TOKSIČNI METALI

Ekološka DRAMA: Pliva, Kvasac i Hospira zagađuju potok u blizini vodocrpilišta. Dovedena je u pitanje pitka voda za milijun ljudi!

 Srđan Vrančić / CROPIX

Potok Gorjak u Savskom Marofu onečišćen je zbog ispuštanja otpadnih industrijskih voda iz pogona Plive, Kvasca i Hospire.

Sve tri tvrtke u stranom su vlasništvu: Pliva-Teva u izraelskom, Kvasac u francuskom, a Hospira američkom. Sanaciju potoka kojeg su zagadile trebale su provesti još 2007., no to se nije dogodilo.

Opasne bakterije

U njemu su pronađeni opasni toksični metali, visokotoksična organska zagađivala te niz farmaceutskih spojeva. Dodatni problem je i činjenica da je samo četiri kilometra od triju pogona udaljeno vodocrpilište Šibice.

- Ne želimo stvarati paniku, ali mulj iz potoka je opasan. Zbog velike količine antibiotika, u njemu su se mogle razviti otporne bakterije. Problem je i što voda koja odlazi u kanalizaciju, u kojoj također ima bakterija, završava u Savi. Naše su se sumnje u mulj pokazale ispravnima, ali su nadležne institucije ignorirale nalaze - kaže dr. Tvrtko Smital iz Instituta Ruđer Bošković, koji je proveo analizu sedimenata u Gorjaku.

Zaprešićke udruge Ekoturistiko i Eko Zaprešić tvrde da je opasnost od onečišćenja velika, a poslijedice neće osjećati samo stanovnici Savskog Marofa.

Prva rezerva

- Šibice su najjače vodocrpilište uzvodno od Zagreba i snabdijevaju vodom 120.000 ljudi. One su i prva rezerva Zagreba.

Time je problem daleko veći - ako se Šibice onečiste, dovedena je u pitanje pitka voda za milijun ljudi - tvrdi ing. Vlasta Petrač, koja je za udrugu Ekoturistiko provela analizu stanja.

Pliva, Kvasac i Hospira su se 2007. priključile na kanalizacijski sustav Zaprešića, uz uvjet da do kraja 2009. počnu pročišćavati otpadne vode prije ispuštanja u kanalizaciju. Trebale su ugraditi i pročistač. No, eko aktivisti tvrde da Gorjak nije očišćen, pročistač voda nije sagrađen, a u potok se ponovno ispuštaju tehničke vode. Uz to, iz šahtova od Brdovca do Zaprešića nesnosno smrdi.

Tvrtke negiraju optužbe. U Plivi tvrde da od trenutka priključenja na sustav odvodnje krajem 2007. imaju sva odobrenja kojih se strogo pridržavaju te tvrde da je sanacija potoka u nadležnosti Hrvatskih voda. Iz Hrvatskih voda odbacuju odgovornost za ovaj problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:41