DIVLJI DEPONIJI U GRADU

EKO-BOMBA U SPLITU Hrpe životinjskih lubanja na zemljištu poduzetnika koji je u Remetincu

'Od smrada se više ne da normalno živjeti, netko je zapalio hrpu da spriječi zarazu'
 Jakov Prkić/CROPIX

Nakon što smo danima pratili stanje u napuštenoj kavi (tupinolomu) na Kopilici, koje je postalo odlagalište otpada, dobili smo odgovor od Špira Cokarića, pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo Grada, piše Slobodna Dalmacija .

- Komunalno redarstvo je utvrdilo da se nelegalni deponij nalazi na zemljištu u privatnom vlasništvu. S obzirom na nemogućnost uručenja rješenja o uklanjanju otpada vlasniku posjedniku zemljišta - Grad Split, Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i redarstvo, organizirao je njegovo uklanjanje - kazao nam je pročelnik.

Vlasnik spornog zemljišta je Siniša Caktaš, koji se nalazi na odsluženju kazne u Remetincu. On je krajem kolovoza 2011. godine u Zagrebu osuđen na dvije godine i tri mjeseca zatvora zbog financijskih malverzacija u slučaju propale TT banke, no tek su ga ovo ljeto uhitili i uputili na odsluženje...

No, pročelnik Cokarić nam je napomenuo i kako je Zakon o održivom gospodarenju otpadom predvidio donošenje Uredbe o komunalnom otpadu, kojom se između ostalog regulira i način sprečavanja odbacivanja otpada suprotan zakonu, a što se na osnovi uredbe detaljnije razrađuje gradskom Odlukom o izmjeni i dopuni Odluke o komunalnom redu. Smiješno je to što Vlada još nije donijela uredbu, pa tako ni Grad nije u mogućnosti svojim odlukama regulirati svoje postupanje.

A mi smo dobili mnoštvo poziva od naših čitatelja i s jednim od njih otišli u šetnju starom žrnovskom cestom, južnim putem oko Karepovca, svega par stotina metara udaljenom od naselja Kamena.

- Ovaj put vodi do vinograda i maslinika, prolazi Kamenskim poljem, ali nije uvijek prohodan - uvjerio nas je Ivan Marušić.

I, naravno, nasred puta – odbačena hrpa kostiju, životinjskih ostataka, lubanja...

- Zvali smo u više navrata i “Čistoću”, i obraćali se Gradu, na kraju je netko zapalio ovu hrpu, valjda da spriječi zarazu - veli nam šjor Ivan.

- Kamenu je sasvim svejedno puše li bura ili jugo, od smrada se više ne da normalno živjeti. A tek s tim klaoničkim otpadom u blizini...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 17:43