora je ostalo pitanje zbog čega je koprivničkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi nedavno smanjena vizualna dostupnost odlagališta putem videonadzora. Do toga je, navodno, došlo nakon nedavnog, trećeg požara na Piškornici.

Problemi s Piškornicom krenuli su nakon što je lani počeo nekontroliran dovoz smeća iz cijele Hrvatske, a najviše iz Rijeke. Ministar Slaven Dobrović upozoravao je čelne ljude Piškornice da više skrbe o okolišu, a manje o enormnoj zaradi na deponiranju smeća. No, čini se da njegove riječi nisu pale na plodno tlo.

Na Piškornicu se, po izdanim dozvolama, ove godine može deponirati do 140.000 tona smeća.

Kako je prosječna cijena zbrinjavanja 400 kuna po toni, ispada da Piškornica samo 2017. može “obrnuti” više od 50 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:35